Under 24 års tid höll Maud Reuterswärd (1920-1980) lyssnarna framför radioapparaterna sällskap, där de satt med julförberedelserna. Hennes behagliga radioröst hade en lugnande effekt på julstressade svenskar när de lade sista handen vid julförberedelserna. Foto: SR
Maud vakade in jularna i radion
Publicerad den 18 december, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 51 – 2024.
Numera samlas familjer i TV-sofforna kvällen den 23:e december framför uppesittarprogram med glitter, lek, stoj och stim. Redan på 1940-talet vakades julaftonen in, fast på den tiden i radio.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det rörde sig dock om en helt annan typ av program än dagens. Det var det betydligt mer stillsamma Endast mamma är vaken med Maud Reuterswärd som rullade under hela 25 år. 

Kåserier och musik skulle hålla lyssnarna sällskap medan de lade sista handen vid julförberedelserna. Reuterswärd var en välkänd och trygg röst som var en pionjär på Radiotjänst och som idag kan kallas för en verklig radiolegendar.

1920 föddes Maud Reuterswärd på Kungsholmen i Stockholm och hennes far Gustaf var VD för först Tidningarnas Telegrambyrå och senare för AB Radiotjänst. När han tillträdde på radion var det i Radiotjänsts absoluta barndom. För Mauds del var det inte journalistiken som först lockade henne utan det blev i stället förskollärare som hon utbildade sig till. 

Som 24-åring, 1944, följde hon ändå i pappans fotspår och klev in på Radiotjänst. Där kom hon att stanna kvar resten av livet. Rollerna var blandade – som kulturredaktör, reporter, programledare och producent. 

Programmen varierade men ofta ville Maud skildra livet för de utsatta i samhället, de som sällan fick utrymme att berätta sina historier i media, som alkoholister till exempel. Men som sagt, programmen var av skiftande slag från lättsammare underhållning till djuplodande samhällsreportage. 

Ett uppmärksammat inslag av den senare varianten var när hon reste till Auschwitz tillsammans med ett av sina barn och skildrade upplevelserna i radio.

Sände sin förlossning

När det gällde programidéer var Reuterswärd nyskapande och var inte rädd för att testa gränserna för vad radiomediet kunde göra. Ett banbrytande program som hon fick övertala sina kollegor om att få sända var Ett barn föds där hon spelade in en av sina egna förlossningar. Programmet hade ett folkbildande syfte för att upplysa blivande föräldrar om hur en förlossning går till och en läkare guidade både Maud och lyssnarna genom det hela. 

Ett annat annorlunda program var när hon i slutet av 1950-talet lät olika personer ge sina framtidsvisioner om hur Stockholm skulle se ut på 1970-talet. Företeelser som nämndes var bland annat TV i 3D, lukt-bio, parkeringsautomater och färgglada taxibilar. Visionen av stadsplaneringen var att husen skulle byggas horisontellt och att antalet höghus skulle minska på grund av att alla familjer skulle kunna ställa bilen utanför sin egen dörr.

Under karriären ledde hon tusentals sändningar och hon använde alltid sitt ursprungliga efternamn i jobbsammanhang även om hon formellt hade tagit maken Sigvards efternamn – Näsström. 

Både vinter- och sommarprat

De två format som gett störst eko av alla program Reuterswärd ledde är dels det ovan nämnda julprogrammet, Endast mamma är vaken, dels Sommar i P1. Faktum är att Maud själv var sommarvärd hela 34 gånger och dessutom vintervärd vid ett tillfälle. Det bör dock tilläggas att sommarprogrammen till en början såg annorlunda ut än idag när utvalda kända människor får ett program var under sommaren. I början var det återkommande värdar och under 1960-talet hade alltså Maud Reuterswärd flera program per sommar, men hon var också värd långt senare. 

Sommar har överlevt som koncept och är idag något av ett flaggskepp för P1; att få frågan om att vara sommarvärd innebär en ärebetygelse. 2024 kablades programmet ut för 65:e året i rad och kan numera lyssnas på när helst lyssnaren vill i Sveriges Radios app eller hemsida, men på Reuterswärds tid liksom för den som lyssnar direkt på FM-bandet är starttiden 13.00 varje dag under sommarmånaderna. 

1969 startades en motsvarande vinterversion kallad Vintergatan och det ledde Maud Reuterswärd 1972. 

Kåserier och husmorstips

Hennes Endast mamma är vaken sändes varje uppesittarkväll mellan 1947 och 1971. Dessvärre finns bara ett enda avsnitt, sändningen från 1971, bevarad i Sveriges Radios arkiv. Detta beror på att det handlade om direktsändningar och på den tiden sparades inte direktsändningar i samma utsträckning som nuförtiden vilket inneburit att många direktsändningar gått förlorade genom åren. 

I avsnittet som finns kvar berättar Maud om jultraditioner och husmorstips, kåserar om julgranspynt och spelar aktuell musik –  inte bara julmusik. 

Hon berättar också om sitt eget julfirande och hur sändningarna på nätterna inför julafton påverkat hennes jular. Sändningen varade i nära fyra timmar och när julaftonen väl kom var hon trött, mycket trött. Själv beskrev hon sig som sig som ”sömngångerska” på julafton och att hon varit det i 25 år men att det ändå varit självklart att sitta och prata till julstökande lyssnare år efter år. 

Stämningen var lågmäld och Reuterswärds lugna och personliga röst som strömmande ur radioapparaten var en tradition för många.

Blev folkkär genom radion

Om hon inte själv satt vid mikrofonen i studion eller var reporter och gjorde intervjuer arbetade hon redaktionellt. Det var främst kulturredaktionen hon var verksam vid och hon hade stort inflytande bland kollegor och chefer. Hennes ibland uppseendeväckande programidéer fick lov att testas och när P2 skulle lanseras vid mitten av 1950-talet var Maud den enda kvinnan i arbetsgruppen som skulle ta fram den nya kanalen.

När kvinnor först börjat höras i radio blev det lyssnarstorm men Reuterswärd var med och vände den negativa trenden där kvinnliga radioröster ifrågasattes, genom att bli folkkär. 

På 1970-talet gjorde hon ett program som fick titeln Från förvisning till förvissning där just kvinnans roll i radio diskuterades och hur kvinnan genom radions historia framställts. 

Efter henne har många folkkära kvinnliga radioprofiler kommit och gått, Reuterswärd har tillsammans med ett antal andra kvinnliga radiopionjärer banat väg för alla dessa.

Mer än bara radio

Även om Maud Reuterswärd för de allra flesta förknippas med sitt gedigna radioarbete gjorde hon en del annat, inte sällan riktat till barn. Hon debuterade som barn- och ungdomsförfattare 1969 med Dahlberg demonstrerar som hon skrev tillsammans med Rolf Knutsson och den handlade om miljövård. Sedan följde en lång rad böcker för barn men också ungdomsböcker och lättlästa vuxenböcker. 

Innan barnboksdebuten hade hon publicerat samlingar med kåserier. Böckerna har i regel barn eller unga vuxna i fokus och andas socialrealism med vardagliga fenomen. 

En del böcker blev senare barnprogram i TV, som exempelvis Dagar med Knubbe. För sina insatser för barnkulturen tilldelades Reuterswärd flera utmärkelser – som Expressens Heffaklump och Nils Holgersson-plaketten.

Lisa Viktorsson

När Maud inte satt vid radiomikrofonen arbetade hon redaktionellt. Främst var hon aktiv på radions kulturredaktion. Foto: SR
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.