Foto: ajapaik.ee
I Rigabukten ligger flera kända kurorter som Jurmala i Lettland och Pärnu i Estland. Pärnu var så populärt på 1930-talet att någon myntade begreppet att det var den dåvarande populära motsvarigheten till vad Mallorca blev flera decennier senare. Det fanns till och med svenskspråkig personal på hotellen.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Kurorterna växte fram på 1800-talet och längs Rigabukten fanns långa vita sandstränder, perfekta för barfotapromenader. Det långgrunda vattnet i Rigabukten blev snabbt uppvärmt. ”Klimatterapin” som lockade var den närbelägna tallskogens luft, kustens sol och naturligtvis havet.
Pärnu, där Karl XII en gång landssteg år 1700 i det stora nordiska kriget, kallas också för ”Estlands sommarhuvudstad”. Orten ligger i en skyddad bukt vid floden Pernaus utlopp i Östersjön, några timmars bussresa söder om Tallinn. Av de cirka 50 000 invånarna är en minoritet rysktalande.
Attraktiv sommarstad
Staden tillhörde Sverige mellan 1561 – 1710. Svensktiden kallades också ”den goda tiden” i den estniska historieskrivningen. Även under sovjettiden fungerade Pärnu som en attraktiv sommarstad för turister från hela det väldiga sovjetväldet. Redan 1936 skrevs det ”Pärnu är en glad kurort som man kan vara stolt över i hela Estland, som det lönar sig att besöka för var resenär i Östersjöområdet, oberoende av nationalitet. En vistelse i sommar-Pärnu, med dess solsken, salta hav, uppfriskande västanvindar, förtjusande alléer, utomordentliga badmöjligheter, moderna vårdinrättningar, musiken och de vänliga människornas stad, kan stryka morgondagens skuggor från den nervösa moderna generationens ansikte, oberoende av vilka krav den ställer.”
Spa-anläggningar
1838 betraktas som födelseåret för Pärnu som kurort. Då öppnades den första badinrättningen i staden och man fick vetenskapligt belägg för de helande egenskaperna i vattnet i Pärnuviken. Staden har också utsetts till officiell nationell kurort eller sommarhuvudstad under tre olika regimer, såväl under den första Estniska republiken, under sovjettiden och på nytt under det självständiga Estland från 1993.
Precis som många andra gamla kurorter har Pärnu stora ambitioner genom dagens ”spakoncept”. I dag finns 1 600 bäddplatser på olika spa-anläggningar på orten vilket utgör en tredjedel av det totala antalet platser i Estland.
Samma ordination
Artikelförfattaren med sällskap bodde nyligen på ett av kurortshotellen tillsammans med i huvudsak finländska pensionärer som också var där på ”behandling”. En övervintrande rysktalande sanatoriedoktor beslutade efter en snabb besiktning av gästerna vilka behandlingar som föreföll nödvändiga för att en ”uppfräschning” skulle kunna äga rum.
Det märkliga var att ordinationen var i stort sett densamma för samtliga gäster och även oberoende av kön. Alla hade också samma blodtryck vid mätning. Alla skulle alltså få massage, saltterapi, lerinpackning. Vattenjympa under militärisk drill var också en populär behandlingsmetod.
Alla gäster innehade behandlingskort som helt styrde tillvaron på spahotellet. Mellan behandlingarna intogs måltider i en skolmatsalslik självbetjäningsrestaurang. Där serverades näringsrik husmanskost från det estniska köket.
Blev ingen tango
Första kvällen försökte vi smita ut på dans till ett något elegantare hotell som utlovade ”finsk tango”. När vi kom dit höll emellertid tvåmannaorkestern på att packa ihop sina instrument. Det fanns ingen publik att spela för. Turistsäsongen var ännu i sin linda.
Flest turister och spabesökare kommer till Pärnu under juni-september. Det är också då som staden lever upp till titeln som Estlands officiella sommarstad, men spahotellen har öppet året runt.
Rolf Karlman
Strandhäng i Pärnu på 1930-talet
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!