UTDRAG UR ARTIKEL SKRIVEN AV LARS OLEFELDT.
Räddningskåren var ett gigantiskt och mycket lyckat privat initiativ. Upphovsman var Raymond Sjöqvist, vd för Centralgaraget i Stockholm. Nu kunde alla svenskar för en mycket ringa kostnad försäkra sig mot i princip allt. Och det unika var att det fungerade.
En dag i slutet av 1930-talet råkade Raymond Sjöqvist ut för ett olycksfall på Tyresö. Han höll på att rensa fisk och trampade på en skarp kniv. Raymond ringde efter ambulans, men alla ambulanser i Stockholm var som så ofta upptagna och först efter en lång stund kunde en bil komma. Det var denna händelse som fick Raymond Sjöqvist att på allvar fundera på att starta en räddningskår. Det fanns uppenbart ett behov. Krigsutbrottet gjorde dock att Raymonds idé fick läggas på is.
När andra världskriget tog slut kunde AB Stockholms Centralgarage, väl förberedda, starta sin verksamhet, först under namnet Ce-Ge Räddningskår. Till en början förbjöds dock Raymond Sjöqvist av myndigheterna att driva denna verksamhet. Han beslöt därför att börja köra sjuka och skadade helt gratis. Så småningom godkände myndigheterna verksamheten och 1947 bildades ett dotterbolag till Centralgaraget, som fick namnet Räddningskåren AB. Det första uppdraget för den nya räddningskåren blev en sjuktransport från motortävlingar på Vallentunasjön. Därefter blev det många uppdrag för såväl ambulanser som bärgare.
Såväl Räddningskårens ledning som övrig personal bestod inledningsvis av unga män, som vuxit upp med motorismen och de hade därigenom kunnat skaffa sig goda erfarenheter. Men det krävdes inte bara entusiasm för bilar. Sjukvårdsutbildning blev obligatorisk för all servicepersonal och speciella kunskaper krävdes naturligtvis av dem som hade ambulanstjänst.
Familjeabonnemang
Många av Räddningskårens mannar blev med tiden tränade barnmorskor. Det hände ibland att man inte hann fram till BB i tid. Räddningskåren i Stockholm skulle köra en blivande mamma i Enskede till Södersjukhusets BB. Men man hann inte längre än till Skanstullsbron. Mitt på bron föddes en präktig liten pojke. Det var andra gången som samme man från Räddningskåren var med om att hjälpa till med en nyfödd just på denna bro. Han fick sedan bland kamraterna tillnamnet ”Barnmorskan”. Någon påstod att det myckna barnafödandet berodde på att det mitt på bron fanns ett litet gupp.
En fundamental del i Räddningskårens verksamhet blev abonnemangssystemet. Raymond Sjöqvist väntade ända till maj månad 1951 innan man på allvar började sälja abonnemang. Ett familjeabonnemang kostade 19 kronor per år i ett bundet femårsavtal, med ett tillägg på 15 kronor om bilen skulle inkluderas. Genom att betala en årlig avgift erbjöds abonnenterna till att börja med aktiv hjälp med sjuktransporter till obegränsat antal per år och vid varje tidpunkt på dygnet, men även räddning av lösöre vid eldsvåda, hjälp vid storm-, vatten-, glasskador och översvämning samt öppnande av lås i ordinarie bostad vid trasig eller borttappad nyckel.
Räddningskårens familjeabonnemang gällde var som helst och när som helst, för hela familjen inklusive tjänstefolk. Dessutom ingick en stor…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!