Den 19-åriga Micheline Bernardini, klädd i den allra första bikinin som lanserades 1946.
Den nakna sanningen om tidernas badmode
Publicerad den 20 augusti, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 34 – 2024.
I dag tar vi kläderna vi badar i för givet. Vi förväntar oss att de ska vara bekväma, följsamma, snabbtorkande och gärna snygga också, men så har det inte alltid sett ut. Kvällsstundeni dyker ned i badklädernas historia!

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Finns det något härligare än att ta ett svalkande dopp en het sommardag? Ofta tänker man kanske inte på vad man faktiskt har på sig när man badar. Men badklädernas historia speglar samhällets syn på kroppen, i synnerhet här i västvärlden. 

Människan har antagligen alltid badat och lekt i vattnet. I antikens Rom och Grekland var det vanligt att man badade naken i havet och vid offentliga badhus. På Sicilien har arkeologer hittat ett mosaikgolv i en romersk villa från 300 f.Kr. som föreställer en grupp idrottande kvinnor som alla bär något som liknar bikinis, men det finns inga belägg för att man också badade i dem. 

Nakenhet var accepterat i sammanhanget på ett helt annat sätt än det är idag, och badkläder var inte nödvändiga. Men när västvärlden kristnades ändrades synen på den nakna kroppen till att anses syndig och måste skylas till varje pris, särskilt när det gällde kvinnor. Att bada började också att anses som en opassande aktivitet och i flera hundra år var vattenaktiviteter i princip något man inte ägnade sig åt. Skulle man prompt bada gjorde man det i kläder.

Fram mot slutet av 1700-talet ändrades attityden till badandet. Det blev en populär fritidsaktivitet bland den europeiska aristokratin att besöka särskilda badorter för att ta sig friska dopp. 

De första badkläderna var designade för att täcka så stor del av kroppen som möjligt. Kvinnor bar långärmade klänningar, ofta över både korsett, underkjol och strumpbyxor, samt snörda badskor. Kläderna var sydda av tunga, mörka ylle- och flanelltyger för att inte riskera att vätan skulle göra plaggen genomskinliga. Man sydde också in små blyvikter i fållarna för att tyget inte skulle flyta upp i vattnet. Männens badkläder var inte fullt lika svårburna, men de bar också heltäckande kläder och skor fast i tunnare material.

Förbjöds ha baddräkt

Under 1800-talet blev simning en populär sport- och fritidsaktivitet, inte bara bland de allra rikaste. Ett behov av smidigare och mer praktiska badkläder växte fram, men utan att riskera att kvinnor skulle blotta sig för mycket. Från att ha bestått av flera lager tyg började nu badkläderna att skalas av och bli något mer följsamma. 

För kvinnorna betydde det att kjolarna minskade i både längd och omfång. Männens badkläder bestod nu av en slags stickad kroppsstrumpa i bomull med knälånga ben och korta ärmar. 

I början av 1900-talet såg den australienska simmerskan Annette Kellerman hur männen, till skillnad från kvinnorna, kunde röra sig mer obehindrat i vattnet. Hon började därför att bära likadana baddräkter som män, något som var chockerande på den tiden. Inför en simuppvisning i England 1905 blev hon dock förbjuden att bära simdräkten som visade hennes nakna ben från låret och ned. Hon löste problemet genom att sy fast ett par svarta strumpbyxor. Bilderna på henne i den tajta, kroppsnära baddräkten blev en sensation. På sätt och vis kan man säga att Kellerman lade grunden för moderna badkläder.

Tudelat mode

Under 1920-talet skedde betydande förändringar i designen av badkläder. Tack vare innovationer inom textilindustrin kunde man använda lättare och mer snabbtorkande material till badkläderna. Funktionalitet och form var ledorden och det blev alltmer accepterat att visa hud för kvinnor. Badkläderna blev mer strömlinjeformade och kortare. Männen kastade överdelen och började bada i korta shorts eller badkalsonger. 

