Vänstra bilden: Lydia Wideman skidar mot sin guldmedalj i OS i Oslo 1952. Högra bilden: Lydia, längst till höger, tillsammans med sina landsmaninnor inför loppet.
Hon segrade i damernas allra första OS-lopp
Dela på Facebook

Tyvärr! Du måste vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du ta del av utvalda artiklar och annat exklusivt material på kvallsstunden.se.

Vid de olympiska vinterspelen i S:t Moritz 1948 hade de svenska deltagarna firat stora triumfer. Annat blev det fyra år senare i Oslo, när de länder som hade drabbats hårdare av kriget än Sverige hade haft tid att hämta sig.

Värdlandet hade stora framgångar inte bara som arrangörer. Publikanslutningen var stor och vädergudarna nådiga. Norge vann den inofficiella poängtävlingen med 104,5 poäng före USA och med Finland på tredje plats. Sverige samlade ihop 29,5, vilket var mindre än hälften av Finlands skörd. Det här var första gången i den olympiska historien som kvinnor fick delta i längdlöpning på skidor. 

Medan herrarna hade tre tävlingar, 18 km, 50 km och stafett 4 x 10 km, fick damerna nöja sig med en tävling. Med tanke på den inställning som hade funnits bland de olympiska potentaterna känns det lite märkligt att man valde en så krävande sträcka som 10 km, dessutom på nästan samma bana som för herrarna. Sommartid hade man kommit fram till att 200 meter löpning var vad damerna klarade av efter att ha gjort ett försök med 800 meter redan 1928.

Goda förutsättningar

Det historiska enmilsloppet ägde rum lördagen den 23 februari med första start klockan 10 vid Besserudtjernet. Vädret var mulet och temperaturen låg något under noll. Föret var alltså gott. Till detta första olympiska skidlopp för damer hade 22 deltagare från åtta nationer anmälts.  Av dessa startade 20 och 18 fullföljde loppet. 

Damerna startade med en halv minuts intervall och enligt den officiella rapporten klarades tävlingen av på litet över en timme utan olyckor eller skidbrott. 

Herrarna skulle i huvudsak använda samma bana för stafetten 4 x 10 km med start klockan 12. Det enda som skiljde damernas bana från herrarnas var att man hade besparat damerna de brantaste utförsbackarna. Det betonas att damernas bana ändå var kuperad och tämligen krävande. Den maximala höjdskillnaden var cirka 140 meter och den största stigningen mellan två och tre kilometer.

Med startnummer 6 gick Lydia Wideman från Finland ut med taktiken att inte rusa för hårt i början. Vid mellantiden efter ungefär halva sträckan ledde hon med nästan en minut även om hon inte själv fick veta det. Vid sju kilometer fick hon dricka av det finska teamet och råkade sätta i vrångstrupen. Hon åkte av banan men lyckades hålla sig upprätt. Först i slutat av loppet fick hon höra från en journalist att hon ledde klart.

Finskt på pallen

Lydia Wideman vann den första olympiska guldmedaljen i skidlöpning för damer. Med tiden 41 minuter 40 sekunder var hon nästan en hel minut före tvåan Mirja Hietamies som i sin tur hade ett avstånd på ungefär 10 sekunder till bronsmedaljören Siiri Rantanen. Det svenska hoppet Märta Norberg missade prispallen med 3 sekunder. Den fjärde deltagaren från Finland, Sirkka Polkunen fick nöja sig med femteplatsen. 

Även om Lydia Wideman stod i en klass för sig blev alltså hela prispallen finsk. Övriga svenska deltagare återfanns på placeringarna 8, 9 och 11. Unga Sonja Edström var den svenska som blev nummer 11 och hon kom sedan i högsta grad att utmärka sig i kommande olympiska spel.

