Svenske apotekaren och kemisten Carl Wilhelm Scheele tog hjälp av bland annat arsenik för att framställa sin färg. Under 1800-talet trycktes många tapeter med tidens nyupptäckta pigment, som gav starka färger men visade sig giftiga eftersom de innehöll arsenik. Tapetproverna ovan är från boken ”Shadows from the Walls of Death” av R. C. Kedzie.
Svensk kemist bakom “dödens färg”
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 23 – 2023.
Den både smak- och luktfria arseniken ligger bakom en lång rad kända giftmord, såväl i litteraturen och filmen som i verkligheten. Men den har även orsakat tusentals oavsiktliga dödsfall. Bakom dem stod bland andra en svensk kemist.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Slaget i Waterloo blev Napoleon Bonapartes fall. Efter att ha förlorat landsförvisades han till den lilla ön Sankta Helena utanför Afrikas kust där han kom att tillbringa resten av sitt liv. Det blev dock inte särskilt länge; efter knappt sex år på ön dog den tidigare kejsaren 1821, endast 51 år gammal. 

Sedan dess har många spekulerat kring vad det var som dödade honom. 1960 presenterade en svensk tandläkare sin teori: Napoleon hade blivit giftmördad med arsenik. 

Den teorin sprack dock 2008 då forskare undersökte hårstrån från Napoleon som ung och vuxen och såg att mängden arsenik inte ökat. De kunde dock konstatera att han hade mer än 100 gånger högre halter av arsenik i håret än vi har i dag, vilket inte är så konstigt. 

I slutet av 1700-talet och under hela det kommande århundradet fanns arseniken lite överallt. I kläder, tvål, smink, leksaker, målningar och i mycket annat. Under 1800-talet växte tapettillverkningen i Europa och fler människor fick råd att dekorera sina väggar med mönstrade papperstapeter. Om dessa tapeter hade gröna detaljer var risken stor att de innehöll arsenik. För maximal lyster och färgbeständighet tryckte man nämligen gärna med Scheelegrönt, en svensk uppfinning från 1775.

En färgstark blandning

Carl Wilhelm Scheeles intresse för kemi väcktes redan i barndomen och han bestämde sig tidigt för att bli apotekare. Som fjortonåring blev han lärling på apoteket Enhörningen i Göteborg, därefter var det dags att bli gesäll på apoteket Fläkta Örn i Malmö. 

Under åren använde han all ledig tid till att förkovra sig i kemi och kemisk analys. 1770 gick flyttlasset till Uppsala och där lyckades Scheele snart imponera på kemiprofessorn Torbern Bergman med sina kunskaper. Genom honom fick Scheele äntligen tillträde till den vetenskapliga världen och under de kommande åren skulle han bidra med flera viktiga upptäckter. 

1772 upptäckte han det ämne som av den franske kemisten Antoine Lavoisier fick namnet syre. Två år senare var han den förste att studera och analysera grundämnet klor. Och 1775 utvecklade han ett det ämne som skulle komma att bära hans namn, Scheelegrönt. Det var ett färgpigment som gav en mycket intensiv smaragdgrön ton med lyster. Problemet var bara att pigmentet var lika farligt som vackert. Bland ingredienserna fanns nämligen kopparsulfat och arsenik. 

Blev snabbt populärt

Tidigare hade det varit svårt att tillverka beständiga och klara gröna färger så Scheeles pigment blev mycket populärt, trots att han själv varnade för riskerna med färgen. 

I tapetfabrikerna runtom
i världen användes Scheeles pigment flitigt för att trycka tapetmönster med vackra bladverk. Snart vidareutvecklade tysken Wilhelm Sattler den svenske kemistens pigment och skapade det som kallas Schweinfurtergrönt, ett än mer smaragdgrönt pigment som blev ännu mer använt än Scheeles gröna. Tyvärr innehöll också det arsenik. 

