Damast är en vävteknik som kom till Sverige under stormaktstiden i slutet av 1600-talet. Endast hovet och adeln hade råd med damastvävnader på den tiden. Tekniken är svår och oerhört tidsödande. Tålamod och god färdighet och framförallt en konstnärlig gåva utöver det vanliga erfordras.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Eleonor Gidlund i Flärke, Gideå i norra Ångermanland har allt detta i överflöd. Hon har varit konsthantverkare i 40 år. Hon har diakonal utbildning på Vårsta diakonigård och en kurs i damastvävning i 40 veckor på i Gålsjö bruk och fortsatta studier hos bland annat sin far slöjdläraren Karl-Erik Gidlund som byggde och ledde kurser i konsten att bygga nyckelharpor.
Hon har havet, sjöarna, skogen och naturen i sin helhet som inspiration. Ett besök hos henne på JonErsgården är en kulturresa som det är en ynnest att få uppleva. Hon är en av Sveriges skickligaste i sin bransch och beklagar att det är få som ägnar sig vävning. Stickning har däremot blivit populärt igen.
– Jag är i den åldern, jag har just fyllt 69, att jag funderade på att trappa ned, säger hon. Men så fick jag en beställning på en altartavla om mäter 2,6 meter på bredden och 1,6 meter på höjden till Hörnefors kyrka och då blev det att börja om igen.
Eleonor berättar att hon har en extra stor mer än hundra år gammal vävstol som hon delvis fick bygga om för ändamålet. Att sätta upp väven med cirka 2 000 trådar i varpen tog över två månader i anspråk. Ett knippe av dessa har 13 karats guld inlagda.
– Linnetrådarna med guld inlagt köpte jag i Schweiz. Det var litet komiskt när budfirman kom med en stor och tung lastbil och levererade tre små rullar som rymdes i ett litet ”mjölkpaket”.
En del av varpen består också av silvertrådar och tillsamman ger det ett skimmer av hav och solens rodnad vare sig man ser det som solens nedgång eller uppgång. Där finns också stenar, strandråg och andra symboler som Hörnefors församlings styrande föll för.
2,28 mil garn
Hon har tidigare gjort damastvävnader som finns i offentliga lokaler. Nämnas kan bland annat Graninge kyrka, Rundviks kyrka, Skandia-Ica, Björna kyrka, Hörnefors församling, Nordmalings församling, Trehörningsjö kyrka, Gideå kyrka, Köpmanholmens brukskyrka. Hon har dessutom haft en del egna utställningar och fått ett flertal stipendier och utmärkelser.
Eleonor Gidlunds förra stora verk var ett bårtäcke till Arnäs, Gideå och Trehörningsjö kyrkliga samfällighet. Om det verket gjorde hon en lyrisk beskrivning i ett litet häfte på svenska och engelska. Där framgår att det behövdes 2,28 mil garn i varp och inslag för det färdiga resultatet. Skytteln fick vandra genom väven 15 200 gånger. Sammanlagt blev det cirka 30 400 slag med skedbommen.
Inget får gå fel
Nu blir det en ännu större vävnad. De tvåtusen trådarna i varpen fick träs genom 500 öppningar i harneskutrustningen så att de kan lyftas individuellt för mönstret från platsen vid slagbommen. Och ingenting får gå fel. Då är det bara att riva upp och börja om.
– Jag använder tidvis hörselskydd för att inte bli störd, säger hon. Men nu har jag kommit på att det också går att arbeta med P2 och klassisk musik i bakgrunden.
Bårtäcket till Arnäs, Gideå och Trehörningsjö är vävt i silke och ull. Ull som kommer från hennes egna får på gården.
– Jag brukar visa ullen för tackan när jag klippt och sedan blir det transport till något företag i Sverige som tvättar och spinner ullen till garn. En del av ullen kardar jag själv men det är tidsödande. Jag färgar garnet här hemma på gården. Men det blir mer och oroligt att ha fåren med tanke på att de stora rovdjuren finns här. Vi har haft lodjur här hela vintern och även sett spår av djärv. Dessutom har vi björn och i enstaka fall även varg.
Altartavlan till Hörnefors blir helt i lin både i varp och inslag. Det gäller även de importerade trådarna från Schweiz med inslag av guld. Endast lin av hög kvalitet används.
– Min mamma och även jag själv, har kommit över en hel del lin från Moliden på den tiden det förekom linhantering i våra bygder. Lin åldras inte. Det är extra roligt att använda lin som kommer från orten.
Men återigen. Det är en oerhört tidskrävande hantering.
– En bra dag, när sambon passar upp med fika och mat, hinner jag väva cirka 7 centimeter. Även om vävnaderna blir dyra för kunden i slutfasen är det svårt att hålla sig till en vettig timpenning. Å andra sidan är det meningen att mina vävnader ska stå sig i minst 100 år utan förändringar i färg och form.
Sven Lindblom
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!