Till vänster ses Per Oscarsson i filmen ”Leva på Hoppet” från 1951. Den högra bilden är från hans sista film – ”Tysta leken” från 2011.
Per Oscarsson lämnade ingen oberörd
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det stormade alltid om Per Oscarsson, inte minst när han kuppade Hylands hörna på annandag jul 1966. Men han var också en mycket folkkär skådespelare, inte minst som polischef Jörgensson i serien om poliserna i Strömstad och som morfar i den älskade tv-filmen Kan du vissla, Johanna?

Per Oscarsson och hans tvillingbror Björn föddes den 28 januari 1927, på Kungsholmen
i Stockholm. De hade två äldre syskon och fadern Ejnar var ingenjör och byggmästare. ­Modern, Theresia Küppers, som var tyska, avled i cancer 1933.  

Intresset för skådespeleri började Per odla tidigt i livet och han tog teaterlektioner hos Gösta Terserus. 1944 förfalskade han sin styvmors namnteckning för att komma in på Dramatens elevskola. 

Per Oscarsson tog examen 1947 och året därpå fick han sitt genombrott i Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart, regisserad av Göran Gentele och med Tora Teje som motspelare. Pjäsen, som är en av Dagermans mest spelade och översatta, handlar om den bortkomne och fumlige Gabriel som lever helt
i skuggan av sin bror Mart, den hjältemodige soldaten som dött i kriget och som idealiseras av den dominerande modern.  

Förstörda nerver

Efter några år på Dramaten engagerades Per Oscarsson vid Göteborgs stadsteater, där han verkade mellan 1953 och 1959. Han gjorde en uppmärksammad, numera klassisk, rolltolkning av Hamlet, men mitt i framgången var det någon som hände. Själv har han sagt att hans nerver blev förstörda av teatern.

– Jag vred mig i kramp för att få ut något av alla dessa roller man gav mig. Våt av skräck stod jag i fönstret på Stadsteaterns hemska baksida och mätte avståndet ner till cykelställen. Eller också gömde jag mig uppe på vinden för att inte gå ner till logen och fylla vatten i handfatet, det påstås att man inte känner så mycket när man skär av sig pulsådrorna i vatten, sa han i en intervju senare.

Livskrisen fick honom att bryta upp från allt och styra kosan mot Paris, ömsom till fots och ömsom genom att lifta. När han befann sig på en skogsväg
i Tyskland var han redo att möta sin gud. I en intervju i Aftonbladet 2009 sa han:

– Jag stod stilla i tjugo minuter. Det var väldigt allvarligt, jag trodde jag skulle upp i himlen, upp till det där ljuset. Men det gick aldrig. Så jag fortsatte gå
i nio, tio dygn till. Sedan – trött och frusen – ringde jag till Göteborgs Stadsteater och frågade om jag fick komma tillbaka.

Det fick han. Men många av kollegorna hade svårt att arbeta med honom. Han krävde att alla skulle rätta sig efter hans personliga krav på äkthet och kunde plötsligt lämna teatern, eller studion, mitt i en produktion. På vita duken fick han mest småroller i filmer som gick den stora publiken förbi. 

Det fanns undantag –  lysande sådana. När han spelade huvudrollen i Svält (1966), baserad på Knut Hamsuns roman med samma namn, belönades han både med en guldbagge och med guldpalmen för bästa manliga huvudroll under filmfestivalen i Cannes.

Kupp i Hylands hörna  

Samma år fick han uppmärksamhet för något helt annat, nämligen ett framträdande i Hylands hörna. Det var annandag jul 1966 och han framförde en improviserad monolog som programledaren Lennart Hyland var helt oförberedd på.
I stället för familjevänligt julmys blev det sexualupplysning och striptease, även om Oscarsson behöll kalsongerna på. Sveriges Televisions första så kallade tittarstorm var ett faktum.

Journalisten Leif Schulman, vars far Allan Schulman var producent för programmet, minns händelsen väl:

– Per Oscarsson har onekligen satt sina spår i vår familj. Vi hade sedvanlig annandagsmiddag med familjens gode vän Lasse Lönndahl den kvällen och satt och tittade på hörnan, där pappa jobbade. Och jag minns Lasses ord när Per Oscarsson började klä av sig: ”Nu är inte Allan glad”. Och det var han inte. 

Lennart Hyland själv var inte lika upprörd.

– Nej, åtminstone var det ingenting han visade. Det han var mest upprörd över var det olämpliga i att det var annandag jul, säger Leif Schulman.

Det var dock inte alla som förfärades över framträdandet – många tyckte att Per Oscarsson gjort en bra sak. Själv sa han efteråt att det inte var meningen att väcka fullt så starka reaktioner:

– Det var ju bara en parentes på temat blommor och bin. Efteråt blev jag av somliga betraktad som en sexualprofet och fick medverka i debatt-program i tv och ute på bibliotek. Jag var ju ingalunda någon expert.

Under slutet av 1960-talet blev Per Oscarssons scenskräck allt värre och han tyckte inte han kom någonstans med skådespeleriet. Han ville ha lugn och ro och flyttade till en herrgård utanför Skara, med lantbruk,  kycklinguppfödning och 50 kor. 

Strömstadspolisen en succé

Han kom att ägna 14 år åt lantbruket, men film och teater lockade honom fortfarande och han regisserade två filmer, Ebon Lundin (1973) och Sverige åt svenskarna (1980). Den sistnämnda, där han själv spelade flera roller, blev ett fiasko. 

Succé blev däremot deckarserien Polisen som vägrade svara (1982). Det kom att bli ytterligare fyra säsonger av Polisen
i Strömstad
, där Per Oscarsson gjorde den bejublade rollen som polischef Gustav Jörgensson. Som motspelare hade han bland annat Evert Lindqvist, Alf Nilsson och Stefan Ljungqvist. 

Under de senare åren av sin karriär medverkade han också
i Astrid Lindgrenfilmer som Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter, flera julkalendrar och inhopp i olika tv-produktioner. Som morfar i novellfilmen Kan du vissla Johanna? införlivades han med svensk jultradition – filmen visades första gången på julafton 1994 och har visats varje julafton sedan dess. 

Hemmet brann ner

Per Oscarsson var gift tre gånger och har sex barn. Det första äktenskapet med skådespelerskan Gerd Hegnell varade mellan 1954 och 1960, och med Bärbel Krämer var han gift mellan 1962 och 1973. 1989 gifte han sig med Kia Östling. Paret omkom natten mellan den 30 och 31 december 2010 då deras hem i Bjärka socken i Västergötland totalförstördes av en brand.   

Bitte Melin Assarmo

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.