Det okända mötet mellan Nacka och Säffle
Dela på Facebook

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Två av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna – Lennart ”Nacka” Skoglund och Gunnar ”Säffle” Andersson – slutade sina liv i misär. Om båda har det skrivits spaltkilometer, på och utanför plan. Det här är historien om när de båda legendarerna spelade mot varandra.

Det är en historia som varit okänd i Fotbollssverige  –  tills nu. Den berättas av tre pojkar (gubbar), oberoende av varandra. När matchen spelades var de åtta, elva och sexton år, i  dag 80, 83 och 88 år. 

Nacka gjorde militärtjänsten vid KA1, på Rindö i Stockholms skärgård januari-september 1950. I början av oktober 1950 gick flyttlasset till Italien och proffslivet. 

Säffle hade legat inne på samma ställe året före. Men han avvek vid en permission och dömdes till fängelse i civil domstol.

Enligt tidigare historik skulle Nacka och Säffle alltså inte ha legat i lumpen samtidigt. Men Säffle tvingades göra om en del av värnplikten, vilket betydde att de faktiskt låg inne samtidigt 26 juli–16 september 1950.

Bosses Nilssons minnen

Det var alltså på hösten 1950 då Bosse Nilsson, nyligen fyllda åtta år, såg matchen där de två möttes. Det var på grusplanen vid KA1 i den lilla orten Oskar-Fredriksborg på Rindö utanför Vaxholm.

Kustartilleriet (KA1) fanns på Rindö från 1902 till år 2000, ofta med 1000 värnpliktiga plus flera hundra militärt och civilt anställda.

Bosse växte upp på Rindö. Hans pappa var civilanställd på förrådet och de bodde bara några hundra meter från sandplanen vid Minörhamnen. Eftersom militärerna dominerade ön, blev Bosse förstås intresserad av allt de höll på med. På den här tiden fanns inget staket runt regementet.

– Vi var ett gäng på sju, åtta grabbar som följde det vi kunde på regementet. Jag var yngst, och kan förstås inte garantera att allt är rätt. Men mina minnen är starka. 

Rekryterna hade svårt att ta sig från ön till Stockholm, och för att de skulle ha något att göra anordnades många idrottstävlingar, bland annat ett omfattande kompanimästerskap i fotboll.

Nacka var 20 år och redan välkänd i Sverige efter succén
i matchen Landslaget–Pressen. Den matchen spelades 18 maj 1950. Presslaget vann med 3–1, Nacka gjorde två av målen och togs omedelbart ut till VM
i Brasilien senare på sommaren. 

Kompanimästerskapen på Rindö spelades under hösten.

– Det bestämdes att landslagsspelaren Nacka inte fick göra mål i kompanimästerskapen, berättar Bosse Nilsson. Jag såg de flesta matcherna. Nacka dribblade av hela motståndarlaget gång på gång och placerade bollen för lagkamraterna att peta den i mål. Hans 11:e kompani var överlägset.

Men i 7:e kompaniet spelade Gunnar Andersson, som inte var lika känd, men redan hade smeknamnet ”Säffle-Gunnar” – trots att han var från Åmål. Inom straffområdet var han omöjlig att stoppa och skyfflade in mål.

När 11:e och 7:e kompanierna skulle mötas gick ryktet snabbt på hela ön.

– Då samlades en stor del av bassarna, plus folk från samhället, kanske 200–300 personer.

Eftersom Säffle hade dominerat i tidigare matcher bestämdes plötsligt att Nacka också fick göra mål, och 11:e kompaniet var favorittippat. 11:e kompaniet hade gula tröjor och 7:e hade bruna. Nacka gjorde ett mål, men Säffle gjorde två eller tre.

– Jag minns inte säkert, men jag tror att Säffles lag vann med 4–2, berättar Bosse.

Trots förlusten vann Nackas lag kompanimästerskapet, som var en enkelserie. Säffle hade inte varit med från början.

Nacka turnerade långt senare
i folkparkerna, där han sjöng och klackade en tvåkrona upp i bröstfickan.

