"Fyllkaja" och "Full som en alika" är kända svenska uttryck som används i mindre smickrande sammanhang när man ska beskriva någon som är kraftigt berusad. Men var kommer uttrycken ifrån egentligen?
Därför blev fyllkajan full som en alika
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 5 – 2024.
”Okej”, ”hett om öronen”, ”måla fan på väggen”. Det används mängder av olika uttryck i dagligt tal. Vid närmare eftertanke kan många av dem framstå som ganska underliga, rent av obegripliga, men ofta finns det faktiskt en både intressant och oväntad förklaring till att de en gång uppkommit.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

OK, O.K. eller okej

OK sägs vara det absolut vanligaste uttrycket i världen. Det stod ursprungligen för Oll Korrect, slang för All Correct. I början på 1800-talet blev det på modet bland unga män från förmögna familjer i Boston att felstava ord och uttryck. All Correct användes titt som tätt inom handeln och de unga männen vässade till det. Till Oll Korrect. 

Den 23 mars 1839 publicerade tidningen Boston Morning Post en satirisk artikel om grammatik och stavning där o.k. hamnade i tryck första gången. Därefter spreds det över USA och sedan till resten av världen. 

Paradigmskifte

Används titt som tätt numera av politiker och företagsledare, gärna för att understryka allvar på bästa besserwissermanér. Paradigm var tidigare ett ord som ganska visst ingick i ordböcker men var så pass obskyrt att nästan bara språkvetare kände till det. Det ändrades i ett slag 1962, då den amerikanske vetenskapsfilosofen Thomas Kuhn publicerade boken The structure of scientific revolutions (De vetenskapliga revolutionernas struktur) som kallats den mest citerade vetenskapliga boken genom tiderna. En del av Kuhns tes gick ut på att vetenskap inte utvecklas på ett linjärt sätt där kunskap ackumuleras bit för bit. I stället inträffar då och då revolutioner, paradigmskiften som innebär att forskningen ändrar karaktär. Som exempel kan nämnas hur forskningen bedrevs efter att sir Isaac Newton beskrev sina lagar och det paradigmskifte som ägde rum efter att Albert Einstein presenterat den speciella och sedan den allmänna relativitetsteorin. 

Hett om öronen

Uttrycket kommer från forna tiders gruvdrift. Det fanns inte el eller batterier så för att få åtminstone någon form av belysning fick den som tog sig längst in i gruvan ha en fackla i munnen. Den som vinklade facklan eller var oförsiktig kunde alltså få det hett om öronen. 

Tumregel

Riktigt var och hur begreppet tumregel uppstod är oklart men den förste man i  dag känner till som använde det var den skotske prästen James Durham som på 1650-talet sa i en predikan: ”Många som hävdar sig vara kristna är som dåraktiga byggmästare, som bygger utefter gissningar, med tumregel, och inte efter fyrkant och linjal.” En tumregel var alltså ursprungligen något vagt och slarvigt och inte baserat på logik och precision. 

Ge igen för gammal ost

Uttrycket kommer från norra Sverige där mejerierna förr i tiden tillverkade gammalost. Det var ost som krävde lång lagring varefter den började stinka och det rejält. Den var inte helt populär och många fann den direkt osmaklig och vidrig. Den som blev serverad gammalost hade därför anledning att ge igen. 

Komma till kritan

Det gick livligt till på värdshusen förr i tiden och det gällde att hålla koll på vad gästerna åt och drack. Detta skrevs noga upp med krita på griffeltavlor. När det så blev dags att betala så ”kom det till kritan”. Gradvis kom uttrycket att betyda när det verkligen gäller. 

Få kalla fötter

Uttrycket tycks först ha dykt upp i en dikt av den amerikanske poeten Stephen Crane, ”Maggie, en flicka på gatan” (1896), där en av raderna lät, ”Jag visste att det var på det här sättet det skulle bli. De fick kalla fötter.” Uttrycket betydde ursprungligen att tappa intresset för något men genomgick sedan en förvandling till att dra sig ur något, till exempel ett avtal, på grund av orossignaler. 

Ta i trä

Debatten om var uttrycket kommer ifrån är minst sagt het, där språk och folklivsforskare kallar varandra för fåntrattar, idioter och värre. En teori går ut på att uttrycket uppstod bland kelterna, som trodde att gudar och andar bodde i träd, och att ta i eller knacka på träd kunde väcka dem och förhoppningsvis ge de behövande beskydd. En annan teori går ut på att folk lite varstans knackade på trä för att jaga bort onda andar så att de inte skulle höra när de skröt och fick för sig att vända på deras goda tur. Andra menar att det uppstod bland katoliker och trät i fråga var det träkors som Jesus korsfästes på. En brittisk folklivsforskare anser att uttrycket först började användas inom öriket på grund av en barnlek som var populär i början på 1800-talet, ”Tiggy Touchwood”, en form av leka kull, där man kunde undgå att fångas om man tog i någon form av trä, till exempel ett träd eller en dörr. 

I bara mässingen

Mässing kallades tidigare ofta för ”bondens guld”. Det var ganska vanligt att föremål i mässing försilvrades för att hemmet helt enkelt skulle se mer skrytsamt ut. Med tiden nöttes försilvringen bort här och var så att man kunde se föremålet i bara mässingen. 

Krokodiltårar

Uttrycket sägs ha myntats av en zoolog på 1800-talet. Han konstaterade att krokodiler ganska visst gråter men att vätskan inte är emotionellt betingad utan utsöndras för att hålla ögonen rena. 

Som ler och långhalm

Ännu ett uttryck som med tiden fått annan betydelse. Förr i tiden användes ofta en blandning av lera och långhalm till att bygga hus och lador. Det var billigt men inte särskilt hållfast. Som ler och långhalm betydde därför något som inte höll ihop riktigt och lätt gick sönder. I  dag betyder uttrycket att vara oskiljaktiga. 

Löpa amok

Ett hyperaggressivt, desperat angrepp. Uttrycket kommer ursprungligen från Malaysia, ”mengamok”. Kapten Cook stötte på malajiska stamkrigare under sina resor och slogs av just deras aggressivitet. Han snappade upp uttrycket, förkortade det, varefter det blev vanligt inom flottan och sedan spreds. 

Inte sticka under stol med

Att inte dölja eller försöka dölja något. Äldre tiders trästolar var ofta försedda med sidor mellan benen. Den som hade ont uppsåt kunde därför gömma något under stolen. 

Full som en alika

I Sydsverige användes tidigare benämningen alika på kaja. Och alikor höll gärna till vid bryggerier eftersom de gillade mäsk. Det var ganska vanligt att arbetarna vid bryggerierna roade sig med att doppa bröd i brännvin som de sedan matade alikorna med. Som snabbt blev starkt berusade. Från detta tilltag kommer även uttrycket fyllkaja. 

Michael Dee

Ja, det stämmer. Krokodilen gråter – men inte på grund av känslor.
Uttrycket ”Ta i trä” är ett begrepp där ”de lärde” inte kan enas om var det kommer ifrån.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.