Lana Turner var en av de klassiska filmstjärnorna, verksam i skådespelaryrket i närmare 50 år. 1937 slog hon igenom, bara 16 år gammal, som ”jumperflickan” i filmen Skandal i Hollywood. Först 1985 avrundade hon sin karriär med en roll i tv-serien Kärlek ombord. Lana, eller Judy som föräldrarna kallade henne, var ett levande exempel på att ett vackert utseende inte automatiskt leder till ett lyckligt liv. Yrkesmässigt fick hon kämpa hårt för att visa att hon kunde agera – och privat ingick hon åtta mer eller mindre misslyckade äktenskap. Inte heller depressioner och alkoholmissmissbruk undkom hon. Men mot slutet av sitt liv vände hon sitt liv till det bättre, tog avstånd från både alkohol och osund mat och levde som hängiven katolik.
Mer ur veckans nummer
Operation Köttfärs är namnet på ett av de mest fantastiska militära villospåren under andra världskriget. Bakgrunden var att de allierade trupperna hade vunnit över tyskarna i Nordafrika och nu skulle ta sig tillbaka till Europa igen. För att lyckas med det måste de först få fotfäste på Sicilien. Men det insåg även Adolf Hitler. Så vad göra? En brittisk kapten kläckte idén att sätta en officersuniform på liket av en person utan anhöriga, förse honom med en portfölj innehållande avslöjanden om att allierade ska landstiga Sardinien i stället – och sedan låta kroppen med väska och allt flyta iland i Spanien i avsikt att fresta spanjorerna att vidareförmedla informationen till Hitler. Kuppen lyckades och de allierade kunde relativt lätt inta Sicilien.
Han hette Charles-Édouard Jeanneret men blev som världsledande modernistisk arkitekt känd under artistnamnet Le Corbusier. Han ritade fyrkantiga hus med platta tak som av kritiker påstods vara otäta. Till sina föräldrar ritade Le Corbusier det lilla huset Villa Le Lac vid Genèvesjöns strand. Det är ett tidigt exempel på kompakt boende. Och visst läckte taket där…
I år är det 250 år sedan den första Ornäsbjörken hittades. Detta sterila björkträd med sina flikiga blad harblivit ett populärt inslag i svenska parker och trädgårdar, bland annat för att det varken sprider pollen skräpar ned sin omgivning lika mycket som vanliga björkar. Personen som gjorde upptäckten 1767 var hemmansägaren och landssekreteraren Lars Hiort, som sedermera blev stamfar för den adliga ätten Hiort af Ornäs.