– Men jag såg honom faktiskt göra detta trick redan när han låg i lumpen. Vi småpojkar träffade honom på minigolfbanan, där alla unga på ön samlades, och vi blev förstås imponerade, berättar Bosse Nilsson.

Bosse Hellgrens minnen

85-årige Bo Hellgren har som pensionär flyttat tillbaka till Rindö. Han växte upp på regementet, där hans pappa Olle var idrottsofficer.

– Jag var 16 år när Nacka låg inne, bara tre, fyra år yngre än de värnpliktiga, berättar Bo Hellgren.

Han vet att Nacka och Säffle låg inne samtidigt.

–  Jag träffade Nacka och Säffle samtidigt på kvällarna på samlingsplatsen, det vill säga idrottsplatsen vid Minörhamnen. De höll på med olika idrotter.

Bo berättar också om att Nacka vid ett tillfälle pekat på Säffle och sitt huvud och skakat på huvudet, för att visa att han tyckte att Säffle var lite korkad. Varför minns han inte. 

– Vi civilister fick vara med ibland. Jag var med och spelade handboll. Nacka var duktig där också med sina finter. 

Bosse Hellgren berättar att Nacka var överlycklig efter ett handbollsmål. Han sprang runt Bo Hellgren och ropade.

– Gick du på den enkla finten? 

I regementets dåvarande interna tidning Borgskum finns inget skrivet om fotboll. Däremot att Nacka var väldigt bra i handboll. 

– Från fotbollen minns jag att Nacka var den som allt rörde sig kring. Han hade en ytter utanför sig som hette Georg. ”Skägga Georg, skägga!”, skrek Nacka, berättar Bo Hellgren.

Och Georg skäggade, det vill säga sprang så fort han kunde på kanten för att få en perfekt stickare från Nacka. 

– Nacka hade varit med AIK på Englands-turné. Så ibland skrek han ”skägga George, skägga!”. Plötsligt var det George med engelskt uttal. 

Bo Hellgren bekräftar också historien om att Nacka satt i buren vid ett tillfälle då AIK hade seriematch.

Historien säger att AIK:s lagledare Rudolf ”Putte” Kock åkte ut till Rindö med blommor. Med dessa ”mutade” han regementschefen för att Nacka skulle kunna spela i söndagens allsvenska match. 

Nacka var placerad på ”Multrean”, minutläggare 3. Arbetet bestod mest av att åka med material mellan de olika befästningarna. Det var inget roligt jobb, Nacka tog ”bondpermis”, dvs försvann från regementet – och hamnade i buren.

– Jag är säker på att det var pappa, som idrottsofficer, som kunde ordna så att han blev fri. 

Göran Blidmos minnen

Det tredje ”vittnet” heter Göran Blidmo, är 80 år och bor i  dag i Runhällen i Västmanland.

– Jag var oerhört fotbolls­intresserad som liten, och följde alla matcher jag kunde i kompanimästerskapen. Min pappa var elektriker och vi bodde vid Exercisplan, bara 50–75  meter från regementsbyggnaderna. 

Göran minns båda Nacka och Säffle väl, men inte hur matcherna gick.

– Men ett tillfälle minns jag speciellt. Då dök det inte upp någon domare. Jag kunde reglerna och erbjöd mig att döma. Det gick bassarna med på och jag dömde en match, bara elva år gammal. Nacka spelade i ett av lagen. 

Dömandet gick bra och spelarna var nöjda.

– Säffle var en spelevink, en glad gamäng. Men jag minns också att han hade dåliga tänder redan då, säger Göran Blidmo. 

Nackas karriär

Nackas karriär var rekordsnabb. På ett år förvandlades han från div III-spelare i Hammarby till framgångsrik proffsspelare i Inter. Däremellan hann han alltså göra succé i presslandslaget, spela VM i Brasilien och debutera i Allsvenskan (AIK). 

Sverige tog ett sensationellt brons i VM, trots att man fick bygga upp ett helt nytt lag efter OS-guldet 1948. Nästan alla hade försvunnit till proffslivet.

