Vänstra bilden: Lydia Wideman skidar mot sin guldmedalj i OS i Oslo 1952. Högra bilden: Lydia, längst till höger, tillsammans med sina landsmaninnor inför loppet.
Hon segrade i damernas allra första OS-lopp
Dela på Facebook

Tyvärr! Du måste vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du ta del av utvalda artiklar och annat exklusivt material på kvallsstunden.se.

Vid de olympiska vinterspelen i S:t Moritz 1948 hade de svenska deltagarna firat stora triumfer. Annat blev det fyra år senare i Oslo, när de länder som hade drabbats hårdare av kriget än Sverige hade haft tid att hämta sig.

Värdlandet hade stora framgångar inte bara som arrangörer. Publikanslutningen var stor och vädergudarna nådiga. Norge vann den inofficiella poängtävlingen med 104,5 poäng före USA och med Finland på tredje plats. Sverige samlade ihop 29,5, vilket var mindre än hälften av Finlands skörd. Det här var första gången i den olympiska historien som kvinnor fick delta i längdlöpning på skidor. 

Medan herrarna hade tre tävlingar, 18 km, 50 km och stafett 4 x 10 km, fick damerna nöja sig med en tävling. Med tanke på den inställning som hade funnits bland de olympiska potentaterna känns det lite märkligt att man valde en så krävande sträcka som 10 km, dessutom på nästan samma bana som för herrarna. Sommartid hade man kommit fram till att 200 meter löpning var vad damerna klarade av efter att ha gjort ett försök med 800 meter redan 1928.

Goda förutsättningar

Det historiska enmilsloppet ägde rum lördagen den 23 februari med första start klockan 10 vid Besserudtjernet. Vädret var mulet och temperaturen låg något under noll. Föret var alltså gott. Till detta första olympiska skidlopp för damer hade 22 deltagare från åtta nationer anmälts.  Av dessa startade 20 och 18 fullföljde loppet. 

Damerna startade med en halv minuts intervall och enligt den officiella rapporten klarades tävlingen av på litet över en timme utan olyckor eller skidbrott. 

Herrarna skulle i huvudsak använda samma bana för stafetten 4 x 10 km med start klockan 12. Det enda som skiljde damernas bana från herrarnas var att man hade besparat damerna de brantaste utförsbackarna. Det betonas att damernas bana ändå var kuperad och tämligen krävande. Den maximala höjdskillnaden var cirka 140 meter och den största stigningen mellan två och tre kilometer.

Med startnummer 6 gick Lydia Wideman från Finland ut med taktiken att inte rusa för hårt i början. Vid mellantiden efter ungefär halva sträckan ledde hon med nästan en minut även om hon inte själv fick veta det. Vid sju kilometer fick hon dricka av det finska teamet och råkade sätta i vrångstrupen. Hon åkte av banan men lyckades hålla sig upprätt. Först i slutat av loppet fick hon höra från en journalist att hon ledde klart.

Finskt på pallen

Lydia Wideman vann den första olympiska guldmedaljen i skidlöpning för damer. Med tiden 41 minuter 40 sekunder var hon nästan en hel minut före tvåan Mirja Hietamies som i sin tur hade ett avstånd på ungefär 10 sekunder till bronsmedaljören Siiri Rantanen. Det svenska hoppet Märta Norberg missade prispallen med 3 sekunder. Den fjärde deltagaren från Finland, Sirkka Polkunen fick nöja sig med femteplatsen. 

Även om Lydia Wideman stod i en klass för sig blev alltså hela prispallen finsk. Övriga svenska deltagare återfanns på placeringarna 8, 9 och 11. Unga Sonja Edström var den svenska som blev nummer 11 och hon kom sedan i högsta grad att utmärka sig i kommande olympiska spel.

Guldmedaljören Lydia Wideman var född 1920 i Vilppula (på svenska Filpula) som yngst i en familj med tio barn. Pappan, som var bonde och snickare,  var också intresserad av skidåkning och både Lydia och hennes tvillingsyster fick följa med ut i spåren. Familjen flyttade när hennes pappa började arbeta på fabriken i Mänttä, där det fanns många möjligheter till tävling och sport. 