Guldmedaljören Lydia Wideman var född 1920 i Vilppula (på svenska Filpula) som yngst i en familj med tio barn. Pappan, som var bonde och snickare,  var också intresserad av skidåkning och både Lydia och hennes tvillingsyster fick följa med ut i spåren. Familjen flyttade när hennes pappa började arbeta på fabriken i Mänttä, där det fanns många möjligheter till tävling och sport. 

Pappan uppmuntrade sina barn att idrotta och åka skidor och syskonen tyckte om att idrotta tillsammans. Tvillingsystrarna tillhörde Lotta Svärd och var bland de bästa åkarna i organisationens skidtävlingar. De ansågs som stora löften inom damskidåkningen. Lydia blev trea i Lotta Svärd-mästerskapet över 5 km 1939. 

Fick instruktioner

Skidåkningen kom i bakgrunden när Lydia flyttade till Tampere (Tammerfors) efter kriget och började arbeta som kontorist på tegelfabriken. 

I slutet av 1940-talet blev skidtävlingar för damer mer vanliga och Lydias intresse väcktes åter när hennes syster Tyyne nådde stora  framgångar i skidspåren. Lydia hade hållit på med olika idrotter men skidåkningen kom in i bilden på allvar först 1947. 

Hon blev inbjuden till ett träningsläger där hon fick instruktioner. Kvinnors skidåkning låg fortfarande i sin linda.
I Finlands skidförbund var det ingen som riktigt visste hur man tränade kvinnor. Kvinnliga skidåkare diskuterade med varandra hur man skulle träna. Resor till tävlingarna fick ofta göras på egen bekostnad. 

Lydia missade några finska mästerskap då klubben inte hade anmält henne till tävlingarna. Tyyne vann finska mästerskapet på 10 km några år innan hon avslutade karriären på grund av sjukdom 1951. Lydia kom förresten tvåa det året, slagen med 8 sekunder av sin tvillingsyster, men var följande år oslagbar, då hon vann med 1 minut och 40 sekunder före tvåan. 

Efter att ha gift sig sommaren 1952 och fått efternamnet Lehtonen lade hon tävlingsskidorna på hyllan och ägnade sig åt familjen och arbetslivet. Hennes två söner var framgångsrika skidåkare i junioråldern. Hon satt senare i det finska skidförbundets styrelse och verkade även som tränare i Tavastland. Vid sitt frånfälle 2019 var hon den då äldsta levande olympiska mästaren.

Misslyckad vallning

I en intervju inför 90-årsdagen berättade Lydia att hon hade varit sin egen tränare. Hon sprang i skogen mellan träden och hoppade över stubbar när det inte var snö i Tammerfors. Att klara uttagningen till de olympiska spelen i Oslo var inte det enklaste. Topparna i skidförbundet fick prata med hennes arbetsgivare för att hon skulle få ledigt och kunna ta sig till kvaltävlingen i Lahtis dit hon kom strax före start. 

I brådskan misslyckades det med vallningen. Första gången blev det bakhalt och den andra hade hon inget glid. Det gick inget vidare och hon trodde att resan till Oslo skulle stanna vid en dröm. Som tur var fick hon en chans till och fick då också hjälp med vallningen av herrarnas vallare. Hon hade utmärkta skidor och vann loppet överlägset. 

Hon berättade också att det naturligtvis inte fanns några penningpriser på den tiden och att den del av prisbordet som ägnades kvinnorna var ganska mager. Vid ett tillfälle hade hon lagt märke till att det låg ett dussin silverskedar till vinnaren i damloppet på bordet. Hon vann loppet, men blev besviken när hon fick vinsten. Fyra priser hade reserverats för männen men i händelse av en oavgjord placering var man tvungen att ta skedarna från vinnaren av damloppet och ge till den femte mannen.

Lydia Widemans OS-guld och den finska trippelsegern i Oslo 1952 gav rubriker och visade att kvinnor hade både vilja och förmåga att åka skidor på internationell toppnivå. Lydia blev en förebild för unga finska skidåkare som sedan dess har fortsatt att fira triumfer i skidspåren.

Karl-Olof Hallman

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.