Skärgårdsborna har alltid levt av fiske, jakt och boskapsskötsel samt odling av olika grödor. Sedan urminnes tider har de seglat till fastlandets olika marknader för att sälja sina varor och byta dem mot det som inte fanns hemmavid, främst spannmål. Skärgårdsbornas handel kom att kallas för bondeseglationen och bestod av husbehovsseglationen och fraktseglationen.
De kom med mat till hungrande, ved och träkol till frysande samt sand, sten och bräder till dem som byggde Stockholm. De kom från Ostkusten, Västerbotten och Österbotten, från Åland, Åboland och Nyland. Utan skärgårdsbornas verksamhet hade Stockholm inte kunnat växa i den takt som skedde.
På den tiden då Sverige var katolskt var skärgårdsbornas fisk särskilt eftertraktad, eftersom religionen påbjöd många fastedagar när man bara fick äta fisk. När salt blev allmänt tillgängligt började man att salta fisk och regelbundet segla den till fastlandet.
När Birger Jarl grundade Stockholm på 1250-talet blev staden en viktig knutpunkt för handeln. Under de kommande seklen ökade bondeseglationen när fler och fler bosatte sig i skärgården.
Vid Stockholms kajer, som också fungerade som handelsplatser, kom det att bli ett myller av bruksbåtar och skutor, såsom ökor, storbåtar, piggskutor, vedjakter, seglande sumpar, allmogeskutor, galeaser och skonare.
Husbehovsseglationen
Skärgårdsbornas seglation till olika handelsplatser där man bytte eller sålde produkter från den egna gården fick namnet husbehovsseglationen. Förutom strömming och olika sorters fisk förde man med sig kött, fläsk, smör, mjölk, ägg och grönsaker samt säsongsvaror som olika bär.
Med till marknaderna fanns även levande tamboskap som kor, grisar och höns samt jaktbyte som sjöfågel, sälspäck och skinn. Båten fylldes också med ved, hö och träkol från egen mark. Några speciella varor utöver ovanstående varor var kvarnstenar och ställstenar från norra Roslagen och tjära, djurhudar, skinn och pälsverk från Västerbotten.
I Stockholm köpte skärgårdsbönderna salt och spannmål samt sådant som inte fanns hemmavid, som till exempel stångjärn, textilier, bössor och ammunition. Det fanns dessutom alltid plats för brännvin, kaffe, tobak och presenter.
Stockholms äldsta hamnar
Vid Stadsholmen, som är nuvarande Gamla stan, låg Kornhamn med Korntorget på Mälarsidan dit bönderna kom med spannmål, humle, talg och smör.
När Korntorget omkring år 1300 blev en exporthamn för järn från Bergslagen bytte torget namn till Järntorget och skärgårdsborna fick flytta till Munkbron. När järnhanteringen 1662 flyttades till den så kallade Järngraven vid Slussen återgick Kornhamn till att vara en torgplats.
Den äldsta kajen på Saltsjösidan var Fiskaretorget med Allmänningsbron som låg nedanför Köpmangatan. Vid Slussen låg det Södra Fiskaretorget där Stockholms fiskköpare sålde levande fisk, som de hade köpt från skärgårdsbefolkningen.
Det Norra Fiskaretorget låg i Norrström vid Strömparterren. Men eftersom Gustav III inte tyckte om fisklukten fick fiskhandeln flytta tvärs över Saltsjön till Blasieholmen!
Nya regler för bönderna
Regelverket för handeln ändrades många gånger under årens lopp. Det främsta skälet till detta var att skydda Stockholms borgare mot konkurrens från skärgårdsbönderna. År 1642 förbjöds alla skärgårdsbor att segla in i Mälaren för att handla.
De fick i stället stanna vid Allmänningsbron eller i Packartorgshamnen (nuvarande Norrmalmstorg) i Nybroviken. Efter det att man hade anlagt Mälarhamnen i Klara sjö och Rödbodtorget nära Tegelbacken bestämdes att skärgårdsbor och mälarbönder bara fick handla direkt med varandra vid en höstmarknad; alla andra dagar skulle Stockholms borgare vara mellanhänder.
Från 1723 blev det tillåtet för skärgårdsbönderna att fritt sälja ”egna och andras avel” i Stockholm. Men de fick bara använda ”odäckade, mindre” bruksbåtar som storökor och storbåtar. Från 1752 innebar en ny lag att det åter blev fritt för skärgårdsborna att handla i Mälaren.
När Kungsholmens befolkning ökade anlades handelsplatser längs nuvarande Norr Mälarstrand, bland annat intill Eldkvarn där Stockholms stadshus senare byggdes.
Sälspäck blev lampolja
Öster om Slussen nedanför Katarinaberget stod i gamla tider ”tranbodar” på stolpar i vattnet. Där kokade man skärgårdsbornas sälspäck till olja som bland annat användes som lampolja.
På Södermalm fanns Stadsgårdshamnen med Södermalmstorg. På 1730-talet förlängdes kajen österut för husbehovsseglationen och här förtöjde från 1800-talet ved-, kol- och höskutorna. Ett antal trappor byggdes upp till Södermalm som möjliggjorde för Södermalmsborna att nå kajen med dess myller av handelsplatser, krogar och arbetsplatser.
Vid Tegelviken längre österut fanns ytterligare en torgplats som fick namnet ”Piggtorget” när piggskutorna började lossa sina laster där.
Väster om Slussen fanns…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!