UTDRAG UR ARTIKEL SKRIVEN AV MICHAEL DEE
Av somliga betraktas mode som yta och inget annat, men den som tittar mer noggrant upptäcker också att det speglar tidsanda och värderingar. Kvällsstundens Michael Dee har spanat in herrmodets uttryck under årens lopp.
Herrmode kommer ofta i skymundan för dammode. Men på sistone har herrmodet uppmärksammats på lite olika håll. I höstas kom boken Manligt mode – en okänd historia sammanställd Ingrid Giertz-Mårtenson, med bidrag från bland andra Susanne Ljung, Jonas Olsson, Johan Akelius och Clare Wilcox, som också varit med att sammanställa en utställning om herrmode i London.
Varför har då herrmodet kommit i skymundan? Och vilka faktorer har lett till att det ser ut som det gör?
Omkring år 1500 var mode förbehållet en mycket liten skara, kungahus, adel och det högsta samhällsskiktet. Inte så märkligt med tanke på att drygt 90 procent av Europas befolkning var bönder, varav större delen hade fullt upp att klara livhanken.
Vissa detaljer i herrmodets historia förvånar onekligen. Som att det först var män som bar högklackade skor. Detta mode uppstod i västra Asien, av praktiska skäl, då kavalleriet ville ha ett fast stöd i stigbyglarna då de ställde sig upp i sadlarna för att avfyra sina bågar. När den iranske Shah Abbas den store i slutet på 1500-talet skickade representanter till de europeiska hoven dök de upp i högklackade skor och det som från början varit militärt och funktionellt blev nu en modetrend i Europa. Först bland män men snart även bland kvinnor. Ludvig XIV, som var kort i rocken, älskade sina högklackade skor.
Herrmode blev mer utbrett på 1600- och 1700-talen då det växte fram en samhällsklass av borgare och köpmän. Det fanns emellertid skillnader mellan länderna, beroende på religionstillhörighet. I protestantiska länder ansågs det förkastligt att skylta med sitt välstånd, vilket speglas i de svarta, sobra kläderna i de flesta av Rembrandts porträtt. I katolska länder var det dock mer öppet för flärd. Den högsta eliten hade inga betänkligheter alls.
Revolution inom herrmodet
I höstas besökte jag en stor herrmodeutställning på The Victoria & Albert Museum i London. Där kunde jag beskåda Joshua Reynolds porträtt av sir Charles Coote, 1st Baronet, utfört 1773–1774. Man undrar hur han egentligen tog sig kring i utstyrseln?
Om man bantar ner utstyrseln i målningen lite grann, med billigare tyger och mindre fjädrar, får man ändå ett begrepp om hur herrmodet såg ut vid denna tid. Knäbyxor och höga strumpor, kråsskjorta, jacka och hatt av modell större.
Blott några år efter att porträttet utfördes föddes en man som skulle starta en revolution inom herrmodet. Han var engelsman och hette Beau Brummell (1778–1840). Herrmodet i slutet på 1700-talet var alltjämt färgat av rokokon. Det betydde pråliga kläder i sammet och silke, knäbyxor och strumpor, stora kravatter och så en peruk på huvudet. Där det ofta höll till allsköns småkryp. Bad och munhygien var det illa ställt med. Många nöjde sig med ett bad i månaden. Om ens det. Att hålla sig fräsch innebar för de flesta att hälla på sig mängder av parfym.
Beau Brummell vände fullkomligt upp och ner på allt det här. Han skapade en egen stil, förlagan till den moderna manskostymen. Den var inspirerad av officersuniformer, långa byxor och välskurna jackor. Ingen peruk. Och framför allt så blev han omtalad för sin minutiösa…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!