Rökpaus i rummet på Protestant Mission, ett rum som tidigare hade hyst den berömde Afrikaläkaren, teologen, filosofen och missionären Albert Schweitzer (1875-1965).
En äventyrlig bilresa i ”Afrika-Willes” spår
Publicerad den 12 juni, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 24 – 2024.
Runt om i Mellansverige blev han under 1950-talet känd som ”Afrika-Wille” genom sina framträdanden i samlingslokaler och bygdegårdar där han berättade om Afrika. Wilhelm Råberg var amatörforskaren som hamnade i upptäcktsresandenas finrum.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Runt om i Mellansverige blev han under 1950-talet känd som ”Afrika-Wille” genom sina framträdanden i samlingslokaler och bygdegårdar där han berättade om Afrika. Wilhelm Råberg var amatörforskaren som hamnade i upptäcktsresandenas finrum.

Historien börjar runt ett kaffebord hemma i Köping i Västmanland. Vännerna Einar Melqvist och Martin Nordfors besöker Wilhelm i väntan på en tågförbindelse. De två planerar en expedition genom delar av Afrika, för att undersöka om de kan arbeta som missionärer. Som jakt- och naturkunnig, och son till en läderhandlare, får Wille den spontana frågan om han kunde tänka sig att följa med på expeditionen. Svaret blir utan tvekan ett ja.

Inför resan införskaffades intyg och rekommendationer från Naturhistoriska riksmuseet och Etnografiska museet. En herrgårdsvagn av märket International, årgång 1939, inhandlades för 1 600 kronor. 

Vid lunchtid den 8 mars 1952 är bilen fullpackad och resesällskapet lämnar Köping. Efter tio mil, i höjd med Laxå, inträffar det första haveriet. Med inhandlat reservdelslager och en lokal verkstad går färden ändå vidare redan nästa dag, och utan några större missöden når de efter en vecka den franska hamnstaden Marseille.

Den 29 mars tar ett fartyg med sällskapet till norra Algeriet, och den 3 april påbörjas resan mot Saharas oändliga öken. I staden Laghouat, som utgör porten till Sahara-öknen, får de vila några dygn innan resan fortsätter mot ökenstaden Ghardaïa.

Efter hand blir dagarna så varma att man inte vågar köra bilen. Nu får de inrikta sig på att färdas nattetid och under tidiga morgontimmar. Här kommer gåvan från Tre Torn i Helsingborg väl till pass, med önskan att få däcken provkörda i ökensand.

Hoggarbergen passeras och i Kano, i norra Nigeria, kan resesällskapet vila några dygn. Resan går vidare till staden Jos i centrala Nigeria. Här kommer Wille i kontakt med en ung man som är mycket insatt i etnografiskt arbete. Mallam Adam Liman Ciroma och Wille blir goda vänner, vilket flera år senare resulterar i att Liman besöker Wille i hans hem i Köping.

Nu har också ryktet spritt sig att en vit man vill byta till sig gamla saker. Kläder, rakknivar och annat som Wille haft med sig från Sverige kommer väl till pass i byteshandeln.

Torsdagen den 29 maj anländer expeditionen till staden Makurdi i sydöstra Nigeria, som ligger vid en biflod till Niger. På pingstaftonen söker några infödda upp Wille och önskar få hjälp med ett ”jättedjur” som ställer till stora problem för lokalbefolkningen. ”För säkerhets skull, tar jag älgstudsaren med mig” har Wille senare berättat.

De färdas nerför floden i en stor och mycket lång kanot och när sällskapet passerar en liten by ropar plötsligt besättningen och pekar ut i floden där två stora knölar stack upp ur vattnet. Wille förstår då att jättedjuret är en flodhäst, ett av Afrikas farligaste djur. Efter några bomskott från den gungande kanoten fäller Wille det stora djuret med ett välplacerat skott. 

Efter uppstyckning och delning av köttet blir Wille nästa dag erbjuden rå flodhästlever till frukost.

En kväll finner Afrika-Wille några intressanta lerkrukor i utkanten av staden Otukpo. Det luktar illa ur krukorna, men han tar med sig dem till bilen och upptäcker att han förföljs av några män med hotfulla blickar. Det visar sig senare att krukorna var utställda till de dödas andar och inte fick flyttas, och fylldes därför på med mat emellanåt.

