"Nian" är ett ånglok byggt av Motala Verkstad 1915. Det används flitigt i trafiken på museibanan i Mariefred.
Upptäck Södermanland genom landskapets museer
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Sörmland har många spännande museer som spänner över vitt skilda områden och som berättar om landskapets historia såväl som om hela Sveriges. Här berättar vi om några av de mest intressanta. 

1. Museijärnvägen – Östra Sörmlands järnväg (Mariefred)

Sveriges första järnväg öppnade i mars 1856 på sträckan Nora–Ervalla. Samma år blev två delar av de statsägda stambanorna klara för trafik, Malmö–Lund och Göteborg–Jonsered. Museijärnvägen Östra Södermanlands Järnväg, ÖSLJ, i Mariefred, är en av de sju smalspåriga banor som hade sin guldålder mellan 1890 och 1930, och här kan du ge dig ut på en historisk tågresa med ångtåg som är mer än 100 år gamla. Tåget kör från Mariefred (med Gripsholms slott), via Läggesta till Taxinge/Näsby, och nås lätt med både bil och kollektivtrafik. 

Alla vagnar, och nästan alla lok, har en gång i tiden gått i trafik på någon av de sju svenska smalspårsjärnvägarna. De är i dag renoverade av ideellt arbetande medlemmar i museiföreningen.

2. Femörefortet (Oxelösund)

För bara ett par decennier sedan var Femörefortet ett topphemligt kustartilleribatteri, byggt som ett försvar mot anfall från Sovjetunionen. I dag är anläggningen öppen för allmänheten och ett av Sörmlands mest intressanta museer.

Femörefortet, som uppkallats efter halvön den ligger på, ingick i en serie av 30 liknande anläggningar som byggdes längs med Östersjökusten under 1960- och 1970-talen. Bygget påbörjades 1961 och stod färdigt 1966. Beväpningen bestod av tre 7,5 centimeters tornpjäser med en räckvidd på 13 kilometer och en eldhastighet på 25 skott per minut, och samtliga pjäser skulle
i skarpt läge avfyras mot samma mål. 

Bemanningen utgjordes av 70 man, varav tio officerare, och fortet var självförsörjande med el och vatten. Här fanns allt som behövdes för en månads uthållighet, från stridsledningscentral och manskapsrum till sjukstuga och kök. 

Mellan 1962 och fram till nedläggningen 2003 var fortet avspärrat för allmänheten och strikt fotoförbud rådde, men i dag kan du alltså besöka fortet och ta del av den epok som vi minns som kalla kriget.

3. Munktellmuseet (Eskilstuna)

Munktellmuseet är ett omtyckt besöksmål för alla åldrar, där man kan tillbringa många timmar med att utforska gamla motorer, verktygsmaskiner, traktorer, anläggningsmaskiner och mycket annat. Den industriella historien kommer till liv – men det gör även framtiden. Den som är nyfiken på framtidens innovativa teknologier kan besöka Framtidsutställningen, där man både får en inblick i Volvo Construction Eqipments pågående utforskning av nya teknologier och själv kan interagera med flera av maskinerna.

Museet har fått namn efter Johan Theofron Munktell som föddes i Västmanland den 20 mars 1805, i en familj med en bakgrund i bergshanteringen. Han visade tidigt tekniska färdigheter och flyttade som 18-åring till Stockholm där han så småningom blev verkmästare på Kongl. Myntverket. Där moderniserade han hela myntmaskineriet samtidigt som han på sin fritid tillverkade Sveriges första tryckpress. 

Till Eskilstuna kom Munktell 1832, då han fick i uppdrag att grunda en mekanisk verkstad. Han kom att utveckla sitt företag till ett av landets största och var verksam i fabriken fram till sin bortgång 1887.

4. Arsenalen (Strängnäs)

Är du intresserad av den tekniska och militära utvecklingen från 1900-talets början till i dag? Då är Arsenalen besöksmålet för dig. Skandinaviens största museum i sitt slag levandegör berättelser, fakta och människoöden och visar fordon som kan ta sig fram både på land och i vatten.

Museet invigdes 2011 och är öppet året runt. Det drivs av Stiftelsen Södermanlands militärhistoriska samlingar och fordonen ägs av svenska staten. Samlingen omfattar cirka 350 fordon varav cirka 75 är utställda i museet. 

5. Julita gård

Julita gård ligger vid sjön Öljaren, 25 kilometer utanför Katrineholm, och är Nordiska museets herrgårdsmiljö. Gården donerades till Nordiska 1941 av den siste private ägaren Arthur Bäckström och visar hur ett storgods fungerade under början av förra seklet. Här finns en vidsträckt herrgårdspark med kulturhistoriska och tidstypiska trädgårdar och levande samlingar av kulturväxter. 

