Bessie Smith – Bluesens kejsarinna

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Den afroamerikanska sångerskan Elizabeth ”Bessie” Smith räknas till de allra största kvinnliga blues- och jazzartisterna. Under en tioårsperiod på 1920- och 1930-talet fram till sin död 1937 var hon en av de populäraste svarta artisterna i USA.

Redan hennes första skiva, Down-Hearted Blues, såldes i 800 000 exemplar år 1923, något enastående på den tiden. Och hon kom att bli den svarta artist som sålde flest skivor före andra världskriget. 
Bessie sjöng en dramatisk, djupt melankolisk form av blues och hon kallades för ”Bluesens kejsarinna”. Klassisk är sången Nobody Knows You When You´re Down And Out från 1929. Hennes röst var rå och stilen opolerad, många ansåg att hon var vulgär. Bessie kan i så motto jämföras med det sena 1960-talets rockikon Janis Joplin. 
Hon var en okonventionell artist för sin tid, bland annat var hon öppet bisexuell. Detta till trots lyckades hon bli sin tids högst betalda svarta artist. 

Sjöng på gatorna som barn
Bessie Smith föddes troligen den 15 april 1894 (datumet är något osäkert) till en fattigdom i Chattanooga, Tennessee, i den amerikanska södern. Hon var nummer sju i William och Laura Smiths barnaskara. Pappan dog några år efter hennes födelse och mamman avled när hon var åtta år. Bessie och hennes syskon kom därför att uppfostras av den äldsta systern Viola och en ogift faster. Barnen fick tidigt hjälpa till med försörjningen genom allehanda småjobb. 
Eftersom Bessie gillade att sjunga och hade imponerande röstresurser för sin ålder började hon uppträda i de tidiga tonåren med att stå i gathörnen i staden Chattanooga och sjunga med sin bror Andrew, som kompade henne på gitarr. Syskonen var musikaliska och den äldste brodern Clarence fick anställning hos en turnerande svart musikshow 1904. 
År 1912, då Bessie var 18 år, fick även hon engagemang i samma grupp, The Rabbit Foot Minstrels – men inte som sångerska utan som dansös. Man hade nämligen redan en populär sångerska som hette Ma Rainey (Gertrude Pridgett). Hon kallades ”Bluesens mamma” och var en av de första svarta kvinnliga bluesartisterna som turnerade i södern och spelade in skivor. Ma Rainey blev vän och mentor till Bessie Smith. 
1915 anställdes Bessie Smith av den stora bokningsorganisationen Theatre Owners Booking Association (TOBA). De hyrde ut afroamerikanska artister till olika uppträdanden och turnerande shower och Bessie Smith blev snabbt en av deras mest efterfrågade artister. 

Skivkontrakt
Bessies popularitet ledde till att Columbia Records, dåtidens största skivbolag, skrev kontrakt med henne 1923, och efter några år var Bessie Smith den högst betalda svarta artisten. Hon började nu framträda i egen regi med ett 40-tal anställda på sina turnéer och de reste med henne till uppträdandena i en egen designad järnvägsvagn. 
Bessie Smith hotades vid många uppträdanden i södern av medlemmar i rasistorganisationen Ku Klux Klan, som hon vid ett tillfälle, 1927 i Concord, North Carolina, jagade på flykten med en högaffel. 
Pengarna strömmade in, men de förslösades i snabb takt då hon inte var ekonomiskt lagd. Hennes man, Jack Gee, en väktare som hon gift sig med 1923, blev hennes manager. Han bidrog också till att hennes pengar tog slut. Men också hennes syskon levde gott på sin kända syster. Bland annat köpte Bessie hus till dem. 
Bessie Smith levde ett ganska vilt liv med fester för både svarta och vita vänner. Konsumtionen av alkohol var hög. Hon och maken hade ett stormigt äktenskap med partners vid sidan om. Jack hade många älskarinnor och Bessie var som sagt bisexuell, vilket ledde till att paret separerade 1929 utan att skilja sig. 
Bessie Smith stod då på toppen av sin karriär och spelade in den uppmärksammade musikkortfilmen St. Louis Blues samt uppträdde på Broadway i musikalen Pansy. Vaudeville-sho-wernas tid var över men Bessie fortsatte uppträda på blues- och jazzklubbar. Vid den tiden inledde hon också ett informellt äktenskap med Richard Morgan, en spritförsäljare som blev hennes manager och chaufför. 

Depressionen
Depressionen i början av 1930-talet slog hårt mot Bessie Smith, liksom mot andra inom branschen. Skivbolagen slutade i stort sett spela in skivor och publiken fick inte råd att gå på konserter. Intresset för bluesen minskade också då istället swingen tog över. Bessie Smith gjorde sina sista skivinspelningar i november 1934. Sammanlagt blev det 160 inspelningar för Columbia med komp av dåtidens främsta musiker: Louis Armstrong, Sidney Bechet, Coleman Hawkins, Fletcher Henderson med flera. 
Hon fortsatte att uppträda på nöjesställen runt om i landet, men var inte längre den stora stjärnan. Efter ett lyckat framträdande på Apollo-teatern i New York 1935 blev hon dock åter intressant, en ny publik upptäckte henne och konsertarrangören John Hammond Sr tänkte ha henne med i sin kommande uppsättning From Spirituals to Swing, som skulle turnera runt om i landet. 

