Doften av Hydnora africana lockar dyngbaggar och kadaverbaggar som ”fångas” i ett par dagar innan de släpps ut för att sprida pollen till andra blommor.
En frukt som inte liknar något annat…
Publicerad den 24 maj, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 21 – 2024.
Hydnora africana har kallats världens konstigaste växt. Men först beskrevs den som en svamp av Carl Peter Thunberg 1774. Han träffade på växten i södra Afrika där han tillbringade tre år innan han fortsatte sin resa mot Japan.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Fortfarande är Hydnora ett dåligt känt släkte av parasitiska växter som finns i de halvtorra regionerna i Afrika, Madagaskar och södra Arabien. 2018 hade man identifierat åtta olika arter av Hydnora, men med mer intensifierad forskning blir det fler. 

Hydnora africana parasiterar på rötterna på växter av törelsläktet Euphorbia. Släktnamnet Hydnora kommer från det grekiska ordet hydnon, som betyder svampliknande. Lokalt går växten också under namnet jackal food (schakalmat). 

Senare tiders forskning har föreslagit att Hydnora är en ursprunglig gömfröig växt som har ”stelnat” på sin plats bland de mer primitiva blommande växterna. Hydnora är de enda gömfröiga växter som är kända för att inte ha några blad eller fjäll. De har inget klorofyll och utför ingen fotosyntes. Som parasiter får de sina näringsämnen helt och hållet från en värdväxt och är alltså beroende av sina värdar för att överleva. 

Fälla för pollinerare

Hydnora africana består av tjocka saftiga rötter utan stjälkar. Den har ett enzym som gör att den kan lösa upp en del av värdväxtens rötter för att fästa sig vid dem. De växer helt under jorden förutom en köttig blomma som dyker upp ovan jord. 

Till utseendet liknar den mer en svamp än en ört. Blomman är tjock och saftig och dyker upp ur jorden efter kraftigt regn. Den avger en för människor obehaglig doft som lockar till sig dyngbaggar och kadaverbaggar som är dess naturliga pollinerare. 

Blomman fungerar som en tillfällig fälla för att underlätta pollineringen. Efter ett par dagar öppnar den sig och släpper ut insekterna så att de kan sprida pollen till andra blommor i området. Hydnora africana ger en frukt som växer under jorden och kan ta upp till två år för att mogna. Varje frukt ger omkring tjugo tusen frön. 

Frukten äts av fåglar, apor, schakaler, piggsvin och vissa andra mindre djur som sedan sprider fröna. Vid experiment togs frön från Hydnora africana och planterades i krukor med euphorbia i Kalifornien. Den första blomman dök upp efter fem och ett halvt år. Andra försök har misslyckats varför den uppenbarligen är svår att odla.

Används vid garvning

Frukten liknar i konsistens och smak potatis. Andra beskrivningar talar om en gelatinartad massa med lätt söt och stärkelsehaltig smak. Gräddad på eld får den en läcker sötaktig smak. Fruktmassan kan blandas med grädde för att göra en delikat dessert. Förutom att växten är ätbar kan den användas vid garvning. Hydnora africana uppges vara en bra källa till tannin. Av den anledningen har man använt den som garvningsmedel för fisknät. 

Mot acne

Lokalt har den också medicinsk användning. Frukten är extremt sammandragande. Diarré, njur- och blåsbesvär har behandlats med avkok av växten. Ett extrakt av den knöliga roten används vid behandling av dysenteri. Svullna körtlar och inflammerad hals är andra tillstånd som behandlas med växten. Infusioner kan brukas vid ansiktstvätt för att behandla akne. Beroendet av naturliga växter för behandling av olika sjukdomar har ökat globalt i synnerhet på landsbygden där inhemska läkare är mångdubbelt fler än sådana som praktiserar västerländsk medicin. 

Ny art av Hydnora

Man tror att ungefär 25 procent av förskrivna läkemedel kommer från växter. Den ständigt ökande användningen av medicinalväxter har resulterat i överutnyttjande av dessa naturresurser och har gjort att vissa sydafrikanska inhemska växter riskerar att försvinna innan man får möjlighet att undersöka deras terapeutiska potential. Viktig information som också skulle kunna spela en roll för effektiv läkemedelsutveckling skulle då gå förlorad. 

I en rapport från Oxford University i januari 2023 talar man om att forskare har identifierat en ny art av Hydnora. Vid analys hittade man avvikande exemplar som hade samlats in i Etiopien och Somalia och som man hade antagit vara Hydnora abyssinica. 

Plockat åtskilliga

Linnés lärljunge, Carl Peter Thunberg, har berättat om upptäckten i brev till Sverige. Hans beskrivning finns återgiven i Kungliga Svenska vetenskapsakademiens handlingar 1777. Även om han först trodde att Hydnora var en svamp, lyckades han komma underfund med en hel del om den märkliga växten. Han skriver att han nödgas ändra och rätta något i den beskrivning av Hydnora africana som han tidigare sänt till vetenskapsakademien efter att under sina resor ha haft möjlighet att själv plocka flera exemplar i olika utvecklingsstadier. Han poängterar att ”den är ganska svår at påhitta, och finnes knapt af den, som är ovan at söka den, och deraf ej sedt redan många”. 

Karl-Olof Hallman

Frukten som påminner om potatis i smak och konsistens får en sötaktig smak vid grillning och passar då till att göra dessert av.
Hydnora africa liknar mer än svamp än en ört och den har en (för människor) obehaglig doft.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.