Skådespelerskan Dagmar Ebbessen personifierade hembiträdet på film. Hon spelade rollen som hembiträde i fyra stora filmer. Här som fröken Kristiana Falk i filmen ”Vi hemslavinnor” från 1942.
Då var hembiträdet stjärnan på vita duken
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Hon är sträng och bestämd men har ett hjärta av guld. I flera årtionden förgyllde hon filmduken med sin närvaro, där hon fejade, städade och lagade mat i nystruket förkläde. Men varför blev just hembiträdet en så älskad figur i svensk film?

Hembiträdet har en alldeles särskild plats i den svenska filmhistorien.  Startskottet för hembiträdesfilmen kom 1932, med Vi som går köksvägen, och subgenren var starkt kopplad till den hembiträdesdebatt som satt fart i riksdagen vid samma tid. Hembiträden var en yrkesgrupp som halkat efter i reformarbetet. De arbetade både långa och oreglerade arbetspass, hade inga bestämda ledigheter eller rätt till semester och de bodde oftast hemma hos sina arbetsgivare där de utsattes för social kontroll och ibland regelrätta övergrepp. 

Samtidigt behövdes de ju, när samhället skulle moderniseras och kvinnorna skulle börja ta plats på arbetsmarknaden. Någon måste ju ta hand om barnen, laga maten och feja hemmen. En stor del av debatten handlade därför om att göra de hushållsnära tjänsterna till ett yrke, med arbetstidsreglering, stadgad ledighet och så vidare.

På 1930-talet hade debatten om deras arbetsvillkor nått politikernas arbetsbord, såväl som filmens värld.  Många filmskapare ville lyfta situationen för hembiträdena och valde att göra det både med komiska förtecken och genom socialrealism. Något de alla hade gemensamt var att de stod helhjärtat på hembiträdenas sida för bättre arbetsvillkor.

Succéfilm

Vi som går köksvägen, regisserad av Gustaf Molander, handlar om den charmerande Helga, en överklassflicka som tagit jobb som hembiträde på grund av ett vad. Filmen, med Tutta Rolf i huvudrollen, blev en av decenniets främsta kassasuccéer och befäste hembiträdets roll som folkhemmets hjältinna. Den blev också typisk för den samtida filmkomedin, som visade upp ett samhälle där allt var möjligt, där motsatser kunde mötas och klassbarriärer kunde övervinnas. Den fick också internationell uppmärksamhet och tog sig hela vägen till Hollywood, där den spelades in 1934 med titeln Servants’ Entrance. 

Filmen var ett av Tutta Rolfs och Gustaf Molander första samarbeten och blev Tutta Rolfs stora genombrott. De fortsatte samarbeta i en rad filmer av liknande karaktär och Tutta Rolf blev en av 1930-talets allra största svenska filmstjärnor. 

Karriärhjälp

Tidigare hade man mest sett hembiträdena i bakgrunden, spelade av skådespelare som inte tog plats och som aldrig blev några stjärnor. Men under 1940-talet kom hembiträdesrollen att betyda en skjuts i karriären. Viveca Lindfors, Eva Dahlbeck och är bara några av de skådespelare som spelat hemmets hjältinna på vita duken
i början av en lysande karriär.

I Anna Lans (1943) spelar ­Viveca Lindfors flickan från landet som tar tjänst som hembiträde i ett Östermalmshem. Där förälskar hon sig i sonen
i familjen, vilket inte slår väl ut hos hennes matmor. Annorlunda går det för Eva Dahlbecks Brita i Brita i Grosshandlarhuset (1947). 

Även hon är flickan från landet som tar tjänst i ett flott hem i Stockholm, en tjänst som hon fått genom sin äldre släkting Ida. Ida, spelad av Hilda Borgström, har varit hemmets trotjänarinna i åratal och är precis rätt person att leda sin unga skyddsling i arbetet. 

Ida varnar dock Brita för att gapa över för mycket utan vara nöjd med sin lott. Men vad hjälper det när arbetsgivarens son spelas av George Fant? Tycke uppstår och slutet gott allting gott  –  en verklig askungesaga, helt enkelt. I Alf Sjöbergs Iris och löjtnantshjärta (1946), med Mai Zetterling och Alf Kjellin i huvudrollerna, leder dock hembiträdets dröm om kärlek till tragedi.

Okrönt drottning

En av de skådespelare som förknippas allra mest med det godhjärtade, trygga hembiträdet är Dagmar Ebbesen (1891–1954). Hon är den okrönta drottningen bland filmiska hembiträden och var en av sin tids mest folkkära aktriser, både på scen och vita duken. 

