Ingmar Skoog fyller 70 år i februari har forskat på äldres hälsa och delar sina slutsatser i den vetenskapliga romanen ”70 är det nya 50”. ­ Foto: Emelie Asplund
Ingmar Skoog hävdar att 70 är det nya 50
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 4 – 2024.
Våndas du över att 70-års-dagen närmar sig? Känner du en tilltagande åldersnoja? Lugn, att fylla 70 är ingen ­ålder numera. En 70-åring i  dag är lika pigg som tidigare generationers 50-åring. I alla fall enligt äldreforskaren Ingmar Skoog som är aktuell med sin nya bok 70 är det nya 50.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Den har pågått i drygt 50 år nu, H 70-studien på Göteborgs universitet. Det är en populationsstudie där olika generationers 70-åringars fysiska och mentala hälsa undersöks. Ingmar Skoog, som passande nog fyller 70 i februari, har funnits med i 40 år och tvekar inte kring sina slutsatser.

– 70-åringar i  dag lever helt andra liv än personer med samma ålder för 40–50 år sedan. Inom vissa områden är de dubbelt så bra jämfört med då, på andra 30–40 procent bättre. Skillnaden är enorm, berättar Ingmar Skoog, som är professor i psykiatri samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa.

Syftet med själva studien är att undersöka det fysiska, psykiska och sociala åldrandet.  Målet är att kartlägga förekomst av sjukdom samt riskfaktorer för sjukdom, behovet av social och medicinska insatser och möjlighet till förebyggande åtgärder kring åldrandet. 

– Boken jag skrivit handlar om åldrandet, och hur det förändrats över tid. Mitt centrala budskap är att det faktiskt går att göra något åt sitt åldrande.

Egentligen är det kanske inte så konstigt att dagens seniorer skiljer sig markant från gårdagens. De första 70-åringarna som undersöktes växte upp i ett fattigt Sverige, som fortfarande i hög grad var ett agrarsamhälle. Både arbeten inom lantbruket och industrin var tunga, slitsamma och farliga på ett sätt de sällan är i  dag. Den medicinska utvecklingen har dessutom stadigt gått framåt, liksom utbildningsnivåer och boendeförhållanden. Barnarbete var också vanligt när seklet var ungt. Ändå förvånas Ingmar Skoog över hur mycket äldres hälsa förbättrats. 

”Jättestora förändringar”

Här är några fakta som forskningen visat på: bland 70-åriga kvinnor födda på 1940-talet klarade 68 procent att stiga upp på en 50 centimeter hög pall, att jämföra 27 procent bland de som var födda 1911.  En drastisk ökning på bara 30 år. Bland männen var ökningen mindre, men ändå markant. 

Gånghastigheten har ökat med 20 procent hos män, 25 procent hos kvinnor.  När det gäller balanstest klarade dubbelt så många män bland 40-talisterna jämfört med 10-talisterna. Hos kvinnorna var skillnaden närmast häpnadsväckande, tre och en halv gånger fler klarade den.  40-talisterna är betydligt mer snabbtänkta än sina 10-talskollegor. I test på intellektuell kvickhet presterade de 73 procent bättre, på minnestest 20 procent bättre. Även det logiska tänkandet hade ökat markant.

– Det här är jättestora förändringar. Dagens 70-plussare har gjort en fantastisk livsresa. På i princip alla områden har de fått det klart bättre, och inte minst kvinnorna skiljer sig drastiskt jämfört med tidigare generationers 70-åringar, påpekar Ingmar Skoog. 

– Det är de här resultaten som ligger till grund för påståendet att 70 är det nya 50. Dagens 70-åring kan ha en fysisk och intellektuell förmåga som en 50-åring för 30 år sedan. Så stor är skillnaden. Många av dagens 70-åringar vill sticka ut och resa och göra roliga saker innan de blir för gamla. De som var 70 i början av 70-talet var däremot ofta nöjda bara de hade en bostad och en pension att leva på.