I Italien fortsatte Nackas framgångar. Premiären blev en ofattbar succé. Inter mötte lokalkonkurrenten Milan – med Nisse Liedholm, Gunnar Nordahl och Gunnar Gren. Inter vann med 3–2, sedan Nacka gjort det avgörande målet och ytterligare ett dessförinnan. 

Under hela 1950-talet firade Nacka stora triumfer i Inter. Som bäst blev det tolv mål på en säsong. Inter blev italienska mästare två gånger, ligatvåa en gång och trea tre gånger.

Nacka gifte sig med den italienska skönhetsdrottningen Nuccia – av Nacka kallad Tekla – och fick två söner, Ewert och Giorgio. 

I slutet av femtiotalet började Nackas stjärna dala och han såldes till Sampdoria. Efter tre säsonger där bar det vidare till Palermo på Sicilien. Hela tiden bodde familjen kvar i Milano. 

”Det känns som att komma till Afrika”, klagade Nacka, vilket sårade de patriotiska sicilianarna. 

I Sverige chockades vi av ett reportage i Sportspegeln. Tv-sportens Bengt Grive besökte Nacka och visade hur han bodde ensam i en källare, långt från det förmodade proffslivets glamour.

Nacka fick en ny vår i Hammarby, när han återvände till Sverige och togs till och med ut i landslaget 1964. Han spelade från och till i Hammarby under fyra säsonger. Men därefter gick det utför och Nacka slutade sitt liv med tablett- och alkoholmissbruk. Han avled 1975, bara 45 år gammal. 

Säffles karriär

Gunnar ”Säffle” Anderssons karriär är nästan lika spektakulär. Han växte upp i Säffle och Åmål. När familjen flyttade till Åmål, blev han kallad ”Säffle-Gunnar”, något som följde honom hela livet, trots att han aldrig spelat i Säffle.

Han värvades till IFK Göteborg, men hann bara spela två allsvenska matcher innan han stängdes av ett helt år. Han hade tagit emot pengar och möbler av IFK och alltså brutit mot amatörbestämmelserna.

Under avstängningen hade han turen att få följa med det danska laget KB på en turné till Spanien. Där gjorde han succé och värvades till det franska storlaget Olympique Marseille. 

I Marseille fick han en fantastisk karriär med åtta säsonger
i högsta ligan och två skytteligatitlar. 

Han blev så småningom fransk medborgare och spelade till och med en B-landskamp. Han var aldrig aktuell för svenska landslaget, då proffsen var bannlysta. 

Säffle-Gunnars liv slutade dock som Nackas – med allvarliga alkoholproblem. Han avled i Marseille 1969, bara 41 år gammal, alltså fyra år yngre än Nacka.

Mats Taxén

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 35 reviews
drivs av Facebook
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
2023-01-04T18:14:38+0000
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av alla dessa arvingar/ Leif
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Logga in

Fyll i användarnamn och lösenord

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
För dig som redan är prenumerant:
Dela med dig av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Vi ordnar så att de får ett gratisnummer av Kvällsstunden hem i brevlådan. Om de sedan väljer att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med! – helt kostnadsfritt.

Här är ett par exempel:
• Om din vän tecknar ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

Du får bjuda in precis hur många du vill! Om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi din nuvarande prenumeration med ett helt år! Lyckas du "värva" tolv personer förlänger vi den med två år, osv...

För dig som är nyfiken på Kvällsstunden:
Har du någon i din närhet som är prenumerant på Kvällsstunden kan du be om att få använda dennes kundnummer. Detta nummer kan du nämligen använda som din personliga "kampanj-kod" om du vill ha ett gratisnummer av Kvällsstunden hem i brevlådan. Koden ger dig också möjlighet att ta del av vårt fina erbjudande där du får förlängd prenumeration om du väljer att teckna en sådan efter ditt gratisnummer.
Observera! Erbjudandet är helt "riskfritt". Gratisnumret är en gåva från oss till dig och medför inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.