Pappan uppmuntrade sina barn att idrotta och åka skidor och syskonen tyckte om att idrotta tillsammans. Tvillingsystrarna tillhörde Lotta Svärd och var bland de bästa åkarna i organisationens skidtävlingar. De ansågs som stora löften inom damskidåkningen. Lydia blev trea i Lotta Svärd-mästerskapet över 5 km 1939. 

Fick instruktioner

Skidåkningen kom i bakgrunden när Lydia flyttade till Tampere (Tammerfors) efter kriget och började arbeta som kontorist på tegelfabriken. 

I slutet av 1940-talet blev skidtävlingar för damer mer vanliga och Lydias intresse väcktes åter när hennes syster Tyyne nådde stora  framgångar i skidspåren. Lydia hade hållit på med olika idrotter men skidåkningen kom in i bilden på allvar först 1947. 

Hon blev inbjuden till ett träningsläger där hon fick instruktioner. Kvinnors skidåkning låg fortfarande i sin linda.
I Finlands skidförbund var det ingen som riktigt visste hur man tränade kvinnor. Kvinnliga skidåkare diskuterade med varandra hur man skulle träna. Resor till tävlingarna fick ofta göras på egen bekostnad. 

Lydia missade några finska mästerskap då klubben inte hade anmält henne till tävlingarna. Tyyne vann finska mästerskapet på 10 km några år innan hon avslutade karriären på grund av sjukdom 1951. Lydia kom förresten tvåa det året, slagen med 8 sekunder av sin tvillingsyster, men var följande år oslagbar, då hon vann med 1 minut och 40 sekunder före tvåan. 

Efter att ha gift sig sommaren 1952 och fått efternamnet Lehtonen lade hon tävlingsskidorna på hyllan och ägnade sig åt familjen och arbetslivet. Hennes två söner var framgångsrika skidåkare i junioråldern. Hon satt senare i det finska skidförbundets styrelse och verkade även som tränare i Tavastland. Vid sitt frånfälle 2019 var hon den då äldsta levande olympiska mästaren.

Misslyckad vallning

I en intervju inför 90-årsdagen berättade Lydia att hon hade varit sin egen tränare. Hon sprang i skogen mellan träden och hoppade över stubbar när det inte var snö i Tammerfors. Att klara uttagningen till de olympiska spelen i Oslo var inte det enklaste. Topparna i skidförbundet fick prata med hennes arbetsgivare för att hon skulle få ledigt och kunna ta sig till kvaltävlingen i Lahtis dit hon kom strax före start. 

I brådskan misslyckades det med vallningen. Första gången blev det bakhalt och den andra hade hon inget glid. Det gick inget vidare och hon trodde att resan till Oslo skulle stanna vid en dröm. Som tur var fick hon en chans till och fick då också hjälp med vallningen av herrarnas vallare. Hon hade utmärkta skidor och vann loppet överlägset. 

Hon berättade också att det naturligtvis inte fanns några penningpriser på den tiden och att den del av prisbordet som ägnades kvinnorna var ganska mager. Vid ett tillfälle hade hon lagt märke till att det låg ett dussin silverskedar till vinnaren i damloppet på bordet. Hon vann loppet, men blev besviken när hon fick vinsten. Fyra priser hade reserverats för männen men i händelse av en oavgjord placering var man tvungen att ta skedarna från vinnaren av damloppet och ge till den femte mannen.

Lydia Widemans OS-guld och den finska trippelsegern i Oslo 1952 gav rubriker och visade att kvinnor hade både vilja och förmåga att åka skidor på internationell toppnivå. Lydia blev en förebild för unga finska skidåkare som sedan dess har fortsatt att fira triumfer i skidspåren.

Karl-Olof Hallman

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 35 reviews
drivs av Facebook
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7