Hade en hemlighet

I Vi hemslavinnor (1942) är hon i sitt esse som den barska men godhjärtade Kristiana som tar plats hos Stockholmsfamiljen Larsson. Fru Larsson som tidigare varit ökänd för att snabbt slita ut sina hembiträden. Men Kristiana är av ett annat virke än de flesta och det står inte på förrän hon styr och ställer i huset, till gagn för alla familjemedlemmarna. Men Kristiana har en hemlighet. Som ung födde hon en son som hon tvingades adoptera bort. Nu visar det sig att denne son blivit adopterad av en förmögen familj och har en relation med familjen Larssons dotter. 

Filmen bygger på ett danskt folklustspel, Den ny Husassistent, som hade sin urpremiär på Sønderbro Teater i Köpenhamn i oktober 1920. Det blev en stor framgång och spelades flera hundra gånger under de följande åren på Folkteatern i Stockholm. Redan då spelades huvudrollen av Dagmar Ebbesen, och hon spelade den för andra gången i stumfilmen Hemslavinnor (1923). Hemslavinnor blev alltså tredje gången gillt för Dagmar Ebbesens tolkning av Kristiana, och recensenterna var eniga om hennes lysande insats.

Några år senare gjorde hon sin paradroll i komedin Kristin kommenderar (1946). Kristin, ett rivjärn med hjärtat på rätta stället, sköter inte bara om hemmet och hushållet åt sin arbetsgivare, hon ser också till att pappan i familjen tar läkarexamen och att mamman i familjen återgår i arbete efter sina år som hemmafru. Hon har dessutom en egen mottagning i Gamla stan där hon saluför alternativmedicin. 

Manliga hembiträden

Hur var det då med manliga hembiträden? Det var tunnsått med den varan, inte minst därför att hembiträde var ett traditionellt kvinnligt yrke. I de fall det förekom handlade det oftast om ren komik. När Hasse Ekman satte på sig förklädet och tog sig an kökssysslorna i filmen En fluga gör ingen sommar (1947) var det ett skämt, nästan en anomali och när Nils Poppe gick in i barnkammaren i Pappa Bom (1949) var det underförstått att barnpassning egentligen var en kvinnlig syssla. 

Men det finns också några exempel på filmer där män faktiskt sköter hushållet på ett självklart och naturligt sätt, som Herr Husassistenten (1938), där bilmekanikern Vicke, spelade av Elof Ahrle, tar tillfälligt jobb som hembiträde när han kommit ihop sig med ägaren till bilverkstaden han arbetar på. Liksom i flera de mer traditionella hembiträdesfilmerna uppstår kärlek mellan hembiträdet och familjens dotter, och sagan får ett lyckligt slut. I Med dej i mina armar (1940) får tittaren se Thor Modéen sköta hushållet på ett särdeles effektivt sätt. 

För några år sedan aktualiserades de forna hembiträdesfilmerna då två boxar med de mest kända filmerna gavs ut, Den stora hembiträdesboxen vol 1 och 2. Och passande nog har Dagmar Ebbesen fått en gata uppkallad efter sig i Filmstaden Råsunda. 

Bitte Melin Assarmo

Tutta Rolf i ”Vi som går köksvägen” som blev en stor kassasuccé.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 35 reviews
drivs av Facebook
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
För dig som redan är prenumerant:
Dela med dig av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Vi ordnar så att de får ett gratisnummer av Kvällsstunden hem i brevlådan. Om de sedan väljer att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med! – helt kostnadsfritt.

Här är ett par exempel:
• Om din vän tecknar ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

Du får bjuda in precis hur många du vill! Om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi din nuvarande prenumeration med ett helt år! Lyckas du "värva" tolv personer förlänger vi den med två år, osv...

För dig som är nyfiken på Kvällsstunden:
Har du någon i din närhet som är prenumerant på Kvällsstunden kan du be om att få använda dennes kundnummer. Detta nummer kan du nämligen använda som din personliga "kampanj-kod" om du vill ha ett gratisnummer av Kvällsstunden hem i brevlådan. Koden ger dig också möjlighet att ta del av vårt fina erbjudande där du får förlängd prenumeration om du väljer att teckna en sådan efter ditt gratisnummer.
Observera! Erbjudandet är helt "riskfritt". Gratisnumret är en gåva från oss till dig och medför inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.