Våndas du över att 70-års-dagen närmar sig? Känner du en tilltagande åldersnoja? Lugn, att fylla 70 är ingen ålder numera. En 70-åring i dag är lika pigg som tidigare generationers 50-åring. I alla fall enligt äldreforskaren Ingmar Skoog som är aktuell med sin nya bok 70 är det nya 50.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Den har pågått i drygt 50 år nu, H 70-studien på Göteborgs universitet. Det är en populationsstudie där olika generationers 70-åringars fysiska och mentala hälsa undersöks. Ingmar Skoog, som passande nog fyller 70 i februari, har funnits med i 40 år och tvekar inte kring sina slutsatser.
– 70-åringar i dag lever helt andra liv än personer med samma ålder för 40–50 år sedan. Inom vissa områden är de dubbelt så bra jämfört med då, på andra 30–40 procent bättre. Skillnaden är enorm, berättar Ingmar Skoog, som är professor i psykiatri samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa.
Syftet med själva studien är att undersöka det fysiska, psykiska och sociala åldrandet. Målet är att kartlägga förekomst av sjukdom samt riskfaktorer för sjukdom, behovet av social och medicinska insatser och möjlighet till förebyggande åtgärder kring åldrandet.
– Boken jag skrivit handlar om åldrandet, och hur det förändrats över tid. Mitt centrala budskap är att det faktiskt går att göra något åt sitt åldrande.
Egentligen är det kanske inte så konstigt att dagens seniorer skiljer sig markant från gårdagens. De första 70-åringarna som undersöktes växte upp i ett fattigt Sverige, som fortfarande i hög grad var ett agrarsamhälle. Både arbeten inom lantbruket och industrin var tunga, slitsamma och farliga på ett sätt de sällan är i dag. Den medicinska utvecklingen har dessutom stadigt gått framåt, liksom utbildningsnivåer och boendeförhållanden. Barnarbete var också vanligt när seklet var ungt. Ändå förvånas Ingmar Skoog över hur mycket äldres hälsa förbättrats.
”Jättestora förändringar”
Här är några fakta som forskningen visat på: bland 70-åriga kvinnor födda på 1940-talet klarade 68 procent att stiga upp på en 50 centimeter hög pall, att jämföra 27 procent bland de som var födda 1911. En drastisk ökning på bara 30 år. Bland männen var ökningen mindre, men ändå markant.
Gånghastigheten har ökat med 20 procent hos män, 25 procent hos kvinnor. När det gäller balanstest klarade dubbelt så många män bland 40-talisterna jämfört med 10-talisterna. Hos kvinnorna var skillnaden närmast häpnadsväckande, tre och en halv gånger fler klarade den. 40-talisterna är betydligt mer snabbtänkta än sina 10-talskollegor. I test på intellektuell kvickhet presterade de 73 procent bättre, på minnestest 20 procent bättre. Även det logiska tänkandet hade ökat markant.
– Det här är jättestora förändringar. Dagens 70-plussare har gjort en fantastisk livsresa. På i princip alla områden har de fått det klart bättre, och inte minst kvinnorna skiljer sig drastiskt jämfört med tidigare generationers 70-åringar, påpekar Ingmar Skoog.
– Det är de här resultaten som ligger till grund för påståendet att 70 är det nya 50. Dagens 70-åring kan ha en fysisk och intellektuell förmåga som en 50-åring för 30 år sedan. Så stor är skillnaden. Många av dagens 70-åringar vill sticka ut och resa och göra roliga saker innan de blir för gamla. De som var 70 i början av 70-talet var däremot ofta nöjda bara de hade en bostad och en pension att leva på.
Ser man tillbaka på människans medellivslängd genom årtusendena är det som hänt de senaste 150 åren en revolution. I boken skriver Ingmar Skoog att svenskarna år 1750 i snitt blev knappt 38 år. Det är ungefär samma siffra man finner hos de jägar- och samlarfolk som ännu finns på jorden.
Hundra år senare, vid tröskeln till industrialismen, hade siffran i Sverige höjts till 44. Sedan började kurvorna stiga tvärt uppåt. Under en försvinnande kort tid av mänsklighetens historia har vi lyckats besegra naturen med alla dess faror och nycker. Vi blir alltså, fysiologiskt och mentalt, allt yngre som äldre. Betydligt fler än tidigare jobbar också trots att de åldersmässigt sett gått i pension, något som var svårare för äldre på 1960- och 70-talen. Många, inte minst inom industrin, var då märkta av tungt och monotont arbete.
”Hybridpensionär”
Själv kallar sig Ingmar ”hybridpensionär”, han har en halvtidstjänst på universitetet och diverse andra uppdrag. Bland annat i radio- och tv-programmet Studio 65, där han medverkar som expert. Men han jobbar för att han trivs med det, inte på grund av ekonomisk stress. Några planer på att dra sig tillbaka har han inte. Att skriva boken 70 är det nya 50 såg han mest som ett nöje, även om ett digert arbete ligger bakom den.
– Jag brukar kalla den vetenskaplig roman. Den handlar ju om fem årskullar från Göteborg födda med tio års mellanrum, och hur åldrandet förändrats genom skillnaderna i deras liv. En del i de äldsta kullarna växte upp i vad som i dag skulle kallas slum. De som föddes under 40-talet kunde säkert också ha det tufft, men levnadsstandarden steg enormt under deras barn- och ungdomsår, säger Ingmar Skoog.
– Min generations livsresa, alltså vi som föddes på 50-talet, har varit optimal. Jag skulle nog våga säga att det gäller 60-talsgenerationen också. Men sedan är det svårare att sia om hur det blir.
Mer av allt
Ingmar Skoog menar att den nya generationen inte kan jämföras med vår traditionella bild av seniorer. Skönhetsindustrin och modeföretagen använder allt oftare modeller som är 70 eller äldre; till exempel Isabella Rossellini och Helen Mirren. Fler äldre vågar sticka ut med sin klädsel. Han nämner också det faktum att det finns äldre influerare, ofta kallade oldfluencers, med hundratusentals följare även bland yngre. Forskning visar också att reklam med äldre modeller också ökar försäljningen bland yngre.
Sammanfattningsvis är seniorer i dag både lyckligare, smartare, mer vältränade, friskare och har inte minst mer sex än tidigare generationer. De dricker också mer alkohol, vilket skulle kunna vara ett orosmoln på en annars blå himmel. Ingmar Skoog tar emellertid inte så hårt på det.
– Det verkar som om alkohol inte är kopplat till lika hög dödlighet som tidigare, även om man ska vara försiktig att dra direkta slutsatser här. Att alkoholkonsumtionen gått upp tror jag också har att göra med att kvinnor knappt drack något alls vid förra sekelskiftet.
För den som vill leva ett rikt liv riktigt länge ger Skoog följande råd: ”Fysiskt aktivitet, god sömn, allsidig kost (gärna medelhavsdiet), hålla igång hjärnan, sociala kontakter och inte minst nyfikenhet. Det är viktigt att hitta nya intressen även vid hög ålder”.
Björn Schüberg
Sidekick i SVT
Namn: Ingmar Gunnar Richard Skoog.
Född: 2 februari 1954.
Yrke: Forskare, läkare och professor i psykiatri.
Känd för: Forskning om äldre personers mentala hälsa.
Aktuell: Med boken ”70 är det nya 50”.
Har setts och hörts: I tv-programmet ”4-åringar på äldreboende, som expert och sidekick i ”Studio 65”, som sänds i både SVT och Sveriges radio, samt sommarvärd i P1 den 2 augusti 2021.
Foto: Emelie Asplund
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!