Bondkomikern från Vinköl i Västergötland radade upp succé efter succé på revyscenerna. Under många år var Mats Ljung Skaras okrönte revykung som roade människor över hela Sverige.
Mats Ljung började spela teater tidigt i livet. Tillsammans med ungdomar i Centerns ungdomsförbund satte han upp shower som de spelade på bygdegårdarna i Mats hemtrakter runt Öm i Västergötland. Deras spelglädje spreds i bygden vilket gjorde att de fick nya uppdrag.
Att Mats började med bondkomik låg nog i generna. Han växte upp på en bondgård
i Bergs socken i Västergötland, där familjen arrenderade Prästgården. 1965, när Mats var 18 år, jobbade han som dräng på familjens egen gård, Backegården.
Lärarhögskolan
Jobbet varvades med hans stora intresse, fotboll i Vretens BK och ishockey i Igelstorps IK.
I en radiointervju i P4 Skaraborg berättade hustrun Ingvor Ljung att Mats idrottsintresse kunde ta sig olika uttryck. Bland annat kunde han under en biltur stanna bilen om det spelades fotboll vid sidan av vägen. Han ville inte missa ett snyggt mål eller en bra passning.
Efter värnplikten på Kungliga livgardet K1 i Stockholm 1966– 67, tog Mats beslutet att skaffa sig en utbildning, så hösten 1969 började han på Axevalla Folkhögskola.
Efter två års studier sökte han till lärarhögskolan i Jönköping. Under hela studietiden fortsatte han med sitt idrottande.
Succéerna kom
Vid denna tid hade han också träffat sin blivande hustru Ingvor. Efter giftermål och avklarade studier bosatte de sig först
i Öm, men efter ett år köpte de ett hus i Berg, där Mats en gång föddes. Ingvor jobbade som sjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde och Mats som lärare
i samma stad.
Nu började en intensiv period. Mats var även politiskt aktiv
i Centerpartiet och fick dessutom fler bokningar som underhållare. Familjen hade också utökats med två barn. I slutet av 1970-talet var det dags att gå vidare i läraryrket. Mats utbildade sig till musiklärare på distans vid Högskolan i Kalmar.
Vid denna tid köpte familjen torpet Läckeberg i byn Vinköl utanför Skara, som kom att bli deras fasta punkt i livet. Mats fick jobb som musiklärare på högstadiet i Skara. Hus och gård tog mycket tid, men också att skriva visor, som han använde sig av vid sina uppträdanden. Många av visorna spelades in på kassett 1984.
Ryktet om Mats som underhållare spreds i bygden. Dessutom fick han uppdrag som kåsör i tidningar och i radion, men också fler spelningar.
1986 startade Mats och Ingvor företaget Bondkomik i Vinköl AB och samma år medverkade Mats i Lidköpings revysällskap, Lökens vänner, som hade satt upp revyn Nu blommar löken. Mats fick fina recensioner och det blev starten på alla hans succéer på scen. Året efter gjorde han stor lycka i Lökens vänners nyårsrevy på Skövde stadsteater.
Artisteri på heltid
När Skara Amatörklubb 1987 skulle sätta upp revyn En tusan té stá i samband med Skaras 1 000-årsjubileum, fick Mats förfrågan om han ville vara med. Det ville han. Revyn hade premiär på nyårsafton i Katedralskolans aula.
1988 sade Mats upp sin lärartjänst, för att kunna satsa helhjärtat på sitt artisteri.
Bondkomik i Vinslöv AB, satte upp fem egna revyer i Katedralskolans aula i Skara.
Mats nyårsrevyer hade gått så bra att han också ville få till en sommarfars i Skara. Scen och läktare för cirka 300 personer byggdes och sommaren 1990 var det premiär. Sommarfarserna blev succé. Utsålt varje sommar.
Det var stort tryck på biljetterna till alla nyårsrevyerna
i Skara, så Katedralskolans aula blev för trång. Mats Ljung var tvungen att hitta en ny teaterlokal om det skulle bli en revyfortsättning i stan. Några kreativa personer och Mats fick en idé. Den gick ut på att bygga ut Stadshotellet.
Hotellägaren nappade på idén och satte spaden i jorden i augusti 1993. På nyårsafton samma år var det premiär på revyn Ärbägg 1993–94 på Rosers salonger, som teatern hette. 35 000 personer kom för att se revyn.
… ”Han är ett – geni – den förre skollärarn från Vinköl”, skrev en av recensenterna.
Hälsan blev sämre
Efter nyårsrevyerna på Rosers salonger började Mats krafter tryta, ändå gjorde han gästspel
i andra uppsättningar, bland annat hos Stefan & Krister på Falkenbergs stadsteater och på Skaraborgs Länsteater i föreställningen Curry och krutrök.
Mats Ljungs sämre hälsa gjorde att han överlät producentansvaret för Skararevyn till Nöjespatrullen (nuvarande 2Entertain) i Falkenberg. Detta innebar att Bondkomik i Vinköl AB blev aktieägare i Nöjespatrullen.
2001 fick Mats förfrågan om han ville medverka i lustspelet Snålvatten och jäkelskap på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. En vecka före premiären insjuknade Mats och den 28 juli 2001 gick den omtyckte bondkomikern från Västergötland bort, bara 54 år gammal.
Underhållningspris
I boken Mats Ljung – bondkomikern mett i väla, skriver radiojournalisten Carl Thulin, att Mats Ljungs professionella uppsättningar gav eko i hela Sverige. Det gjorde att publiken drogs till nöjesmetropolen Skara. På helgerna kunde omkring 50 bussar stå parkerade längs gatorna.
Efter Mats bortgång instiftade familjen Mats Ljungs Torparpris. Sedan 2002 delas det varje år ut ett stipendium till lovande västsvenska ungdomar i underhållningsbranschen.
Seved Johansson
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.




































Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!