Det finns ingen skivinspelning med honom men ändå räknas han till de största jazzmusikerna genom tiderna. Ja, trumpetaren Charles ”Buddy” Bolden var mannen som skapade jazzen.
Han och hans band var de främsta i början av 1900-talet då de dominerade musikscenen i New Orleans, men det finns endast något enstaka fotografi på honom. Han föddes 1877 i New Orleans och dog 1931 i Jackson.
Louis Armstrong har sagt:
”Buddy Bolden var ett geni som stod över alla, han var alltför bra för sin tid”.
Tyvärr drabbades han av psykiska problem 1907, vid 29 års ålder och karriären tog slut. Buddy Bolden dog på ett mentalsjukhus i Jackson, Louisiana den 4 november 1931 – men hans musik lever vidare och han är i dag en legend.
En av de allra första
Det finns lite kunskap om den afro-amerikanske musikern Charles Joseph ”Buddy” Bolden, men omkring 1895 hade han skapat sitt första band och kom snart att leda sex, sju olika band som spelade runt om i New Orleans. Buddy Boldens band spelade dåtidens dansmusik som vals och schottis samt ragtime.
Bolden kom att utveckla ragtime-musiken med blues och gospel till det som kom att kallas för jazz. Buddy Bolden anses vara den som skapade jazzmusiken även om det kan diskuteras. Utan tvekan var han dock en av de första och mest framgångsrika utövarna av den nya musiken.
Improvisationens mästare
Hans storhet kom att ge honom titeln ”Kung Bolden” och han influerade bland annat musiker som King Oliver, Kid Ory, Sidney Bechet, Bunk Johnson och Jelly Roll Morton samt den unge trumpetaren Louis Armstrong.
Bolden hade börjat spela trumpet i tonåren och blev medlem i ett dansband som leddes av Charlie Galloway. Han hade en frisörsalong och där ägnade Buddy en stor del av sin tid åt att spela för kunderna. När han var 20 år bildade sitt första egna band med Buddy själv på trumpet, två klarinetter, en gitarrist, en basist och en trummis. Ingen i bandet kunde läsa noter så man improviserade, något som blev kännetecknande för Buddy Bolden.
Han blev känd för att spela trumpet mycket högt med en klar ton och var improvisationernas mästare då inget framförande var likt det andra. Mycket av sin musikaliska inspiration fick han från en baptistkyrka dit han ofta gick, enligt hans vän Kid Ory. Han besökte inte kyrkan för religionens skull utan för att få inspiration av gospelmusiken. Bolden tog till sig sångerna och framförandet som han sedan gjorde om till sin egen musik.
Schizofreni
Boldens första stora framgång kom 1898 med den sentimentala låten Home sweet home som han framförde när de amerikanska trupperna skulle sändas från New Orleans till Kuba under spansk-amerikanska kriget.
Melodier som Careless love och My bucket’s got a hole in it blev standardlåtar med honom. Buddy Boldens band blev mycket populärt i södern och Buddy levde livets glada dagar med mängder av ”flickvänner” och för mycket alkohol.
Det överdrivna festandet i kombination med psykiska problem skulle snart göra honom oförmögen att fortsätta sin karriär.
År 1906 började han uppträda besynnerligt och startade ofta bråk. Efter ett våldsamt vredesutbrott under en parad i New Orleans 1907 då han först fängslades togs han in på sjukhus.
Buddy Bolden hade drabbats av schizofreni och kom att vistas på mentalsjukhuset under resten av sitt liv. Han vistades de kommande 24 åren på sjukhuset, där han dog 54 år gammal.
Som Miles Davies
Buddy Bolden slutade skolan i tidiga tonåren och började spela trumpet i olika orkestrar. Då det inte finns någon inspelning med honom vet man inte hur han lät men enligt de som hörde honom var det mycket blues i hans musik.
Louis Armstrong, som lyssnade på honom som ung pojke, säger att han lät som Miles Davies. Det närmaste man kommer Bolden är nog genom inspelningen av The Buddy Bolden blues med Jelly Roll Morton från 1939. Jelly Roll Morton kände Buddy Bolden och satte titeln på låten Funky butt som han hörde Bolden spela och kom ihåg från sin ungdom.
Bolden lär ha spelat in musik på vaxcylindrar år 1898 men de har inte återfunnits.
Ny film om Buddy Bolden
En journalist gjorde 1923 en intervju med den då bortglömde Buddy Bolden på mentalsjukhuset och Buddy hade då ingen vetskap om sin roll och om hur populär jazzmusiken hade blivit i USA.
Då Buddy Bolden slutade sin karriär så tidigt och försvann in i sin sjukdom har en rik legendflora spridits om honom.
Jazzhistoriker försöker i dag få fram fakta om Buddy Bolden och efter mycket research har en film om honom spelats in, som hade premiär i våras i USA. Huvudrollen i dramafilmen Bolden! gestaltas av den engelske skådespelaren, dansaren och musikern Gary Carr och den specialskrivna musiken framförs av Wynton Marsalis, en av dagens främsta jazztrumpetare och kompositörer som försökt återskapa den musik som Buddy Bolden framförde i jazzens barndom.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!