Kvällsstunden vecka 40 – 2017

Foto: Saaremaa Tourism

En häst vid ett trästaket och en gammal grå stubbkvarn, det ser man inte ofta nu för tiden. Det skulle möjligen kunna vara en bild från Öland, för där finns både väderkvarnar av just den typen och naturligtvis hästar. Men bilden kommer i stället från en annan Östersjö-ö som börjar på Ö, nämligen Ösel. Saremaa är öns namn på hemlandets språk, estniska. Där bor cirka 39 000 fasta invånare. Och dit lockas turister som hellre cyklar eller rider i friska luften än röjer på nattklubbar. Ösels historia har annars varit växlingsrik. Under 700 år har tyskar, danskar, svenskar och ryssar turats om att styra och ställa på ön.

 

Mer ur veckans nummer

Oxford är ett av världens mest berömda universitet. Där har mängder av makthavare, vetenskapare, författare, skådespelare och andra och betydande personer fått sin utbildning. I veckans nummer av Kvällsstunden berättar vi om både universitetet och kändisarna som har gått där…

Balliol College från 1263 är ett av de äldsta. Colleget har haft framgångsrika författare och politiker som studenter. Foto: Dan Jansson

Den surrealistiske målaren Salvador Dalí (han med de spetsiga mustascherna) och den amerikanske filmproducenten Walt Disney (han med Musse Pigg och Kalle Anka) var sina särskiljande personligheter till trots mycket goda vänner och umgicks även familjevis. De hade också ett filmprojekt ihop, men det gick i stöpet. Först efter 58 år, när både Salvador och Walt var döda, blev filmen klar att visas. Och då var den bara sex minuter lång… Du ser den i sin helhet i videoklippet nedan.

Familjerna Dalí och Disney samlade till middag tillsammans i Spanien 1957.

Stella Walsh var under sin långa karriär från 1927 och en bit in på 1950-talet världens snabbaste kvinna. Men efter att hon brutalt blivit rånmördad 1980 visade det sig att hon var både en man och en kvinna i en och samma kropp.

Stella Walsh kallades världens snabbaste kvinna.

Comments are closed