Martha Gellhorn och Ernest Hemingway. Hon var den enda kvinna som lämnade Hemingway, något han aldrig ska ha förlåtit henne.
Hon vägrade vara Hemingways fotnot
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

I dag räknas amerikanskan Martha Gellhorn till en av 1900-talets främsta krigskorrespondenter och reportageröster. Tidigare var det dock som Ernest Hemingways hustru som hon i första hand uppmärksammades. 

 

Martha Gellhorn var journalist, krigskorrespondent och författare med världen som arbetsfält och hon bevakade världens största konflikter. Hon skrev 13 egna böcker och rapporterade från spanska inbördeskriget, andra världskriget och från mängder av andra konflikter som i Vietnam, israeliska sexdagarskriget och Bosnienkriget. Gellhorn blev berömd då hon som den första kvinnliga krigskorrespondenten kom i land på D-dagen den 6 juni 1944 och kunde rapportera från invasionen av Normandie. Hon blev i fortsättningen en legend och inspirationskälla för nya generationer journalister. År 1998, samma år som hon skulle ha fyllt 90, avled Martha Gellhorn.

Hon föddes 1908 i Saint Louis, Missouri, och växte upp i ett hem med en mamma som var engagerad i frågor som skulle göra världen bättre, bland annat kämpade hon för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Mamma Edna såg till att dottern blev samhällsengagerad och fick en känsla för vad som var rätt och fel. 

 

Ville påverka världen

Martha Gellhorn ville bli journalist för att kunna komma ut i världen och påverka den. Hon började sin journalistbana efter att hon slutat college. Hon fick anställning på en lokaltidning i Saint Louis i slutet av 1920-talet men längtade till det mer fria Europa och kom till amerikanska United Press nyhetsbyrå i Paris där hon jobbade under åren 1930 – 32. Hon engagerade sig då i den europeiska fredsrörelsen, som hon skildrade i sin första bok What mad pursuit som kom ut 1934. 

Efter den tvååriga vistelsen i Paris återvände Gellhorn till USA och erbjöds som uppdrag av amerikanska staten att resa runt i landet och skildra livet för de amerikanska migranterna som flyttade runt och sökte jobb under depressionen. Det var ett arbete som hon gjorde tillsammans med fotografen Dorothea Lange och det väckte stor uppmärksamhet. Resultatet blev bland annat boken The trouble I’ve seen, 1936, med ett flertal korta berättelser om vad hon upplevt, som gjorde henne till en känd och eftertraktad skribent. 

Gellhorn träffade den berömde författaren Ernest Hemingway på hans favoritbar Sloppy Joe’s i Key West i Florida under julen 1936 och de trivdes i varandras sällskap. Nästa gång de träffades var i Spanien i början av 1937, dit både Gellhorn och Hemingway åkt för att skildra det pågående inbördeskriget. Gellhorn var där på uppdrag av veckotidningen Collier’s och Hemingway samlade bland annat stoff till sin kommande bok Klockan klämtar för dig som kom ut 1940 och som han tillägnade Martha Gellhorn. 

 

Vägrade vara en fotnot

Ett intensivt kärleksförhållande inleddes som ledde till att de blev ett par och flyttade ihop i Havanna, Kuba efter Spanien-vistelsen. Paret gifte sig i november 1940 och Martha Gellhorn blev Ernest Hemingways tredje hustru. 

Från början såg äktenskapet lyckligt ut men Hemingway  gillade inte att Martha Gellhorn jobbade så mycket och att även hon blev känd som författare, det stal en del av hans kändisskap. Han ville ha en hemmafru som passade upp honom men det ville inte hon som inte gillade när man beskrev henne som ”den store författarens hustru”. Hon sade ”varför ska jag vara en fotnot i någon annans liv”?

I december 1939 reste Gellhorn till Finland för att skriva om kriget mot Sovjetunionen för Collier’s Weekly. Ernest Hemingway ogillade det men Gell- horn reste ändå iväg. 

När hon kom hem var hemmet i en enda röra. Hemingways alkoholism förvärrades och han fick allt svårare att skriva. Det blev Gellhorn som både skötte hemmet och arbetade och Hemingway fick följa med på reportageresorna. 

