Torsten Adenby flankeras av Sven Tumba och Ingeborg Nyberg i radioprogrammet ”Timmen Tumba” 1958. Foto: Sjöberg bildbyrå
Torsten Adenby – ett riktigt PR-geni
Dela på facebook
Dela på Facebook

Torsten Adenby var utan tvekan ett PR-geni. Han hade både artister och idrottsstjärnor under sina vingar, bland andra Snoddas och Ingeborg Nyberg.

 

Redan 1953 var han med och lanserade Snoddas på film och bok. I en korfilm med Adenby som speaker kommer Snoddas vandrande från en fisketur på väg till hemmet i Röste utanför Bollnäs. Sedan vandrar han vidare på midsommarafton till invigningen av en bygdegård och sjunger sin Flottarkärlek. På midsommardagen landar Snoddas och hans dragspelare i Leksand där 70 000 midsommarfirare väntar på honom. 

I nästa sekvens spelar han fotboll i Insjön och med i laget är också Adenby. Sedan lämnar Snoddas och hans dragspelare planen i folka-bubbla mot nya framträdanden i sommarsverige. 

Torsten Adenby, ursprungligen Andersson, föddes 1918 i Stockholm. Efter studier i England arbetade han på Myntverket. Han var också bandyentusiast som spelare och ledare i Mälarhöjdens IF. Han blev anställd på sina bandymeriter på Idrottsbladet mellan 1946 och 1952 och synnerligen god vän med en annan excentrisk bandyvän, nämligen chefredaktören Torsten Tegnér. Duon Tegnér-Adenby gjorde många bandyresor ihop och skrev referat i Idrottsbladet under signaturen Toby-TT. 

 

Gloria på sned

Torsten Adenby var naturligtvis också med i bandyförbundets PR-kommitté som idéspruta och glad fixare. Han höjde den festliga stämningen på SM-finalerna och ordnade diverse jippon, som när han plockade ner de ryska kosmonauterna Gagarin och Bykovskij i en helikopter i en SM-final mellan Skutskär och Broberg 1964.

1952 startade han sin PR-byrå med Snoddas som det stora varumärket. Adenby förstärkte varumärket genom att plocka med en eka under Snoddas sommarturnéer som påstods vara hans fiskeeka. Enligt Adenby hade Snoddas också arbetat som flottare vilken var en sanning med modifikation. 

Snoddas enorma inkomster försvann emellertid och Adenby gloria kom på sned. Men Torsten Tegnér tvivlade aldrig på honom och skrev i en vers i samband med inbjudan till T.T.:s 70-årsfest: ”Torsten Adenby – bandymanager, artistmanager. Ett tag snudd på justitiemördad (Snoddas försvunna pengar, förf. anm) men frifunnen av T.T. och svenska folket.” 

 

Djupfryst

Efter Snoddas var Adenby manager åt artister som Ingeborg Nyberg och Tage Severin. Den senare betecknades som ”Sveriges James Dean”. 

Även när det gäller Ingeborg Nyberg var Torsten Adenby illa ansatt av media för hårdlansering i kommersiellt syfte av den unga flickan. 

Vid en intervju långt senare säger hon emellertid ”det här med pengarna hade jag ingen aning om. Jag älskade att stå på scen, det var min värld. ´Totte´ (Torsten Adenby, förf. anm) tog hand om resten.” 

Han ville emellertid att hon skulle klippa av flätorna och hoppa ur en låda i ett tv-program. Ingeborg Nyberg vägrade och så blev det.

Under en period på 1950-talet var Adenby engagerad i livsmedelsindustrin. Han lanserade tanken att landets husmödrar ”skulle laga mat tre gånger om året”. Sedan skulle djupfrysning av maten ske och plockas fram vid lämpliga tillfällen. Husmödrarna skulle ägna sig åt andra aktiviteter. Adenby åkte även runt i en buss och förevisade praktiska och moderna köksmaskiner.

Torsten Adenby var fotbolls-idolen ”Nacka” Skoglunds manager under en period och skrev boken om södergamängen En miljon för en klackspark.

Adenby var även engagerad av Sven Tumba som rådgivare. 1960 arrangerade han en uppvisningsturné i Sverige för boxningsvärldsmästaren Floyd Patterson. Floyd var vid den här tiden lika populär i Sverige som antagonisten Ingemar Johansson.

 

Svarta affärer

Han spelade i tv-laget som åkte runt på uppvisningsturnéer för välgörande ändamål.

Under en period arbetade Adenby med reklam åt Stenarederiet. 

Han kom på den lysande idén att rederiets båt Jätten Finn skulle trafikera Stockholm – Åbo. Samtidigt skulle ske ett namnbyte till Paavo Nurmi – den snabbaste långdistansaren över Östersjön. Nurmi erbjöds 5 000 kronor för att låna ut sitt namn till rederiet samt gratisresor under resten av sitt liv. Nurmi, som med åren blivit en rik man och en tuff affärsman, ville emellertid ha 20 000 – skattefritt. Det blev ingen affär och Jätten Finn och fick under en period trafikera Stockholm – Mariehamn under öknamnet Jätten full.

Torsten Adenby var också PR-direktör åt Sandrews under en period och marknadsförde succéer som My Fair Lady. Mindre lyckad blev insatsen i Mantorp 1970 där han marknadsförde ”Festival of The Midnight Sun”.

1970 hamnade ånyo Torsten Adenby och en känd skådespelare i hetluften i negativa sammanhang. De skulle ha varit inblandade i ”svarta” lägenhetsaffärer i Stockholm. Adenby hävdade att han i god tro hjälpte människor i bostadsnöd. Han fick också ett rättsläkarintyg som gjorde att han slapp infinna sig i rätten.

 

Samlade ikoner

Under sina många resor i österled i bland annat bandysammanhang intresserade sig också Torsten Adenby för ikoner. Han blev också en framstående samlare. Hans samling på över 150 ikoner såldes på auktion 1994, två år efter hands död.

Den välkände tv-profilen Lars Gunnar Björklund, som kände Adenby väl, skriver i sin bok att denne hade tänkt att hans begravning skulle gå i repris då han kände så många människor att kyrkan inte skulle räcka till. Hur det blev är okänt för artikelförfattaren. 

Torsten Adenby avled 1992.

 

Alltid på plats

För många var dock Torsten Adenby bandyns store PR-man. 

På en bild i en vänbok till Torsten Tegnér ses ett antal välklädda herrar på hedersläktaren under bandyfinalen på Stockholms stadion 1948 – ledamoten i internationella Olympiska kommittén Bo Ekelund, bandylegendaren Sune Almkvist, prins Bertil, statsminister Tage Erlander. Vidare Torsten Tegnér och den allestädes närvarande Torsten Adenby. 

Han visade tidigt att han ville vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

 

Rolf Karlman

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  Based on 4 reviews
  drivs av Facebook
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7