Under flera hundra år var seglande sumpar en vanlig syn i skärgårdarna från Roslagen i norr till Mönsteråsviken i söder samt på Åland, i Åboland och i Nyland. Historien om de seglande sumparna är också en berättelse om Stockholms Fiskköpareämbete.
Handeln med levande fisk började på 1600-talet när Stockholm växte och befolkningen behövde mer mat. År 1636 bildade därför Stockholms Magistrat ett särskilt skrå, som fick monopol på att både köpa levande fisk i skärgårdarna och att sälja den till Stockholms invånare.
Enligt Fiskköpareämbetet fick varje fiskköpare bara ha två seglande fiskköparsumpar, som kallades för resesumpar, med var sin roddsump som släpjolle.
Den stora resesumpen eller storsumpen var cirka 13 meter lång. Fiskhållet i aktern upptog cirka en tredjedel av skrovets längd och kunde rymma upp till 2 000 kilo levande fisk. Den lilla resesumpen var cirka nio meter lång och tog upp till 900 kilo levande fisk. Roddsumpen tog cirka 100 kilo.
Resesumparna var riggade med gaffelrigg och två försegel. Gaffelstorseglet hade en lång bom och en kort gaffel. Det vanliga förseglet var en fock och i lätta vindar hissade man även en friflygande klyvare på en bom. Vid akterliga vindar hissades ett rektangulärt toppsegel i masttoppen för att man skulle kunna fånga vinden över trädtopparna. Roddsumpen hade namnet till trots även ett sprisegel.
Framför fiskhållet fanns en sittbrunn. Ett par dörrar ledde in i kajutan som var två meter lång och sträckte sig en bit framför masten. I kajutan fanns en spis, ett stort klaffbord och på varje sida två breda britsar. Det fanns även plats för ett dussintal passagerare ombord.
Fiskinköp i skärgårdarna
Fiskköparens uppgift var att så snabbt som möjligt segla in så mycket levande fisk som möjligt från skärgårdarna till Stockholms fiskaretorg. De fick inte handla med andra varor såsom till exempel saltströmming; den handeln har alltid varit förbehållen skärgårdsborna.
Fiskköpareämbetet pekade ut särskilda inköpsställen för fiskköparna som kallades för hamnställen, där de fick köpa levande fisk av skärgårdsbefolkningen. Dit rodde eller seglade skärgårdsbönderna med sin levande fjällfisk. Det var bara vid hamnställena som man fick byta sin fisk mot kontanter. Hamnställena placerades oftast nära farleder, vilket underlättade för fiskköparna att snabbt kunna segla hem till Stockholm med fisken.
Längs den svenska ostkusten fanns ett hundratal hamnställen mellan Rådmansö och Mönsterås samt ett fyrtiotal i den åländska och åboländska skärgården. Ett hamnställe kunde till exempel vara en vik eller en byhamn där fiskköparsumparna förtöjde för att köpa fisk från de gårdar som hörde till detta hamnställe. I varje hamnställe fanns en hamnsten utmärkt som en kobbe eller en bryggnock. Den som först kom till hamnstenen fick ”första börden”, vilket innebar att först få…
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!