Gellhorn tog med Hemingway på en tre månaders bröllopsresa till brittiska Hong-Kong varifrån hon följde kriget mellan Kina och Japan. Trots giftermålet växte klyftan mellan paret successivt under krigsåren och när andra världskriget tog slut var det även slut mellan Martha och Ernest. 

 

Första kvinnan på D-dagen

Hon var den enda kvinnan som lämnade Hemingway, något som han aldrig förlät henne. Den avgörande händelsen inträffade i maj 1944 när paret befann sig i England. Tidskriften Collier’s hade blivit erbjuden av den amerikanska armén att få skicka med en krigsreporter vid invasionen i Normandie. Martha Gellhorn skulle få åka men i sista stund valde de i stället hennes berömde make, Ernest Hemingway, som snodde uppdraget mitt framför ögonen på henne. 

Hon blev vansinnig över sveket, men kom på ett sätt att ta sig över till Frankrike. Inför truppernas överfart den 6 juni 1944 gömde sig Martha Gellhorn på en toalett i ett sjukvårdsfartyg och kom över som en av de allra första journalisterna, och upplevde Omaha Beach där de värsta striderna förekom. Där var hon ensam kvinna bland 150 000 män. Hon hjälpte till som bårbärare och var den första kvinnan som var med på D-dagen. 

Gellhorn kunde sedan skriva målande beskrivningar av landstigningens inferno. Ernest fick som de andra 558 journalisterna med tillstånd först åka över någon dag senare och blev tvungen att stanna kvar på transportfartyget ute på redden och fick studera striderna med kikare. Martha Gellhorn fortsatte från Normandie med den amerikanska armén in i Tyskland och följde bland annat med på bombplan och var med om befrielsen av koncentrationslägret Dachau. 

 

Sista reportaget 81 år gammal

Efter krigsslutet bröt hon helt med Hemingway och fortsatte sin framgångsrika karriär som journalist på bland annat den populära månadstidningen Atlantic och skrev en rad böcker. Hon reste runt världen och kom att sammanlagt bo i 19 olika länder. Martha Gellhorn rapporterade bland annat från Vietnamkriget och konflikterna mellan Israel och Arabstaterna under 1960- och 1970-talet. 

Under 1980-talet var Gellhorn mycket i Centralamerika och skildrade inbördeskrigen. Hon  var duktig på att skildra vardagslivet i krigets skugga och hon fokuserade sitt arbete på de civila offren för konflikterna. Hon blev en av 1900-talets främsta korrespondenter som skildrade hur konflikterna drabbade vanliga människor. 

På 1970-talet bosatte sig Gellhorn i en stor lägenhet i London, hon hade även ett fritidshus i Wales, där hon levde till sin död ofta omgiven av beundrare. Hon gjorde sin sista reportageresa 1989 då hon bevakade USA:s invasion av Panama. Martha Gellhorn var då 81 år gammal. 

 

Tog sitt liv

Under 1990-talet försämrades hennes syn kraftigt och hon blev nästan blind samtidigt som hon var svårt sjuk i levercancer. Martha Gellhorn kunde till slut inte läsa eller skriva och hon beslutade då att hon skulle ta sitt liv genom att svälja en cyanidkapsel, vilket skedde den 15 februari 1998. 

Till minne av henne instiftades 1999 det prestigefyllda amerikanska priset The Martha Gellhorn Prize for Journalism. Ett flertal av hennes böcker finns fortfarande utgivna, som klassikern The face of war, tyvärr finns ingen av hennes böcker översatta till svenska. 2012 kom filmen Hemingway and Gellhorn, en dramatisk dramafilm med Clive Owen och Nicole Kidman i huvudrollerna som ett av Amerikas mest berömda litterära par genom historien. Martha Gellhorns röst finns med som berättarröst i filmen och hon säger bland annat om förhållandet: 

”Vi var bra under krig. När det inte var krig förde vi vårt eget. Ingen av oss överlevde familjelivet.” 

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 23 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7