På 1930-talet introducerades elastiska tyger vilket gjorde att badkläderna satt bättre än någonsin och baddräkter med insydda behåar gav bättre stöd och form. Men den kanske största förändringen inom badkläder kom på 1940-talet – bikinin. Denna tvådelade baddräkt med minimal täckning kom att revolutionera kvinnors badmode. 

1946 lanserade fransmannen Louis Réard en tvådelad baddräkt som han kallade ”Bikini” efter ögruppen med samma namn i Stilla Havet där USA utfört kärnvapentester. Varför han valde namnet bikini vet man inte riktig, men kanske för att det anspelade på atomklyvning. 

Réard marknadsförde sin bikini som ”mindre än världens minsta baddräkt”. Till en början möttes det skandalösa badplagget med motstånd, men med hjälp av filmstjärnor som bland annat Brigitte Bardot och Marilyn Monroe blev bikinin det självklara badplagget för trendmedvetna unga kvinnor. 

Tvådelade baddräkter hade funnits sedan 1930-talet, men dessa hade mer täckande över- och underdelar. Det nyskapande med bikinin var hur lite tyg som användes och hur mycket av huden som lämnades bar.

Symboliska uttryck

Efter andra världskriget slog strandkulturen igenom, särskilt i USA. Aldrig tidigare hade människor haft så mycket fritid som nu, och aldrig förr hade unga vuxna haft så lite ansvar. Fritidsaktiviteter och att roa sig blev viktigare än någonsin och stranden ansågs som det ultimata avkopplingsstället.

Utvecklingen inom syntetiska tyger gav nya möjligheter för badkläder som nu började få djärva mönster och livfulla färger. 1960- och 70-talen var en period av experiment och befrielse inom mode, och badkläder var inget undantag. Bikinin blev en symbol för frihet och sexualitet och hade en självklar plats inom populärkulturen, med ikoniska ögonblick som Ursula Andress iklädd en vit bikini i James Bond-filmen ”Dr. No” eller Lill-Babs slagdänga ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. 

1980-talet kännetecknades av högt skurna ben, starka neonfärger och användningen av nya material som lycra. Under 1990-talet skulle badkläderna vara ännu mer utmanande, många minns säkert de röda baddräkterna på skådespelarna i ”Baywatch” som inspirerade. 

Stringbikinin gjorde också sitt intåg under det här decenniet, och precis som under 80-talet var det också vanligt att bada topless. Männens badshorts blev också allt kortare. 

Under 2000-talet har ett starkt fokus på hållbarhet och etiskt mode präglat branschen. Tekniska framsteg inom textilproduktion har spelat en avgörande roll i utvecklingen av badkläder. Introduktionen av syntetiska fibrer som nylon, polyester och spandex revolutionerade branschen och erbjöd bättre passform, komfort och hållbarhet. 

När vi blickar framåt kommer det bli intressant att se hur våra badkläder fortsätter att anpassa sig och förnya sig, som en spegling av samhället.

Renée Nilsson

Ett mosaikgolv i en romersk villa på Sicilien från 300 f.Kr. som föreställer en grupp idrottande kvinnor som alla bär något som liknar bikinis. Men badade de i dem?
Louis Réard, fransk kläddesigner introducerade den tvådelade bikinin 1946.
Ursula Andress som Honey Ryder i James Bond-filmen ”Dr. No”.
Lill-Babs gjorde den svenska versionen av Brian Hylands dunderhit ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” 1960.
1980-talets badmode (t.v) för kvinnor var högt skurna ben, starka färger och nya material som lycra. Pamela Anderson (t.h) var sedan med att skapa 1990-talets genom sin roll i tv-serien ”Baywatch”.
Även om kvinnligt badmode ofta står i centrum i reklam, tidningar och tv har männens badmode också genomgått betydande förändringar genom åren. Från heltäckande dräkter på 1800-talet till de knälånga och ganska pösiga shorts-badbyxor vi ser idag. Även här har trender och stilar utvecklats i takt med samhällets förändringar och modevärldens influenser. Huruvida de virkade badbyxorna (som de blå längst till höger) kommer att revolutionera herrarnas badmode framöver återstår att se.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.