
När det svenska rakvattnet Aqua Vera gjorde entré på marknaden på 1920-talet blev det startskottet för ett nytt manligt skönhetsideal i landet. Genomslaget blev enormt och de flesta har någon form av relation till den lätta citrusdoften. Om inte annat så sitter väl bilden av änkan Lisbeth Blomquist som får en flaska av rakvattnet av Karl-Bertil Jonsson på julafton på näthinnan.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Skönhetsideal liksom mans-ideal har skiftat flera gånger genom historien, från perioder där män klätt upp sig och vårdat det yttre till perioder där idealet varit det motsatta. I det tidevarv Aqua Vera kom ansågs det omanligt att dofta gott. Mansidealet var snarare något mer djuriskt, på sin höjd kunde lite tvål eller hårvatten användas. Talesättet att ”lukta karl” var djupt rotat i Sverige.
Idealet levde kvar långt in på det förra seklet, så sent som på 1950-talet avrådde etikettböcker män från väldoft. En man skulle lukta karl och ljuva dofter var enkom till för kvinnor.
Detta gällde främst i Europa, i USA var det betydligt mer socialt accepterat med herrdofter. Det var också från USA rakvattnet spreds även till vår sida av Atlanten, inte minst genom det amerikanska märket Old Spice.
Ett märke som alltjämt säljs och används av män världen över, idag är deras sortiment större än bara rakvatten. Det bör poängteras att det slog igenom i Sverige efter Aqua Vera, Old Spice kom hit först 1957.
Attitydförändring
Med rakvattnet på 1920-talet påbörjades dock en långsam förändring. Aqua Vera sålde bra och det visade sig att också män uppskattade att känna sig fräscha med en air av citrus kring sig. Som alltid tar det tid innan genomslaget för nya produkter är fullbordat men under andra halvan av 1900-talet utvecklades flera olika hygien- och skönhetsprodukter för män och idag är det en hel industri.
Bakom Aqua Vera stod företaget AB Oxygenol med tillverkning i Stockholm. Bolaget hade grundats redan 1908 av apotekaren Ivar Röing. De var specialiserade på att framställa produkter av väteperoxid, alltså varor som var bakteriedödande. I sortimentet fanns bland annat tandkräm och munvatten.
1928 lanserade AB Oxygenol satsningen som fick namnet Aqua Vera som betyder riktigt vatten, men kallades inte för rakvatten då utan för njutningsmedel. Själva begreppet rakvatten kom först in i bilden vid 1930-talets mitt. Aqua Vera blev det första rakvattnet som såldes i Sverige.
När rakvattnet uppfanns ansågs det ha en praktisk funktion till skillnad från till exempel Eau de Parfum som enbart användes för doftens skull. Vid rakning kan det förekomma små skärskador och eftersom rakvattnet hade en så hög alkoholhalt skulle det förhindra infektioner. I vissa rakvatten tillsattes även alun som hade en blodstoppande effekt. Sedan dess har den allmänna kunskapen om hudhälsa ökat och rakvattnet hade en negativ baksida eftersom huden torkades ut.
Det naturliga och nyttiga fett-lagret försvann vid regelbunden användning av rakvatten. Olika typer av rakvatten används ändå fortfarande men moderna produkter har utvecklats och kallas numera After Shave Balm.
På grund av rakvattnets praktiska funktion gjorde det säkerligen att män lättare började köpa Aqua Vera. Eftersom produkten var ny fanns en instruktion på baksidan av etiketten, som alltså lästes från baksidan av flaskan genom vätskan. Texten löd: ”AQUA VERA är ett hudstärkande medel – användes efter rakning. Häll några droppar i handen – badda därmed hakan.”
Omnämnd i kulturen
Under 1900-talet blev en flaska Aqua Vera standard i badrumsskåpen och var rakvattnet med stort R i Sverige även om andra märken också tog sig in på marknaden.
Som nämndes inledningsvis nämns rakvattnet i Tage Danielssons Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton som berättad av Tage och illustrerad av Per Åhlin visas i SVT den 24 december varje år. Det var inte den enda gången Tage använde sig av Aqua Vera, även i 88-öres revyn som han satte upp tillsammans med Hasse Alfredson och Gunnars Svensson 1970 omnämns produkten i sången Stetsonhatt där den refereras till som ”en manlig doft av Aqua Vera herrparfym”.
1985 togs tillverkningen över av Cederroth International som även tillverkade andra produkter i hygiensegmentet. De senaste decennierna har Aqua Vera fasats ut ur sortimentet efter att flera generationer män klappat in dropparna på hakan efter rakningen. Idag finns det människor som eftersöker rakvattnet i sociala medier och är beredda att betala stora pengar för en gammal flaska.
Numera är sortimentet av herrparfym och After Shave omfattande hos varuhus och näthandlare, det finns en doft för alla.
Det är inte längre genant eller omanligt att som man dofta gott.
Lisa Viktorsson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!