Fett i stora lass vid tillverkningen av margarin vid Margarinbolaget i Stockholm, 1947. Foto: Tekniska museet
Margarinet blev en kemisk matsuccé
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

100 000 guldfrancs till den som kan uppfinna ett billigare och mer hållbart alternativ till smör. Det var den franske kejsaren Napoleon III:s löfte 1865. Den som till sist lyckades var kemisten Hippolyte Mège-Mouriès.

Anledningen till att kejsaren efterfrågade ett alternativ till smör var dels att hans soldater
i fält behövde något som inte blev härsket lika snabbt som smör, dels att den allt större andelen fattiga i städerna inte hade råd med smör. Men det ursprungliga margarinet var långtifrån det margarin som saluförs i dag. Det bestod av fett från nöttalg, salt, vatten, skummad mjölk – och finhackat juver från ko!

1870 testades margarinet av Napoleon III:s soldater i kriget mot Preussen. Men margarinet vann aldrig fransmännens hjärta. Däremot intresserade sig nederländska handelsmän för den nya produkten. Efterfrågan på smör var långt större än tillgången och efter att smörhandlaren Antoon Jurgens besökt Mège-Mouriès i Paris och fått en presentation av tillverkningsprocessen startade han egen tillverkning. 

Pellegrins margarin

Fler smörhandlare följde i hans spår och snart blev Nederländerna centrum för det nya konstgjorda ”smöret”. Redan 1883 producerades där närmade 40 000 ton margarin.

Även Sverige var tidigt ute med margarinframställning.
I början av 1880-talet skedde småskalig tillverkning i Helsingborg och när fransmannen Auguste Pellerin 1894 startade Pellerins margarinfabrik i Göteborg kom tillverkningen igång på allvar. Därefter öppnade margarinfabriker på flera orter
i landet, som Uppsala, Arboga och Norrköping och under 1930-talet fanns det fler än 20 fabriker utspridda över landet. 

Möttes av motstånd

Margarinet var en produkt som gick hand i hand med den industriella revolutionen. Dels flyttade många från landet till städerna och gav upp lantbruken, dels fanns en stor optimism inför nya tekniker. Vad kunde då passa bättre än ett konstgjort smör, som kunde tillverkas utan produkter från bönderna? Men förändringen möttes också av motstånd. Margarinet fick hård kritik av  mjölkbönder, mejerier och politiker som förde deras talan. Det spreds rykten om att margarinet var onyttigt och ohygieniskt och tillverkades av slakthusavfall.

Det var inte bara i Sverige margarinet kritiserades. I Storbritannien spreds till och med ett rykte som sa att tillverkarna blandade in fett från avloppsrör. Dessutom, menade kritikerna, innehöll det binnikemask och kunde dessutom leda till kolera. 

Smutskastningskampanjerna krävde förstås åtgärder från margarintillverkarnas sida. För att få människor att äta av produkten satsade man på intensiva reklamkampanjer. Det ledde till att marknadsföringsindustrin utvecklades parallellt med margarinbranschen.

Nära totalförbud

Det fanns inga belägg för ryktesspridningen om margarinet men trycket från bönder och mejeriägare var stort och vid sekelskiftet 1900 hade flera länder infört strikta regler för hur margarinet fick säljas. Reglerna var ofta hårdare än motsvarande bestämmelser för tobak och alkohol.

I Sverige infördes den första margarinlagen redan 1885. Det främsta kravet gällde en tydlig märkning av den nya produkten och 1988 var det nära att man införde ett totalförbud. Man menade att det var en syntetisk ersättningsprodukt som lurade konsumenterna och en debattör skrev: ”Dess största marknad ligger påtagligen i att kunna blifva ett maskeradt surrogat. Den torftigaste arbetare i städerna, ja en tiggare där, skulle rata talgpreparatet om det bjudes honom omaskeradt, öppet och ärligt.”

Eftersom margarinet var färglöst färgades det ofta gult för att likna smör men i flera av USA:s delstater krävde mejeribranschen att man i stället skulle färga det brunt eller till och med svart. Det ledde till att vissa tillverkare sålde margarinet färglöst, tillsammans med gul hushållsfärg.

Hårdast var Kanadas myndigheter, som införde ett totalförbud för margarin. Förbudet stod sig, med undantag för ett tillfälligt förbudsstopp under första världskrigets livsmedelsbrist, fram till 1948. 

Kolmargarinet

På 1930-talet lyckades den tyske industrimannen Arthur Imhausen producera margarin med hjälp av kol från Ruhrområdet. Han använde sig en process kallad Fischer-Tropsch för att utvinna syntetiska fettsyror ur kol, och hade börjat med att tillverka tvål. Men när han också lyckades omvandla fettsyrorna till näringsfett blev det intressant även för det nationalsocialistiska styret. Tanken på att utvinna margarin ur tyskt kol passade in i det nationalsocialistiska tänkandet kring självförsörjning inför kriget och intresset var så stort att nazisterna till och med bortsåg från att Imhausen hade judiskt påbrå. 

Kolmargarinet blev världens första helt syntetiska produkt som godkändes som livsmedel. Det skedde strax efter krigsutbrottet 1939. Men Imhausens planer på en storskalig tillverkning grusades snabbt när kriget tog fart. 

Framåt 1930-talet hade diskussionen om margarinet avtagit i Sverige och produkten blev ett naturligt inslag. Men diskussionen var inte över. 1933 införde Socialdemokraterna, i samarbete med Bondeförbundet, den så kallade ”margarinaccisen” – en särskild skatt på margarin för att skydda smörproduktionen. Man förbjöd också margarinreklam som anspelade på jämförelser med smör. Margarinet Tre ess, som tidigare använt slogan ”smakar som smör” ändrade då till ”smaken som segrar”. 1938 började man också tillsätta vitamin i allt svenskt hushållsmargarin. 

Lättmargarin

Margarinet stärkte sin plats
i köket och i mitten av 1950-talet såldes för första gången mer margarin än smör. När lättmargarinet lanserades på 1970-talet ökade konsumtionen kraftigt och nådde en topp på 18 kilo per person och år i början av 1980-talet. Vid millennieskiftet började margarinets popularitet dala igen. Debatten tog också fart när LCHF-dieten började vinna mark. I  dag verkar de flesta experter eniga om att margarinet inte är fullt så dåligt som det ibland hävdas – och att smör inte alltid är bättre, eftersom det innehåller mättat fett. Man kan alltså med gott samvete välja det man tycker bäst om.

Bitte Melin Assarmo

Kvinnor jobbar vid packningsstationen av margarinet Vera. Året är 1947. Foto: Tekniska museet
Margarintillverkning vid AB Pellerins Margarinfabrik i Göteborg runt 1915. Foto: Tekniska museet
Prov på två fetter för margarintillverkning, i burk av glas. Foto: Tekniska museet
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.