På området finns bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, 

tegelbruk och brand-

station.

6. F 11 – Sveriges flygspaningsmuseum (Nyköping)

Sveriges flygspaningsmuseum ligger
i anslutning till Skavsta flygplats och ger en spännande tillbakablick på det moderna spaningsflygets utveckling under omkring 40 år. ­Södermanlands flygflottilj invigdes 1941 och fram till nedläggningen 1980 hann 15 000 göra sin värnplikt här. Nästan all modern flygteknik och taktik utvecklades på F11 och under flottiljens glansdagar arbetade drygt 9 000 personer här. 

Flottiljens verksamhet visas i spännande utställningar, med foton och modeller men omfattar också de klassiska spaningsplanen, S29 Tunnan, S32 Lansen och S35 Draken. I flyghallen finns också en SF37 Viggen, arméflygplan och segelflygplan, samt en amerikansk spionballong som störtade i regionen. 

Museet invigdes 1991 och speglar inte bara flottiljens verksamhet utan även regionens civila flyghistoria. 

7. Museispårvägen (Malmköping)

Mitt i Malmköping ligger Sveriges lokaltrafikmuseum, museispårvägen med ett stort antal äldre spårvagnar för museitrafiken mellan Malmköping och närliggande Hosjö. Här kan du resa som på mormors och morfars tid, med en spårvagnstur som går genom det sörmländska landskapet med dess glittrande sjöar och vackra natur. 

Banan, som successivt byggts om från järnvägsmässig till mer autentisk spårvägsmiljö, är omkring 2,6 kilometer lång och resan tar cirka 25 minuter. 

8. Callanderska gården (Mariefred)

Callanderska gården ligger mitt i Mariefreds stadskärna och har en historia som finns dokumenterad så långt tillbaka som slutet av 1500-talet. Gården eldhärjades i den stora stadsbranden 1682 och den nuvarande huvudbyggnaden byggdes sannolikt på 1740-talet och flygelbyggnaderna några decennier senare, på 1780-talet. 

Gården fick sitt namn efter att färgaren Sven Fredrik Callander köpt den 1831 och därefter ägdes den av släkten Callander fram till 1947 då dåvarande ägaren, konstnären Sofia Nordvaeger, född Callander, donerade den till Mariefred. 

I museet kan man bekanta sig med en borgerlig interiör från 1800-talets senare del och en trädgård med kryddgård och medicinalväxter. Här finns också en omfattande dräktsamling, med allt från underkläder till ytterkläder, från sent 1800-tal och fram till 1920-talet. Sommartid visas också gårdens hantverksbodar – en med verktyg från gamla tiders hantverk.

9. Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum är ett lokalhistoriskt museum beläget på Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna. På museet hittar du både fasta och tillfälliga utställningar och här finns något för alla åldrar och smaker. 

I upplevelserummet Faktotum kan både vuxna och barn experimentera själva inom elektricitet, magnetism och centrifugalkraft och i Lilla Stadsmuseet kan man göra en resa i tiden och uppleva stadens historia. I Ångmaskinhallen visas ångmaskiner som varit i bruk vid olika fabriker i Eskilstuna – några av den är till och med tillverkade i staden, vid Munktells Mekaniska verkstad – och flera av maskinerna är körbara än i dag.

En av de fasta utställningarna tar med besökaren in i 1700-talets Eskilstuna. Här presenteras allt från peruker och pest till kungamord – men också kärlek, mod och vackra textilier.

Eskilstuna stadsmuseum har fri entré.

10. Naturum Stendörren (Nyköping/Trosa)

Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur och växter, men även den geologi och kulturhistoria, som format det område där du befinner dig. 

I Sverige finns i dag ett 30-tal naturum och Sörmlands naturum hittar du vid Aspnäset i naturreservatet Stendörren. Naturum håller öppet under sommarhalvåret och ger en möjlighet att inhämta kunskap om Östersjön och skärgårdens natur men också om områdets kulturhistoria, genom utställningar, guidade turer och andra aktiviteter. Du kan också få tips om vandringar och andra upplevelser runt om i naturreservatet.

11. Ebelingmuseet (Torshälla)

Ebelingmuseet är ett museum tillägnat Torshällas mångsidige konstnärsprofil Allan Ebeling. Allan Ebeling föddes i New York 1897 av svenska föräldrar och var skulptör, bildkonstnär och keramiker. I USA arbetade han som reklamtecknare, men när han flyttade till Sverige började han arbeta vid Bobergs fajansfabrik och senare Upsala-Ekeby AB. Till Torshälla flyttade han som nybliven förälder på 1930-talet och där var han sedan verksam som konstnär fram till sin död.

Museet visar både måleri, keramik och skulptur. Flera av Ebelings verk finns också att se som offentlig utomhuskonst i Torshälla. 

Bitte Melin Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.