Sverige hör till det land där det äts mest glass per person. Namn som Snövitpinne, Puckstång, Top Hat, Zoom och Storstrut väcker nostalgi hos många – de är alla en del av GB Glace nu 80-åriga historia. Men glass är betydligt äldre än så.
Vem var det som kom på den goda idén att uppfinna glass? Det är en fråga historikerna ännu inte kunnat svara på. Det enda man kan säga med säkerhet är att glassens historia är mycket lång. Enligt en spridd legend var det den venetianske upptäcktsresande Marco Polo som tog med sig glassen till Europa från Kina på 1200-talet. Han hade sett försäljare på gatorna sälja en svalkande godsak som kan liknas vid dagens sorbet, det vill säga ett slags fryst puré av frukt eller bär. Det sägs också att Alexander den Store, som ju levde redan 350 f Kr var förtjust i något som skulle kunna kallas glass, en blandning av honung, fruktsaft och is.
Först framåt 1600-talet började recepten utvecklas mot en slätare blandning som vi i dag skulle kalla glass, men det är svårt att spåra någon upphovsman. Det verkar snarare som om glassen utvecklats samtidigt på flera olika håll.
Glass i stora lass
1777 publicerade konditorn Philip Lenzi en annons i den amerikanska tidningen New York Gazette. Han meddelade där att han sålde glass ”nästan varje dag”, det är den första annonsen för glass i USA.
President George Washington ska ha varit barnsligt förtjust i glass och spenderade en sommar motsvarande tiotusentals kronor hos en och samma glassförsäljare. I inventarierna från Mount Vernon efter hans död noterades att där fanns två glasskålar.
Som så mycket annat nytt var glass till en början en lyxvara som mest avnjöts av välbeställda personer. Det berodde inte på att den innehöll särskilt dyra ingredienser, utan snarare att den var så komplicerad att tillverka och krävde kylning. Innan elektriciteten, och innan kylskåp och frysar fanns att tillgå, kunde frysningen göras med hjälp av snö eller is.
Någon gång på 1700-talet började glassen leta sig in svenska hem. Det var dock långt ifrån alla som välkomnade denna nya delikatess. När Cajsa Warg 1755 gav ut sin klassiska kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber beskriver hon ”á la glace” som en mycket ohälsosam spis, men bifogar ändå tips och några recept för den som är hågad att testa. Där kan man bland annat lära sig tillaga snö-mos och chokladglass. I det senare blandas riven choklad och mjölk för att sedan silas och frysas.
Hennes recept var rätt moderna och baserades på mjölk och grädde, tidigare hade glass bestått av is eller snö som blandats med fruktsaft eller honung. Smeten kyldes i olika formar av tenn eller koppar.
Stockholm fick glass av italienarna
Tack vare tekniska innovationer kunde glasstillverkningen mekaniseras på 1800-talet. I takt med att mer glass kunde tillverkas sjönk priserna och fler fick råd att köpa.
I slutet av århundradet började gatuförsäljningen av glass i Stockholm, främst av italienska invandrare som mot en liten avgift fick rätt att sälja glass i strut. Några år senare lanserade Choklad-Thule stadens första fabrikstillverkade glass. Choklad-Thule var ett konfektyrföretag bildat 1910 och hade sin stora fabriksbyggnad på Kungsholmen – ett hus som i dag har gjorts om till privatbostäder.
Omkring fyra miljoner människor besökte Stockholmsutställningen som hölls på Djurgården 1930. Den arrangerades av Svenska Slöjdföreningen och Stockholms stad, och fokus låg på arkitektur, konsthantverk och formgivning. Det var där den svenska funkisen fick sitt stora genombrott, den som skulle bli en viktig del av folkhemsbygget.
Mitt bland all modern konst och formgivning lanserades också något som skulle komma att bli svenskarnas nya…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!