Den tragiska olyckan
Klockan tre på morgonen den 26 september 1937 skjutsade Richard Morgan sin Bessie i deras gamla Packard på Highway 61 nära Clarksdale i Mississippi på väg från Memphis till en show i orten Darling. Bessie satt och höll högra armen utanför rutan på bilen för att svalka sig i den varma mörka natten. Morgan märkte för sent att en lastbil med dålig belysning, som stått parkerad bredvid vägen, började svänga ut. Morgan bromsade in och lyckades undvika att köra rakt in i lastbilen, men bilen törnade in i sidan och Bessies arm och armbåge skadades svårt. 
Lastbilschauffören blev chockad och åkte vidare för att få tag i en telefon och kalla på ambulans. Några minuter senare kom en bil med två män som stannade. Det var Henry Broughton och Hugh Smith. Broughton gav sig iväg för att leta reda på något hus med telefon för att kunna ringa efter ambulans. Hugh Smith var läkare och han gav Bessie, som hade kastats ut ur bilen och låg på vägbanan, första hjälpen men insåg att hon var svårt skadad och behövde sjukhusvård. Hennes arm var i stort sett av, hon blödde rejält och hade svårt att andas. 
Samtidigt som han försökte hjälpa Bessie kom en bil bakifrån med ett berusat vitt par. Föraren såg inte bilarna i tid och tvärnitade men kanade in i Smiths bil. Läkaren Smith konstaterade snabbt att den berusade föraren hade revbensskador men inte av allvarligare art och att den kvinnliga passageraren var chockad och hysterisk. Kort därefter kom två ambulanser från Clarksdale och en polisbil. Den första ambulansen tog Bessie till G. T. Thomas Afro-American Hospital, sjukhuset för svarta i Clarksdale, där hon opererades och amputerade armen. Hon avled dock av inre skador klockan 11.30 på förmiddagen. Den andra ambulansen tog paret till det vita sjukhuset i Clarksdale. 

Rasistiskt samhälle
Allt sedan Bessie Smiths död har en historia berättats som säger att hon fördes till ett vitt sjukhus, men att de där vägrade att ta emot henne på grund av att hon var färgad. Hon fördes då vidare till ett svart sjukhus men förblödde på vägen dit och dog. Visserligen var det så i amerikanska södern på den här tiden att det fanns skilda sjukhus för vita och svarta. Men Bessie fördes omgående till det ”svarta” sjukhuset och fick läkarvård utan att hennes liv gick att rädda. 
Berättelsen om att hon nekades hjälp på sjukhuset, som förekommer i myten om hennes liv, skrevs av producenten John Hammond Sr för tidskriften Down Beat. Hammond, som kämpade för de svartas lika rättigheter, kom senare att erkänna att hans artikel byggde på hörsägen och rykten. Läkaren Hugh Smith och den svarte ambulansföraren Willie George Miller har bekräftat det verkliga förloppet. 
Bessie Smith levde i ett rasistiskt samhälle och drabbades av segregationslagarna, men hennes tragiska död berodde inte på rasism. Hon var den första svarta stora stjärnan i USA och blev en förebild för många andra. Billie Holiday, Mahalia Jackson och Aretha Franklin är exempel på artister som influerats av Bessie Smith. 

Janis Joplin
Den 4 oktober 1937 hölls hennes begravning i Philadelphia och dagen innan paraderade omkring 10 000 människor förbi Bessies kista. Bessie Smith fick ingen riktig gravsten då ingen tog på sig ansvaret och ordnade någon. Många hade levt gott på Bessie Smith under de gyllene åren, hennes män, syskon och skivbolaget Columbia. Inte förrän 1970 fick hon en gravsten då en av hennes nya beundrare, den populära vita rockstjärnan Janis Joplin, skaffade en sten med texten The Greatest Blues Singer In The World Will Never Stop Singing, som i dag pryder hennes grav.
2015 kom en utmärkt film, Bessie. Den bygger på boken med samma namn av Chris Albertson från 1971. Queen Latifah spelar huvudrollen. 
Om varför Bessie Smith gjorde ett sådant stort avtryck under sitt relativt korta liv säger Queen Latifah: 
”Hennes kraft som sångerska var otrolig, det sätt hon kunde ta ett rum i besittning utan ljudförstärkning. Om det skulle finnas en Bessie i dag skulle ingen annan ha en chans mot henne. Vi har alla mycket att lära av henne, det spelar liksom ingen roll att hennes musik snart är 100 år. Hon var helt enkelt en väldigt stark och inflytelserik person. Men hon fick också uppleva en väldig mängd motgångar som hon sjöng sig igenom. Hon var modig och samtidigt sårbar. Det fanns så många saker som var banbrytande med hennes liv och karriär som fortfarande är relevanta. Och det finns så mycket som hon gjorde som jag skulle vilja ha styrkan att göra.”

Sven-Åke Henriksson

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.