Mats Rådberg var en framgångsrik artist men egentligen var musiken bara en hobby. Till vardags var han arkitekt...
Mats Rådberg blev vår första countrystjärna
Publicerad den 17 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 20 – 2024.
Han var en älskad ambassadör för svensk country och hans musikkarriär sträckte sig över 50 år. Men Mats Rådberg var också en erkänd arkitekt och älskade byggnadskonst lika mycket som musiken.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Mats Rådberg föddes den 8 juni 1948 i Brännkyrka församling i Stockholm. Sommaren 1965 började hans bror Anders Rådberg och några andra grabbar spela musik tillsammans och då och då hände det att lillebror Mats fick vara med. Så småningom bildade de bandet Rank Strangers, som senare kom att bli Rankarna.

I början höll de strikt på countryprofilen och spelade främst bluegrass. Mats Rådberg har själv berättat att han bara sjöng svenska låtar på sina soloplattor. Med tiden började de blanda genrer lite friskare och countrymusiken kunde ha inslag av schlager och andra genrer.

Redan 1976 blev Mats Rådberg och bandet inbjudna till countrymusikens Mecka, Nashville av country music association. Där fick de spela på Municipal Auditorium där självaste Elvis Presley stundom brukade uppträda. Vid ett annat tillfälle bjöds de in att spela på en countryfestival i Tulsa, Oklahoma. 

Rankarnas första storsäljare hette Early Morning Rain. Det blev början på en rad stora framgångar, framför allt från sent 70-tal och framåt, med låtar som Det är inte lätt att  ödmjuk och Du kan alltid lita på pojkarna över 35. 

Pinnen i brasan

Deras kanske största hit var låten Peta in en pinne i brasan, som släpptes 1983. Originalet, Put another log on the fire, skrevs av musikern och låtskrivaren Sheldon ”Shel” Silverstein och har bland annat spelats in av countrylegendarer som Willie Nelson och Waylon Jennings. 

Den svenska texten skrevs av Evert Ljusberg och blev genast en hit i Mats Rådbergs och Rankarnas tappning. Precis som originaltexten är även Ljusbergs text fylld av humor och ironi, när den oförstående maken undrar varför hans hustru vill lämna honom trots att han säger till så fort hon blir för fet och låter henne tvätta bilen varenda måndag…

”Peta in en pinne i brasan. Hämta ett par öl och revbensspjäll. Tanka bilen rensa ur förgasaren. Lappa mina jeans så är du snäll…

Å min älskling…..

Stoppa pipan, hämta mina tofflor. Tack för kaffet, blev det kvar till dig?

Peta in en pinne i brasan, älskling förklara varför du vill lämna mig”

Musik som hobby

Mats Rådberg var en pionjär inom svensk country och hans betydelse för countryscenen går knappast att överskatta. 

Tillsammans med Rankarna turnerade han land och rike kring och blev oerhört folkkär. Men själv såg han musiken som en hobby. I en intervju med Norrtelje tidning i mitten av 1980-talet, när han var som mest populär, sa han:

– Jag är ingen glitterputte som bara lever på kvällarna och sover halva dagarna. Musiken är min hobby. Precis som när andra spelar golf. Skillnaden är att min hobby drabbar även andra.

I ”det civila” var han arkitekt och han älskade arkitektur lika mycket som han älskade musik. Han har själv berättat att det fanns en tid, strax efter att han och Rankarna slog igenom, som han var frestad att spela musik på heltid men till sist vann arkitektjobbet. Och han trivdes utmärkt med att jobba som arkitekt till vardags och spela musik på helgerna. I början av 2000-talet var han bland annat med och ritade Hammarby sjöstad i Stockholm. 

Melodifestivalen 

1977 tävlade Mats Rådberg i Melodifestivalen med låten Du och jag och sommaren, skriven av ingen mindre än Tomas Ledin. Bidraget hamnade på tionde plats. Vann gjorde gruppen Forbes med låten Beatles, vilket i sin tur ledde till Sveriges sämsta Eurovisionresultat någonsin, då låten endast fick två poäng i finalen i London och därmed hamnade sist.

Några år senare, 1980, medverkade Mats Rådberg i den svenska uttagningen igen, då han körade bakom Kikki Danielsson och Lasse Holm i Chips. 

1983 korades Rankarna till Skandinaviens bästa countryband och fick resa till Fort Worth i Texas där de gav en stor utomhuskonsert tillsammans med musiker från hela världen. Showen bandades av amerikansk tv och såldes till flera länder, bland annat Sverige. 

Vallentunabo

Privat var Mats Rådberg gift med Inger, som kom från Vallentuna. De träffades i början av 1970-talet och bröllopet stod i stadens gamla stenkyrka. I Vallentuna blev de kvar och till Norrtelje tidning sa Mats Rådberg:

– Vi trivs bra här. Det är så perfekt med gröna träd och gräsmattor.

Han var också en engagerad samhällsaktör i Vallentuna, bland annat i Vallentuna BK där sonen spelade knattefotboll på 1970-talet, och 1975 spelade han in en lovsång till orten på sin första svenska lp-skiva, På egen hand. Originalet, Ramblin’ Man, skrevs av countryartisten Ray Pennington och gavs ut första gången 1967. 

Några år senare drog Vallentuna Revyn igång Lördagstimmen och engagerade Mats Rådberg och Rankarna, som slog alla tiders publikrekord på Tuna torg. Ett rekord som för övrigt stod sig i två år – tills Rankarna själva slog det under en countryfestival.

Musiker från Nashville

I början av 2000-talet tog Mats Rådberg en lång paus med skivinspelningar och ägnade sig åt arkitektjobbet och turnerande. Men 2014 släpptes så albumet Nashville, som han spelade in tillsammans med sju kända studiomusiker från Nashville. På plattan bjöd han både på nyskrivet material och gamla klassiker.

– Får jag så att säga åka till Nashville, ska nog mina gamla trotjänare hänga med, sa han till finska Yle när skivan släpptes. 

Hösten 2019 fick Mats Rådberg besked om en långt gången cancer, med metastaser i huvud och lungor. 

Men trots sjukdomen fortsatte han att spela in musik, vilket resulterade i flera singlar och ep:n Epilog, som gavs ut efter hans död.

Epilog innehåller bland annat låten Stanna tiden, en hyllningssång som Mats Rådberg sjöng till sin hustru. 

I balladen framför han ett telefonsvararmeddelande där han talar direkt till henne:

”Kära hustru, att du har stått ut med mig alla dess år är fantastiskt. Utan dig skulle ingenting ha fungerat, så mycket som jag har varit bortrest och frånvarande. Tack för att du finns, jag älskar dig, det borde jag också ha sagt fler gånger.”

Mats Rådberg gick bort den 27 juni 2020, 72 år gammal.

Bitte Melin

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.