Den är lika älskad som hatad, är ökänd för sin lukt och utgör huvudingrediensen i Ångermanlands (inofficiella) landskapsrätt. Nästa vecka är det, för många, efterlängtad surströmmingspremiär.
Norrlandskusten är inte bara känd för sin dramatiska natur och vackra vyer, den är också starkt förknippad med surströmming. Den populära delikatessen har framställts i området i århundraden. Man har faktiskt hittat noteringar om rätten i skattelängder så tidigt som från 1500-talet.
Produkten framställs genom att strömming saltas lätt och läggs för att jäsa, först i tunnor för att sedan mogna till sig i konservburkar. Att jäsa livsmedel har
i årtusenden använts som konserveringsmetod, men att salta in strömming blev särskilt populärt i Sverige under 1500-talets saltbrist.
Mat för en soldat
Den då populära saltade strömmingen byttes allt mer ut av surströmming, som inte krävde lika mycket salt och vatten för att framställas. Under de kommande århundradenas stora fältslag var surströmmingen en viktig rätt inom det militära, tack vare sin långa hållbarhet och att den var praktisk att bära med sig.
Från sin storhetstid under 1700-talet, minskade efterfrågan på surströmming under 1800-talet. Mycket på grund av att militären inte köpte in lika mycket.
Under en lång tid hade de så kallade Gävlefiskarna hållit till utefter Norrlandskusten.
Den populäraste fångsten var strömming, och på Ulvön, cirka tre mil söder om Örnsköldsvik, hade rätten tillverkats i stora volymer. Då Gävlefiskarnas fiskeprivilegier vid Norrlandskusten hävdes år 1773 hade strömmingsfisket redan börjat avta. Fiskandet övertogs allt mer av mindre företag och lokala aktörer.
Från tunna till burk
Trots att strömming kan fiskas längs en stor del av kusten, har platser som Ulvön kommit att bli extra förknippat med fisken. Vad som gjorde Ulvön till en så central plats för surströmmingsindustrin finns det nog flera orsaker till, men en viktig var att man där var först med att förpacka fisken på ett nytt, smart sätt.
Axel och Herman Söderberg på Ulvö Gamla Salteri började nämligen förpacka surströmmingen i mindre plåtburkar, något som så småningom gjorde det möjligt att på ett enkelt sätt leverera till hela Sverige.
Tidigare hade den jästa fisken förvarats i laggade trätunnor, men de nya, bättre och tätare förpackningarna gjorde succé bland konsumenterna och gjorde Ulvön till ett ledande namn inom surströmmingstillverkningen. Under hela 1900-talet såldes den största mängden surströmming i plåtburk, och andra salterier hakade på Ulvöns exempel.
En konst att äta den
Den traditionella surströmmingspremiären infaller i år den 19 augusti. I augusti och september säljs det som mest av varan, och trots att produkten är populär över hela landet ligger centrum för surströmmingstillverkningen fortfarande längs Norrlandskusten.
Åsikterna går isär om hur man bäst förtär surströmming, men ett traditionellt sätt är genom att vika ihop en tunnbrödsklämma fylld av potatis, gräddfil, lök och andra godsaker. Men fisken har inte alltid ackompanjerats av så många tillbehör.
För den intresserade finns det många platser att besöka, för längs hela Norrlandskusten påminns man än i dag om hur viktig den jästa fisken varit och fortfarande är för området.
I Skeppsmaln öster om Örnsköldsvik finner man till exempel världens första surströmmingsmuseum, med en permanent utställning om surströmming och dess tillverkning.
Även om produktionen på Ulvön i dag är mer småskalig är surströmmingen fortfarande en viktig del av Ulvöns vardag och lockar många turister. Och det var just här som Surströmmingsakademin, vars syfte är att hålla surströmmingskulturen vid liv, instiftades år 1999.
Renée Nilsson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!