Ser man tillbaka på människans medellivslängd genom årtusendena är det som hänt de senaste 150 åren en revolution. I boken skriver Ingmar Skoog att svenskarna år 1750 i snitt blev knappt 38 år. Det är ungefär samma siffra man finner hos de jägar- och samlarfolk som ännu finns på jorden. 

Hundra år senare, vid tröskeln till industrialismen, hade siffran i Sverige höjts till 44. Sedan började kurvorna stiga tvärt uppåt. Under en försvinnande kort tid av mänsklighetens historia har vi lyckats besegra naturen med alla dess faror och nycker. Vi blir alltså, fysiologiskt och mentalt, allt yngre som äldre. Betydligt fler än tidigare jobbar också trots att de åldersmässigt sett gått i pension, något som var svårare för äldre på 1960- och 70-talen. Många, inte minst inom industrin, var då märkta av tungt och monotont arbete. 

”Hybridpensionär”

Själv kallar sig Ingmar ”hybridpensionär”, han har en halvtidstjänst på universitetet och diverse andra uppdrag. Bland annat i radio- och tv-programmet Studio 65, där han medverkar som expert. Men han jobbar för att han trivs med det, inte på grund av ekonomisk stress. Några planer på att dra sig tillbaka har han inte. Att skriva boken 70 är det nya 50 såg han mest som ett nöje, även om ett digert arbete ligger bakom den.

– Jag brukar kalla den vetenskaplig roman. Den handlar ju om fem årskullar från Göteborg födda med tio års mellanrum, och hur åldrandet förändrats genom skillnaderna i deras liv. En del i de äldsta kullarna växte upp i vad som i  dag skulle kallas slum. De som föddes under 40-talet kunde säkert också ha det tufft, men levnadsstandarden steg enormt under deras barn- och ungdomsår, säger Ingmar Skoog.  

– Min generations livsresa, alltså vi som föddes på 50-talet, har varit optimal. Jag skulle nog våga säga att det gäller 60-talsgenerationen också. Men sedan är det svårare att sia om hur det blir.

Mer av allt

Ingmar Skoog menar att den nya generationen inte kan jämföras med vår traditionella bild av seniorer. Skönhetsindustrin och modeföretagen använder allt oftare modeller som är 70 eller äldre; till exempel Isabella Rossellini och Helen Mirren. Fler äldre vågar sticka ut med sin klädsel. Han nämner också det faktum att det finns äldre influerare, ofta kallade old­fluencers, med hundratusentals följare även bland yngre. Forskning visar också att reklam med äldre modeller också ökar försäljningen bland yngre. 

Sammanfattningsvis är seniorer i  dag både lyckligare, smartare, mer vältränade, friskare och har inte minst mer sex än tidigare generationer. De dricker också mer alkohol, vilket skulle kunna vara ett orosmoln på en annars blå himmel. Ingmar Skoog tar emellertid inte så hårt på det.

– Det verkar som om alkohol inte är kopplat till lika hög dödlighet som tidigare, även om man ska vara försiktig att dra direkta slutsatser här. Att alkoholkonsumtionen gått upp tror jag också har att göra med att kvinnor knappt drack något alls vid förra sekelskiftet.

För den som vill leva ett rikt liv riktigt länge ger Skoog följande råd: ”Fysiskt aktivitet, god sömn, allsidig kost (gärna medelhavsdiet), hålla igång hjärnan, sociala kontakter och inte minst nyfikenhet. Det är viktigt att hitta nya intressen även vid hög ålder”.

Björn Schüberg 

Sidekick i SVT

Namn: Ingmar Gunnar Richard Skoog.
Född: 2 februari 1954.
Yrke: Forskare, läkare och professor i psykiatri.
Känd för: Forskning om äldre personers mentala hälsa.
Aktuell: Med boken ”70 är det nya 50”.
Har setts och hörts: I tv-programmet ”4-åringar på äldreboende, som expert och sidekick i ”Studio 65”, som sänds i både SVT och Sveriges radio, samt sommarvärd i P1 den 2 augusti 2021.

Foto: Emelie Asplund

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.