Memphisgruppen satte färg på 1980-talet
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 4 – 2024.
Enligt många trendspanare är “80-talet” på väg tillbaka. Under årtiondet blev Memphisgruppen, som har beskrivits som ett tvångsgifte mellan Bauhaus och Fischer-Price, stilbildande med sina geometriska mönster och former.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Den 11 december 1980 samlades ett gäng formgivare och arkitekter i Ettore Sottsass vardagsrum i Milano. Där fanns bland andra Martine Bedin, Peter Shire, Marco Zanini och Michele De Lucchi. Men det var ingen vanlig middagsbjudning som Sottsass bjudit in till. Syftet med mötet var att bilda en helt nytt kollektiv som skulle skaka om 80-talets  designvärld. 

De formgivare som samlades i Sottsass hem ville alla samma sak: bryta mot designvärldens regler och ideal. De ifrågasatte vad som egentligen var god smak och formgivning, och ville ersätta den strama modernismen med oväntade former och starkare färger. Från högtalarna strömmade Bob Dylans Stuck inside of mobile with the Memphis blues again så någon föreslog att det nya designkollektivet skulle kallas Memphis. Det var namnet på både den amerikanska staden där giganter som Elvis Presley och BB King föddes, och huvudstaden i det antika Egypten som i  dag är en arkeologisk plats. På så sätt symboliserade Memphis en blandning av då och nu, hög- och lågkultur. 

Samarbete med Olivetti

Gruppens initiativtagare Ettore Sottsass var också äldst i gänget. Han föddes 1917 i Innsbruck, Öster­rike, men växte upp i Milano. 1939, samma år som andra världskriget bröt ut, tog han sin arkitekt­examen. Sedan väntade några år i den italienska ­armén innan han 1947 kunde återgå till vardagen. 

Han skiftade nu fokus från arkitektur till inredning och öppnade en egen möbelfirma. Under de kommande åren designade han möbler och vardagsföremål för varumärken som Poltronova och Alessi, men sitt stora genombrott fick han genom samarbetet med den italienska skrivmaskinsproducenten Olivetti. För dem formgav han bland annat den färgstarka reseskrivmaskinen Valentine som lanserades i slutet av 1960-talet. Till en början var intresset för den svagt men så småningom blev den en bästsäljare och i  dag har den hunnit uppnå klassikerstatus. 

Motstånd mot tidens designregler

Efter att ha varit verksam som designer i flera decennier hade Ettore Sottsass tröttnat på att följa reglerna och enbart designa för att locka konsumenter. Han drogs mer till färger och spännande former än stram modernism, raka linjer och stål. I början av 1980-talet samlade han ett gäng likasinnade formgivare i sin lägenhet i Milano och Memphisgruppen var född. Det var för övrigt inte det första designkollektivet som gjorde motstånd mot tidens regler om god formgivning. I Italien fanns redan under 1960- och 70-talen en anti-designrörelse och grupper som Archizoom och Superstudio som opponerade sig mot allt vad funktionalism hette. En av grundarna av Archizoom, Andrea Branzi, kom även att bli medlem av Memphisgruppen. Ettore Sott­sass må ha varit mest erfaren av Memphisgruppens medlemmar men han såg inte sig själv som en ledare. Han gillade inte hierar­kier och tyckte att alla skulle få följa sin egen röst. Redan året efter grundandet debuterade Memphisgruppen under designmässan Salone del Mobile i Milano. Kollektivet hade då vuxit och bestod av hela 40 designer från världens alla hörn. De visade upp ett femtiotal alster, däribland möbler, lampor och textilier, som väckte mycket uppmärksamhet med sitt bisarra formspråk. Memphismedlemmarna bröt sig fria från modernismens tanke om att form följer funktion och skapade föremål med skeva former, föremål som snarare kunde beskrivas som konstverk än funktionell inredning. 

