I hela världen äter man ägg i olika former. Hårdkokta, gärna färgade och dekorerade, tronar de på påskborden. Men de ingår förstås också i olika maträtter. Hur dessa ser ut varierar förstås, men precis som i Sverige kan ägg spela både huvudroll och biroll på påskbordet.
Nordamerika
En amerikansk klassiker är så kallade deviled eggs, fyllda ägghalvor. Vi har dem i olika versioner även i Sverige, till exempel ägghalvor med räkfyllning.
I USA vill man dock gärna ha sina ägghalvor med lite mer sting. Sardeller och kapris är populära fyllningar, gärna med ett stänk vinäger och lite stark fransk senap som extra smaksättning.
I de flesta delar av USA äter man gärna ägglådor av olika slag, särskilt som frukosträtt.
Populära inslag på påskborden i Kanada är ägg Benedict och ägg Florentine. Även omeletter, gärna med mycket grönt, har sin självklara plats på många påskbufféer i Kanada.
Sydamerika
I många av de traditionella sydamerikanska påskrätterna utgör äggen bara en del av många ingredienser, eller äts som tillbehör.
Den traditionella fisk- och grönsakssoppan fanesca, från Ecuador, serveras med hårdkokta ägg som topping och den omtyckta peruanska skaldjurssoppan från landets näst största stad, Arequipa, serveras gärna med stekt ägg.
En argentinsk klassiker på påskbordet är tarta pascualina, en paj fylld med ricotta, hårdkokta ägg, spenat, kronärtskocka och persilja.
I Brasilien serverar man gärna bacalhau. Det är en rätt som härstammar från det portugisiska köket och som lagas på saltad torsk, potatis, lök, hårdkokta ägg och oliver.
Europa
En världsberömd grekisk påskklassiker är det söta vetebrödet tsoureki. Det kryddas med citrus och en krydda som kallas mahlab eller mahleb, som mals av ett slags körsbärskärnor.
Äggen, som färgats röda för att symbolisera Jesu blod, bakas in råa i degen och resultatet blir ett vackert skådebröd som förgyller vilket påskbord som helst.
Den italienska staden Neapel är känd för sin casiatello, en paj med ost, salami och hårdkokt ägg i fyllningen. Italien har också, liksom Spanien, en variant av det grekiska påskbrödet, det bakas ofta ut som portionsbröd med ett ägg i varje brödstycke.
En traditionell polsk påskrätt är jajka faszerowany, panerade ägg med en fyllning av skinka, senap och gräddfil.
De serveras ofta tillsammans med en soppa som kallas zurek och som är mycket populär i det polska köket.
I Skottland serverar man gärna så kallade scotch eggs till påskbrunchen; hårdkokta, skalade ägg som rullats in i en god färssmet och sedan stekts i ugnen eller friterats.
Oceanien
Även i Australien är de skotska äggen mycket populära. Det finns en uppsjö av recept, och otaliga varianter, och färssmeten blandas lika ofta av fisk som av kött.
Andra populära äggrätter är äggsallader av olika slag och bagels fyllda med bland annat stekt ägg är en omtyckt frukosträtt.
Äggröra av olika slag serveras som lunch- eller brunchrätt på påskdagen.
Olika slags cheesecakes serveras som dessert, även i Nya Zeeland. Många ägg i smeten är ett måste, därefter kan de smaksättas på olika sätt. Pavlova, marängtårta med frukt, är också en klassiker.
Afrika
I Nigeria firas påsk med pompa och ståt, ofta enligt den kristna traditionen med fasta fram till påskdagen.
En populär rätt till den stora påskmiddagen är nigerianska äggrullar, hårdkokta ägg som friteras och som påminner om skotska ägg.
Även desserterna får gärna ha ägg i huvudrollen, såsom cocada amarela, som är en omtyckt dessert i Angola. Desserten, som innehåller kokos och stora mängder ägg, har sitt ursprung i den portugisiska kolonisationen men är i dag helt införlivad med den lokala matkulturen.
Asien
En påskklassiker i Singapore är ett slags crêpes som kallas beef murtabak. Nötkött som marinerats i curry, och sedan kokats med lök, vitlök och kryddor som stjärnanis, kanel och muskot, blir en kryddig fyllning i små tunna pannkakor som tillagats med många ägg i smeten.
Crêpesen serveras med färsk lime, chilisås och raita, en yoghurtsås med mynta.
I Filippinerna, där påsken är en mycket stor tilldragelse, kallas en av matklassikerna aroz valenciana. Det är en risrätt som påminner om den spanska paellan och som bland annat innehåller hårdkokta äggklyftor. En liknande variant är bringhe, där riset kokas i kokosmjölk och garneras med ägg.
Till påskbuffén i Mellanösternområdet, som Armenien och Syrien, serveras hårdkokta ägg som ofta färgats med lökskal.
I Goa i Indien serverar man gärna en het och kryddig räkgryta kallad balchao, toppad med löskokta ägg eller med hårdkokta ägghalvor vid sidan.
Varför äter vi då så mycket ägg just under påsken?
Inom kristenheten anses ägget vara en symbol för liv och även för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. Det var dessutom förbjudet att äta ägg under fastetiden före påsk.
Men seden att äta ägg, även ägg som färgats och dekorerats, är betydligt äldre än kristendomen och fanns redan i det antika Egypten och Persien.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!