Till vänster: Buddy Boldens band kring 1900. Bolden själv står som andre man från vänster i bakre raden. Till höger, en väl använd etsning av Buddy Bolden.
Bolden var jazzens föregångsman
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Det finns ingen skivinspelning med honom men ändå räknas han till de största jazzmusikerna genom tiderna. Ja, trumpetaren Charles ”Buddy” Bolden var mannen som skapade jazzen. 

Han och hans band var de främsta i början av 1900-talet då de dominerade musikscenen i New Orleans, men det finns endast något enstaka fotografi på honom.  Han föddes 1877 i New Orleans och dog 1931 i Jackson.

Louis Armstrong har sagt: 

”Buddy Bolden var ett geni som stod över alla, han var alltför bra för sin tid”. 

Tyvärr drabbades han av psykiska problem 1907, vid 29 års ålder och karriären tog slut. Buddy Bolden dog på ett mentalsjukhus i Jackson, Louisiana den 4 november 1931 – men hans musik lever vidare och han är i dag en legend.

 

En av de allra första

Det finns lite kunskap om den afro-amerikanske musikern Charles Joseph ”Buddy” Bolden, men omkring 1895 hade han skapat sitt första band och kom snart att leda sex, sju olika band som spelade runt om i New Orleans. Buddy Boldens band spelade dåtidens dansmusik som vals och schottis samt ragtime. 

Bolden kom att utveckla ragtime-musiken med blues och gospel till det som kom att kallas för jazz. Buddy Bolden anses vara den som skapade jazzmusiken även om det kan diskuteras. Utan tvekan var han dock en av de första och mest framgångsrika utövarna av den nya musiken. 

 

Improvisationens mästare

Hans storhet kom att ge honom titeln ”Kung Bolden” och han influerade bland annat musiker som King Oliver, Kid Ory, Sidney Bechet, Bunk Johnson och Jelly Roll Morton samt den unge trumpetaren Louis Armstrong. 

Bolden hade börjat spela trumpet i tonåren och blev medlem i ett dansband som leddes av Charlie Galloway. Han hade en frisörsalong och där ägnade Buddy en stor del av sin tid åt att spela för kunderna. När han var 20 år bildade sitt första egna band med Buddy själv på trumpet, två klarinetter, en gitarrist, en basist och en trummis. Ingen i bandet kunde läsa noter så man improviserade, något som blev kännetecknande för Buddy Bolden. 

Han blev känd för att spela trumpet mycket högt med en klar ton och var improvisationernas mästare då inget framförande var likt det andra. Mycket av sin musikaliska inspiration fick han från en baptistkyrka dit han ofta gick, enligt hans vän Kid Ory. Han besökte inte kyrkan för religionens skull utan för att få inspiration av gospelmusiken. Bolden tog till sig sångerna och framförandet som han sedan gjorde om till sin egen musik. 

 

Schizofreni

Boldens första stora framgång kom 1898 med den sentimentala låten Home sweet home som han framförde när de amerikanska trupperna skulle sändas från New Orleans till Kuba under spansk-amerikanska kriget. 

Melodier som Careless love och My bucket’s got a hole in it blev standardlåtar med honom. Buddy Boldens band blev mycket populärt i södern och Buddy levde livets glada dagar med mängder av ”flickvänner” och för mycket alkohol. 

Det överdrivna festandet i kombination med psykiska problem skulle snart göra honom oförmögen att fortsätta sin karriär.

År 1906 började han uppträda besynnerligt och startade ofta bråk. Efter ett våldsamt vredesutbrott under en parad i New Orleans 1907 då han först fängslades togs han in på sjukhus. 

Buddy Bolden hade drabbats av schizofreni och kom att vistas på mentalsjukhuset under resten av sitt liv. Han vistades de kommande 24 åren på sjukhuset, där han dog 54 år gammal. 

 

Som Miles Davies

Buddy Bolden slutade skolan i tidiga tonåren och började spela trumpet i olika orkestrar. Då det inte finns någon inspelning med honom vet man inte hur han lät men enligt de som hörde honom var det mycket blues i hans musik. 

Louis Armstrong, som lyssnade på honom som ung pojke, säger att han lät som Miles Davies. Det närmaste man kommer Bolden är nog genom inspelningen av The Buddy Bolden blues med Jelly Roll Morton från 1939. Jelly Roll Morton kände Buddy Bolden och satte titeln på låten Funky butt som han hörde Bolden spela och kom ihåg från sin ungdom. 

Bolden lär ha spelat in musik på vaxcylindrar år 1898 men de har inte återfunnits.

 

Ny film om Buddy Bolden

En journalist gjorde 1923 en intervju med den då bortglömde Buddy Bolden på mentalsjukhuset och Buddy hade då ingen vetskap om sin roll och om hur populär jazzmusiken hade blivit i USA. 

Då Buddy Bolden slutade sin karriär så tidigt och försvann in i sin sjukdom har en rik legendflora spridits om honom. 

Jazzhistoriker försöker i dag få fram fakta om Buddy Bolden och efter mycket research har en film om honom spelats in, som hade premiär i våras i USA. Huvudrollen i dramafilmen Bolden! gestaltas av den engelske skådespelaren, dansaren och musikern Gary Carr och den specialskrivna musiken framförs av Wynton Marsalis, en av dagens främsta jazztrumpetare och kompositörer som försökt återskapa den musik som Buddy Bolden framförde i jazzens barndom.

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Gert Öjendal
  Gert Öjendal
  2019-11-14T22:25:39+0000
  Historiskt sett mycket intressant läsning.Tyvärr fungerar inte webbkontot - går inte att logga in eller återställa lösenordet - vilket är synd eftersom jag gärna vill kunna läsa tidningen när jag är på resande fot.läsa mer
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7