Bländande design

Som Martine Bedins lampa Super, som knappast fungerade som ljuskälla i vardagen. Den såg till formen ut som en leksaksbil men bländade alla som kom i närheten. 

Många föremål var tillverkade av billiga och prestigelösa material som plastlaminat, och möblerna döptes efter lyxhotell som Carlton och Plaza. Och så fanns där förstås färg i överflöd, pasteller blandat med klara primärfärger. Åsikterna om Memphisgruppens design gick isär, men något de flesta kunde enas om var att den gjorde ett starkt intryck. Det var kitschigt, humoristiskt, provocerande. 

Vare sig du älskade eller hatade det skulle du aldrig glömma en Memphismöbel. Nathalie Du Pasquier, en av Memphisgruppens yngre medlemmar som formgav bland annat textilmönster och möbler, har berättat att medlemmarna aldrig nämnde kunden under sina möten. 

Det handlade inte om att ta fram nästa bästsäljare, utan om att experimentera med färger och former. Det fanns inte heller någon gemensam planering. Varje formgivare tog fram sina egna föremål och sedan enades man om vad som skulle tas med i kollektionen. 

Memphisgruppens föremål var inte särskilt framgångsrika kommersiellt, men gjorde ett stort avtryck på designhistorien och fick flera kända beundrare och samlare. En av dem var modeskaparen Karl Lagerfeld som blev så förtjust i Ettore Sottsass första kollektion att han köpte alla föremålen. Även sångaren och stilikonen David Bowie gillade Memphisestetiken och kom genom åren att bygga upp en imponerande samling. Efter hans död 2016 auktionerades hundra föremål ur samlingen ut för sammanlagt 1,4 miljoner pund.

Startade egen verksamhet

Varje år fram till 1987 presenterade Memphisgruppen en ny kollektion vid Salone del Mobile. Luci Lights, som hölls 1988, blev deras sista utställning och sedan dess har inga nya Memphisprodukter lanserats. Gruppen var aktiv i sju år men redan efter tre valde Ettore Sottsass att dra sig ur. Han ansåg att gruppen hade gjort sitt, det vill säga ruskat om den stela designvärlden, och ville inte att hans arbete för alltid skulle bli förknippad med den. 

I stället la han fokus på sin nya konsultverksamhet Sottsass Associati, som bland annat tog fram möbler, inredning och butikskoncept. Så småningom skulle studion samarbeta med flera gamla Memphismedlemmar. Nathalie Du Pasquier började ägna sig mer åt måleri och har på senare år formgett färgstarka och expressiva mönster för bland andra danska HAY och Hermès. 

Under en period på 1990-talet kunde man fynda Memphisföremål på andrahandsmarknaden men i  dag är intresset för gruppens design högt. Varumärket Memphis Milano ägs numera av Alberto Bianchi Albrici, som fortsätter producera flera av föremålen från 1980-talet. Har du 150 000 kronor över kan du till exempel få en helt egen Carlton-rumsavdelare.

Helena Nilsson

Ettore Sottsass reseskriv­maskin ”Valentine” för ­Olivetti från slutet av 1960-talet. Foto: Ekenbergs
Bordsklocka ritad av Memphis-medlemmarna Nathalie Du Pasquier och George Sowden. Foto: Stockholms auktionsverk, Hamburg
Bordslampan ­Tahiti, formgiven av Ettore Sottsass i början av 80-talet. Foto: Bukowskis
Exempel på mönster på textil av ­Nathalie Du Pasquier. Foto: nathaliedupasquier.com
Ettore Sottsass soffbord ”Park Lane” . Foto: Bukowskis
Lampan Super är formgiven år 1981 av designern Martine Bedin. Foto: Nordiska Galleriet
Ettore Sottsass har även samarbetat med Ikea, bland ­annat med tekannan i lackerad aluminium. Foto: Stockholms auktionsverk, Globen
Den ikoniska bokhyllan ”Carlton” av Ettore Sottsass satte stilen för Memphisgruppen. Foto: Bukowskis

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.