Det dröjde inte särskilt länge innan det började komma oroande rapporter från olika tapetfabriker där arbetarna dag ut och dag in hanterade arsenikfärger. Arseniken var lömsk och symtomen på förgiftning visade sig gradvis. De som exponerats för giftet en kort tid kunde drabbas av kräkningar, diarré och buksmärtor. I de mer allvarliga fallen drabbades människor av nervskador, håravfall, pigmentförändringar i huden och kramper. 

Det blossade ganska tidigt upp en debatt om riskerna med att använda arsenikhaltiga färger i tapeter och kläder men ett förbud var ännu långt borta. Att arsenik också användes för att döda råttor och annan ohyra var det få som tänkte på.

Det var inte bara tapeter som utgjorde en fara. 1850 hölls en stor bankett i London där en del av bordsdekorationen bestod av gröna löv gjorda av socker. Problemet var bara att de färgats med Scheelegrönt, något som inte var helt ovanligt vid den tiden. Några gäster tog med sig de giftiga löven hem och gav till sina barn som tog sig en liten smakbit. För vissa innebar olyckligt nog det att de fick i sig en dödlig dos arsenik. 

Utsatta fabriksarbetare

Arsenik användes även i kläder och accessoarer. Kvinnor kunde bära handskar, hattar, strumpor, näsdukar och kjolar färgade med arsenikpigment. Det var knappast hälsosamt att omge sig av de giftgröna färgerna, men ännu värre var det för de som arbetade i fabrikerna och verkstäderna. 

Vid mitten av århundradet var det i England på modet att dekorera hatten med konstgjorda löv och blommor. 1861 rapporterade den brittiska tidningen The Examiner om en ung flicka som dött av misstänkt arsenikförgiftning. Hon arbetade i en av verkstäderna som tillverkade konstgjorda blommor och blad av vax som färgats med arsenikpigment. Hon var blott 19 år gammal när hon gick bort och hade då klagat en lång tid på smärtor i magen. 

Arsenik i gasform

Kemisten Leopold Gmelin skrev redan 1815 om riskerna med arsenik i hemmet och föreslog att det skulle förbjudas. Han hade kopplat en underlig lukt till gröna tapeter och identifierade den som arsenikgas. 

Han var inte den ende som oroade sig för den ökande användningen av arsenik men det skulle dröja till mitten av århundradet innan debatten om den blossade upp på allvar. Då började man upptäcka sambandet mellan fuktiga inomhusmiljöer och arsenikförgiftning. När de gröna arsenikfärgerna utsattes för fukt omvandlades arseniken till en giftig gas som långsamt försämrade hälsan hos husets invånare, i värsta fall var den dödlig. 

Förbjöds till slut

1876 förbjöds till slut arsenikhaltiga tapeter i Sverige. Då hade det bland annat publicerats en svensk artikel om riskerna med att tapetsera med gröna tapeter. Nu blev fabrikörerna tvungna att få sina varor undersökta och godkända av en auktoriserad kemist för att få dem stämplade som ”arsenikfria”. 

Men det var värt besväret, stämpeln kunde nämligen användas i marknadsföringssyfte för att locka och lugna oroliga köpare. Nu fick inga arsenikfärger användas i svenska tapeter, men rädslan för arsenikförgiftning fanns kvar länge. 

En som oroade sig var konstnären Ester Bauer, gift med John Bauer. I september 1913 skrev hon ett brev till maken och bland alla vardagsuppdateringar nämner hon en tapet som skickats in till undersökning: 

”Så har jag lämnat den blå tapeten till undersökning av arsenikhalten. Det är ju så märkvärdigt att vi bli så nervösa när vi komma hem. Finns det arsenik få du tapetsera om.”

I England kom dock inget förbud. Kanske för att tapetindustrin där var en så stor och viktig näring. Men den växande oron ledde ändå till att arsenikfärgerna med tiden fasades ut.

Helena Nilsson

Döden står och lurpassar på en olycklig patient som just tagit en dos arsenik
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.