Den 10 juni kommer följet slutligen fram till Mamfe i Kamerun. När färden fortsätter vidare genom djungeln antyder mötande grupper att det i området finns människokött att köpa. 

En sen kväll inträffar resans allvarligaste incident. Bilen hamnar i en brant slänt på sidan av vägen, men med ena hjulparet kvar på vägen. Nästa dag får de hjälp av bybor att få upp bilen på vägen igen. 

Den 22 juni når våra resenärer havet, inte långt från staden Douala i Kamerun. Här mynnar en bred flod ut i havet, som sällskapet måste ta sig över för att kunna fortsätta. Med hjälp av en ”kanotfärja” lyckades de föra bilen över floden.

Douala är i dag Centralafrikas och Kameruns största och viktigaste hamnstad. Här delar sig resesällskapet och Wilhelm fortsätter ensam. Den ene kamraten tar hyra på en båt för att komma hem. Den andre reser till Brassaville för att påbörja ett missionärsarbete.

Wille hör talas om ett svenskägt fartyg som kommer att avgå den 15 augusti från Port Gentil, längre ner efter kusten. Fartyget ska sedan lasta i olika hamnar utmed Afrikas västkust, innan det återvänder till Skandinavien. 

Framme i Port Gentil får Wille hyra ett rum på Protestant Mission. Senare visar det sig att just det rummet en gång hade hyst den berömde Afrikaläkaren Albert Schweitzer. 

Här i staden blir Wille snart känd som den vite mannen som köper upp gamla saker. Här samlar han på sig en mängd etnografiskt värdefulla föremål.

Den 16 augusti avgår fartyget Glimmaren för att först göra en tur ner till Novo Redondo, nuvarande Sumbe i Angola, där hon lastar timmer och kaffebönor. Snart vänder Glimmaren förstäven norrut och den andra oktober når fartyget Grand Cess i Liberia, som vid den här tiden var en exotisk plats som sällan besöktes av vita. 

Här lärde Wille känna en ”snäll gammal man”. Tillsammans gör de en kvällspromenad till en grannby, där Wille kommer att göra resans märkligaste fynd. Några mystiska järnringar som överdragits med brons ligger utanför en hydda. Då ringarna ansågs heliga varnade den gamle mannen för att röra vid dem. Men när byborna till slut förstod Willes avsikter kom de bärande med flera ”gamla” ringar som ansågs ha förlorat sin magiska kraft, och av dessa kunde den vite mannen få vilka som helst. 

Professor Lindblom på Etnografiska i Stockholm beskrev ringarna som mycket märkliga och värdefulla, och vid den här tiden fanns inte några liknande ringar vid något annat museum i Europa. 

I slutet av oktober sätter man kurs mot Las Palmas och vidare mot Skandinavien.

Att professorerna på de olika museerna blev imponerade av Wilhelm Råbergs insatser i Afrika behöver inte påpekas. Och det värdefullaste med de flera hundra föremål som har överlämnats till museerna var, de mycket noggranna anteckningar som åtföljde varje föremål. 

Vilhelm Råberg avlider i mars 1996, nio månader innan sin 100-årsdag.

Hasse Jansson

Ett stort tack till: Ingrid Birgitta M. Kjellström Råberg, som låtit oss använda bildmaterialet.

Resesällskapet utanför bilen, en International 1939, under en välbehövlig paus i Sahara-öknen.
Del av befolkningen i den lilla byn Ankwa, där Wilhelm löste problemet med den stora flodhästen.
Wilhelm låter sig fotograferas på en gata i den algeriska staden Laghout, porten till Sahara-öknen.
En provisoriskt tillverkad ”kanotfärja” tar resesällskapet över floden.
Wilhelm Råberg i sitt hem 1982, hållandes i en av de mycket märkliga bronsbelagda järnringarna.
Foto: Ulf Johansson.
Willes väg, från lilla Köping, Sverige till Sumbe, Angola och tillbaka. Foto: Google Earth

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.