Fia (ibland med knuff) skapades i England på 1890-talet och är en förenklad version av ett antikt indiskt spel.
Spelen från förr som vinner i längden
Dela på Facebook

Kalaha, Monopol, Fia med knuff, Risk … Brädspelen är många, och vissa av dem är flera tusen år gamla. Många av de klassiska sällskapsspelen passar för båda unga och äldre, så varför inte plocka fram de gamla spelen nu när den mörka årstiden är här. 

Brädspel är en sammanfattande benämning på den typ av bordsspel där en eller flera personer spelar på en spelplan, ett bräde, som vi Sverige ofta kallar för sällskapsspel.

Brädspelen har tusentals år på nacken och spelades i romarriket såväl som i det forna Egypten. Det egyptiska spelet senet kan dateras tillbaka till 3 500 före vår tideräkning. Även schack och dam är mycket gamla spel.

Det äldsta spelet som fortfarande utövas är Kalaha, som kan spåras så långt tillbaka som 8 000 år och som finns i olika varianter över hela världen. Spelbrädet består av två rader med små gropar, med en stor grop på varje kortsida. I groparna lägger man kulor som sedan förflyttas mellan de olika groparna. Målet är att flytta så många som möjligt till ”hemgropen” och den som har flest kulor när spelet är slut vinner. 

Fastighetsaffärer

Brädspelen har utvecklats mycket genom historien och
i dag finns det en uppsjö av mycket varierande brädspel. Monopol, som lanserades i början av 1930-talet, anses som det äldsta moderna brädspelet. Spelet baseras på flera tidigare spel med liknande tema och handlar om fastighetsköp, där målet är att ruinera sina medspelare och på det viset skaffa sig monopol på marknaden. 

Hur det går till känner säkert de flesta till. Varje deltagare väljer en spelpjäs och går sedan, med hjälp av tärningen, runt spelplanen och köper gator, fastigheter och hotell. På vissa av spelplanens rutor får man dra kort, som kan ge fördelar såväl som nackdelar. Hamnar man på en fastighet som tillhör en motspelare får man betala en viss summa, beroende på tomt och vilken typ av byggnad som står där. Norrmalmstorg ska man passa sig noga för …

Rävspelet är ett spel för två, som kan spelas även av små barn. Den ene spelaren försöker fly med sina gula spelpjäser, som symboliserar hönor, medan den andre spelaren, vars röda spelpjäser symboliserar rävar, försöker fånga hönorna. Redan på 1300-talet omnämns ett ”rävaspel” i skriftliga dokument.

Fia med knuff är ett brädspel för två till fyra spelare som rekommenderas från fem år. Det svenska namnet bygger på det latinska ordet ”fiat” som betyder ungefär ”ha sin gång” eller ”må det ske”. Denna förenklade form av det indiska spelet pachisi dök upp för första gången i England, där det patenterades 1896 av en Alfred Collier under namnet Royal Ludo. 

Spelet är enkelt. Alla spelare har fyra spelpjäser i var sitt bo och via tärningskast ska de flytta pjäserna ett varv medsols runt spelplanen och in i mitten. Den som först når dit med alla sina pjäser vinner. På vägen kan man dock bli utknuffad, om någon annan spelare hamnat på samma spelruta. 

Erövra världen

1957 lanserades strategispelet Risk, där spelarens mål är att erövra världen. Spelet utvecklades i Frankrike under namnet La Conquête du Monde och är ett turbaserat spel med ett bräde
i form av en världskarta. Det är uppdelat i ett antal landområden och varje spelare utrustas med arméer och ska sedan fatta taktiska beslut för att kunna lägga under sig så många landområden som möjligt. Risk blev omedelbart en stor succé och har kommit ut i otaliga nya utgåvor under de dryga 60 år som gått sedan starten. 

För deckarfrälsta

För den deckarfrälste är Cluedo det självklara valet. Det är ett klassiskt deckarspel, skapat 1948 av brittiska spelföretaget Waddington Games, där spelarna med hjälp av sin uteslutningsförmåga ska försöka lösa ett mord. Det finns sex misstänkta, sex tänkbara mordvapen och nio möjliga mordplatser och via spelkort får deltagarna ge förslag på vem, vad och var. Kan det vara överste Senap med en ljusstake i biblioteket eller kanske professor Plommon med en rörtång i matsalen? Den som först listar ut mordgåtan vinner. 

Spelet har getts ut flera gånger och många av namnen som används i spelet har ändrats med tidens gång. Även spelplanen, utformad som ett hus med olika rum och hemliga gångar, har fått nya namn då och då. I originalspelet kallas huset Tudor Mansion, i vissa utgåvor har det fått heta Arlington Grange och Boddy Manor. Det mest kända namnet i de svenska utgåvorna är kanske Swartwiks herrgård.

Vem ljuger bäst?

I spelet Rappakalja vinner spelarna poäng genom att ljuga så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av en tärning väljer spelaren ett ord som hen ska definiera. Medspelarna ska skriva ner vad de tror eller tycker att det ska betyda och sedan läses både fantasiförklaringarna och den riktiga förklaringen upp. Spelarna ska sedan argumentera för vilken förklaring som är riktig och därefter ska alla skriva ner vilken de tror på. Sedan delas poängen ut beroende på olika saker, som till exempel hur många som trodde på ens förklaring. 

Alfapet är ett korsordsspel skapat av Alga. Det bygger på det amerikanska spelet Scrabble, som tidigare licenstillverkades av Alga under namnet Alfapet. När den amerikanska speltillverkaren Mattel på 1990-talet köpte rättigheterna till Scrabble utanför Nordamerika förlorade Alga licensen. De behöll dock rättigheterna till namnet Alfapet och skapade ett nytt, liknande spel med samma namn. Spelet kan spelas av upp till fyra spelare, som lägger ut bokstavsbrickor som formar ett korsord. 

Ett populärt sällskapsspel är frågespelet Trivial Pursuit, ofta benämnt som TP. Det uppfanns av kanadensarna Chris Haney, John Haney och Scott Abbott
i slutet av 1970-talet och första utgåvan kom 1982. Deltagarna, som antingen tävlar individuellt eller i lag, förflyttar sig på spelplanen med hjälp av en tärning och besvarar frågor som finns tryckta på särskilda frågekort. TP har översatts till många olika språk, och getts ut i flera utgåvor, både för barn och för vuxna.

Bitte Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.