Det började med att en grupp lantbrukare ville utbyta minnen. Därför bildade de en berättargrupp – där samtalen utmynnade i ett bokprojekt. Nu har boken ”14 berättelser om livet som bonde” gjort succé.
År 2012 bildades en ”bondegrupp” av SPF i Järna, Hölö-Mörkö i Södermanland.
Gruppen bestod ursprungligen av tolv ”seniorer med fötterna i den svenska myllan” som träffades för att utbyta minnen och erfarenheter från sin barndom och sin tid som bönder.
– Vi träffades först hemma hos varandra, berättade och diskuterade. Vi delade intresset av lantbruket i gamla tider och alla har lång erfarenhet, från lie till skördetröska. Alla var väldigt talföra, många intressanta uppgifter kom fram och vi fortsatte efter en tid med gemensamma studiebesök på gårdar, kvarnar och sågar, berättar Allan Sundqvist, en av gruppens medlemmar, för Kvällsstunden.
Då föddes tanken: Varför inte göra en bok?
– Vi ville dokumentera och använda de berättelser som kommit fram. Många visade också intresse av att ta del av informationen i bokform. Och vi i gruppen drevs av ambitionen att göra människor uppmärksamma på vilken oerhörd förändring svenskt jordbruk gått igenom på bara en mansålder, säger Allan Sundqvist.
Nu gled gruppen över i arbetet att skapa en bok. En av utmaningarna var begränsningen.
– Alla hade mycket att berätta, men vi hade bestämt oss för att göra boken lättillgänglig. Vi beräknade ungefär tre sidor per berättelse, så att läsaren orkar läsa igenom dem, säger Alf Johansson.
Minnen i bokform
Boken växte fram och i 14 intervjuer får läsaren ta del av minnen av arbetet på gårdarna förr och reflektioner kring hur jordbruket förändrats.
Som det står i bokens förord:
Från lie, slåttermaskin, hässjning, handmjölkning och höslåtter, där alla i familjen hjälptes åt och gemenskapen på dikeskanten när den efterlängtade kaffekorgen anlände – till skördetröska, inplastare, mjölkrobot och en ensam man i en traktor där sällskapet är radions P4-program.
Efter att SPF bidragit med en slant och ett tryckeri i Vingåker gett ett förmånligt pris trycktes boken i slutet av förra året.
De första två hundra exemplaren sålde slut på 14 dagar – och hittills har ytterligare två upplagor tryckts.
– Boken blev en populär julklapp, konstaterar Allan Sundqvist.
Arbetet i gruppen – som delvis byggt på de 138 intervjuer som Allan Sundqvist tidigare genomfört – har tydliggjort hur mycket som har hänt sedan början av 1900-talet.
– År 1900 var 95 procent av svenskarna på något sätt involverade i lantbruket. Det manar till eftertanke och visar hur stora förändringar samhället gått igenom på drygt hundra år. Och min uppfattning är att förändringarna tog fart på allvar efter kriget, säger Allan Sundqvist och tillägger:
Många livsöden
– Förr var jordbruk mycket mer småskaligt, bönderna ”kände” varje ko. Våra intervjuer med yngre, aktiva bönder visar hur stora skillnaderna är. I dag är gårdar företag med stordrift och en ung bonde kan ha 240 kor på sin gård och arbetar med helt annan utrustning än generationerna före.
Gruppens intervjuer har gett insikter i många livsöden, vissa har skapat ett särskilt avtryck.
– Min farmor Emilia var född 1892 och hade tre syskon. De växte upp tillsammans på en liten arrendegård i Odensvi socken norr om Köping. När lillebror Axel var sex år råkade han ut för en olycka, skar sig illa i foten på en glasflaska. Det enda sättet för Axels far var att skjutsa honom med häst och trähjulskärra en mil till lasarettet i Köping. Vid ankomsten var Axel medvetslös, men livet gick att rädda i sista stund. Däremot fick han en hjärnskada som aldrig gick att reparera. Axel kunde trots detta arbeta som dräng hos min farmor och farfar ända till över 60 års ålder. Det ger en tankeställare och visar den enorma förändring av färdmedel och arbetsförhållanden som skett på ett par generationer, säger Alf Johansson.
Nu fortsätter arbetet.
– I början av mars startade Solveig Blohm och jag en grupp med 18 kvinnor som ska minnas och berätta om kvinnans viktiga roll på en bondgård, säger Görel Bergkvist.
Viktig kvinnohistoria
Ingrid Sundqvist avslutar:
– Kvinnohistorien är viktig, kvinnorna har spelat en avgörande roll för att få lantbruken att fungera. På små och medelstora gårdar hade de ofta ansvaret för mjölkningen och arbetade med jordbruket hela dagarna. Men på kvällarna fanns ingen vila, då hade kvinnorna också ansvaret för barnen, matlagningen och hushållet.
Så den viktiga dokumentationen fortsätter – men en ny bok att vänta!
Text och foto:
Kalle Östgren
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!