Att tvätta kläder och andra textilier "på mormors tid" var ett tungt och tidskrävande arbete innan tvättmaskinen kom. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Bruksföremålen som förenklade i vardagen
Publicerad den 17 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 20 – 2024.
Matberedare, mikrovågsugn, tvättmaskin och elvisp – dagens redskap är många och till stor hjälp i det dagliga livet. Men hur såg redskapen ut på mormors tid? Vi berättar om några av de vanligaste redskapen från förr.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Att tvätta på mormors tid var förenat med betydligt mer arbete än i dag. Det vanliga var att man hade stortvätt ett par gånger om året, och då skulle högar med smutsig tvätt tas om hand om under några dagar. 

Tvätten lades omlott i stora tvättkar som preparerats med lut och sedan överöstes med hett vatten flera gånger. Därefter skulle den förstås sköljas i flera omgångar, och dessutom mycket noga så att all lut försvann. Till hjälp hade man då ett klappträ, en kort bräda med handtag, som man bankade tvätten med. 

På Sörmlands museums hemsida kan man ta del av vittnesmål från den tiden. Edith, född 1905, berättar:

”Det tvättades två gånger om året, höst och vår. Mamma kokade såpa av ben och asklut, den blev stark och hade en otrevlig konsistens som grått slem. Luten tömdes upp i stora krukor. Först lades kläderna i blöt i kallt vatten, kvällen före tvätten. Det var alltid två – tre stycken som lejdes till dagarna.”

Inte förrän på 1950-talet blev det vanligt med elektriska tvättmaskiner och moderna tvättstugor. Ingrid, född 1900 och uppvuxen med att tvätta på det ”gamla viset”, säger:

”Alla bedrifter i rymden till trots, som raketer, rymdskepp och satelliter, så tycker jag att tvättmaskinen ändock är den privata mänsklighetens största välgörare. Den unga generationen kan inte föreställa sig hur kvinnorna fick slita förr i tiden.”

Efter byket skulle tvätten hängas på tork, utomhus, om vädret tillät, för att sedan strykas eller manglas. Till det användes ett mangelbräde, tillsammans med en kavel. Textilen som skulle manglas lades på ett bord eller ett annat slätt underlag och under hårt tryck rullades sedan kaveln med hjälp av mangelbrädet fram och tillbaka över tyget.

Enligt uppgifter från Svenska hembygdsförbundet är det mycket som talar för att mangelbrädet användes redan på 1500-talet.

Sådd för hand

Innan såmaskinerna tog över mycket av jobbet i lantbruket utfördes sådden för hand, med hjälp av en såskäppa. Den fanns i olika utformningar, en vanlig variant var en som man bar framför sig med ena handen, medan man kastade ut utsädet med den andra. Efter sådden myllades så säden med en harv, som drogs av en eller två hästar. 

Under hösten, när säden skulle mejas, använde man en skära – ett halvcirkelformat redskap, med eggen på skärans insida. Utåt finns ett handtag, ofta av trä. Skäran hålls i ena handen och med den andra handen samlar man ihop ett knippa strån som man sedan skära av.

Lövhacka användes istället för yxa då man i äldre tider skördade löv från träden, för att utöka fodret för djuren – främst fåren – under vintern. Man fällde då hela träd – aspar ansågs ha de mest näringsrika löven – och när träden låg på marken högg man med lövhackans hjälp loss grenar som bands ihop till kärvar. Kärvarna förvarades sedan i en lada eller loge tills löven torkat. Flåhackan användes från mitten av 1800-talet och några decennier framåt, för att odla upp kala gräs- och ljungmarker till jord. Namnet har den fått för att man sa att man ”flådde” marken.

I hundratals år använde man en besman, eller betsman, för att väga varor. En besman är en handhållen hävstångsvåg som har en motvikt och en rörlig upphängningspunkt och fram till mitten av 1800-talet var den vanligtvis tillverkad av trä. 

1855 infördes en lag på att en besman skulle vara tillverkad av järn. Tillverkning av järnbesman pågick ända in i början av 1900-talet.

Köksredskap

På den tiden man tillverkade smör i hemmen gjorde man det med hjälp av en smörkärna. Smörkärnan utgörs av ett cylinderformat kärl som fylls till högst en tredjedel med grädde. Därpå sätter man på ett lock, med hål för en rund stav som stöts upp och ner i grädden. Stötandet får så småningom grädde att övergå i smör och kärnmjölk.

Kärnmjölk innehåller små mängder fett och har syrlig smak. Konsistensen är något tjock, dock betydligt tunnare än filmjölk, och traditionellt har den använts i matlagning och bakning. I många länder, till exempel Finland, Danmark, England och USA, säljs fortfarande kärnmjölk (på engelska butter milk) i butiken, men i Sverige ingår det inte längre i livsmedelsbutikernas ordinarie sortiment. I recept som anger kärnmjölk som en av ingredienserna går det att ersätta den med exempelvis lättfil eller mjölk med en gnutta citron eller ättika i.

”Utflyktsmat”

På sommaren, då det erfordrades hårt arbete på gårdarna arbetade folk ofta långt från hemmet. Då behövdes en rejäl matsäck. I mattinan packade man bröd, smör och annan mat för att mätta gårdsfolket under de långa dagsverkena.

När det var dags för slakt hade man god användning för en så kallad blodvisp. Den användes för att röra om i blodet, så att detta inte koagulerade innan det var dags att använda det till att göra paltbröd, blodpalt eller liknande. En bild i Nordiska museets digitala samling visar en trävisp, med ett antal utstickande och ganska långa ”spröt” som ger vispen stor räckvidd. Det fanns dock olika modeller.

Under första halvan av förra seklet var det populärt med spenathackare, eller stjärnhackare som det kallades i en upplaga av Åhlén & Holms stora postorderkatalog från 1944. Den användes för att hacka förvällda spenatblad, som sedan kunde stuvas eller – när frysarna började bli vanliga – frysas in i portionsförpackningar.

Nygamla redskap

Vissa gamla redskap tillverkas och används flitigt än i dag. Ett sådant är mandelkvarnen. Mandelkvarnar finns i olika varianter, men den klassiska modellen är fortfarande både vanlig och omtyckt och begagnade mandelkvarnar är populära på auktionssajter som Tradera. 

Kakspritsen är ett annat redskap som överlevt och som dessutom fått en nyrenässans genom diverse mat- och bakprogram på tv. De finns i olika varianter, ofta med många tyllar – munstycken – i olika storlekar och former. 

Köttkvarn

Även den gamla köttkvarnen har också fått ett uppsving. Den började tillverkas i slutet av 1800-talet och förenklade tillverkningen av olika slags köttfärs. Tidigare hade man hackat sönder kött till färs med kniv, vilket var omständligt och tog lång tid, men med köttkvarnen blev det enklare att ta vara på alla styckdelar. 

Den klassiska modellen av köttkvarn, som monteras på en stadig köksbänk eller liknande och vevas för hand, tillverkas och säljs fortfarande. På marknaden finns i dag också elektriska köttkvarnar, som påminner om hushållsassistenter i utformningen och som underlättar malningen.

Bitte Melin

En såskäppa i trä. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Ett exempel på en blodvisp. Foto: Nordiska museet
Köttkvarn av gammal modell som används än i dag.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.