Farao Tutankhamon i Egypten lär inte direkt ha varit någon atlet under sina 19 år i livet. Han hade klumpfot på det högra benet och plattfot på det vänstra. Ryggen var krökt som ett ”S” och man tror att han behövde käppar för att kunna ta sig fram. Enligt forskarna var skavankerna troligen medfödda till följd av omfattande inavel i faraofamiljerna. Men rik var han, den unge härskaren, vilket framgick med all önskvärd tydlighet när hans listigt undangömda gravkammare upptäcktes 1922. En enorm skatt kom då i dagen. Den vittnade om det överdådiga liv som de ledande klasserna i det antika Egypten hängav sig åt. För den som vill se med egna ögon hur deras lyx såg ut kan fram till april i år besöka Magasin 9 vid Frihamnen i Stockholm, där kopior av gravfynden visas.
Mer ur veckans nummer
Dragspelaren Leif ”Pepparn” Pettersson, som var känd i hela landet för sin vildsinta spelstil, har kommit i ropet igen, 29 år efter att han gick bort vid endast 34 års ålder. En läkare i Pepparns hemstad Lindesberg, Per Zetterlund, har nämligen skrivit en bok om honom och mottagandet har blivit överväldigande. Vid den första presentationskvällen tog de 250 sittplatserna slut på nolltid och lika många fick vända hemåt utan att få plats. Efter Kvällsstundens pressläggning har en extraföreställning genomförts i Lindesberg, denna gång i en större lokal med 500 platser. Också då kom det fler människor än vad det fanns utrymme till…
Ungefär samtidigt som Pepparn drog land och rike runt med sitt dragspel var Sven ”Smokey” Åsberg en riksbekant storhet inom den svenska motorsporten. Med sin stubbade frisyr och ständiga fetcigarr i munnen såg han ut som Biffen i serien Biffen & Bananen, eller som en amerikansk marinkårsofficer. Men hans livsverk var i själva verket byggandet av Anderstorps racingbana, en av de säkraste i världen på den tiden, och han lyckades också med konststycket att etablera VM-deltävlingar i Formel 1 på ”sin” bana i de småländska skogarna.
Att tänka sig svenska anknytningar till litteratur från den amerikanska prärien låter inte särdeles naturligt. Med icke desto mindre är det vad Kvällsstundens medarbetare Lars Sönnergren kan berätta om i en artikel i veckans tidning. Han redogör för tre svenskättade författare, Linda M Hasselstrom, Gerald Anderson och M K Coker – av vilka den sistnämnda håller sig med romanhjältar som bär det svenskklingande efternamnet Okerlund.