Hep Stars blev Sveriges svar på den brittiska poprevolution som drog fram under 1960-talets andra hälft. Gruppen blev omåttligt populär och fick under årens lopp en rad hittar som Cadillac och Sunny girl. Med bland andra fingerflinka Benny Andersson vid orgeln och den charmige Svenne Hedlund vid mikrofonen blev Hep Stars en riktig framgångssaga.
Cadillac gjorde Hep Stars till stjärnor
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 9 – 2024.
När Hep Stars slog igenom på 1960-talet var det första bandet som på allvar skapade masshysteri och idoldyrkan i Sverige. Under några år spelade de för fulla hus, men i slutet av decenniet lämnade flera tunga namn gruppen som till slut upplöstes 1973. Då hade bandet redan en plats i den svenska musikhistorien.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Vad som senare skulle bli Hep Stars bildades 1963. Basisten Lennart Hegland och trummisen Christer Pettersson hade gjort lumpen ihop och bildade bandet Quartet Yep ihop med organisten Hans Östlund. Lite senare anslöt sångaren och gitarristen Janne Frisk, och med honom ändrades gruppens stil. Från att ha varit något av en dansorkester blev det närmast ett renodlat rockband. Det var också Frisk som låg bakom namnbytet till Hep Stars.

Bandet gjorde initialt inget jätteväsen av sig men när bandet en kväll var en man kort (Frisk var på turné i Norrland) hände något. Lösningen blev nämligen att sångaren Svenne Hedlund, till vardags sångare i Clifftones, hoppade in och räddade showen. Nödlösningen blev snart permanent och Hedlund blev en enorm tillgång för bandet, men nästa ”nyförvärv” Benny Andersson skulle i än högre grad bli russinet i kakan.

Andersson var på den tiden aktiv i Elverkets Spelmanslag, och det var tillfälligheter som gjorde att han nu blev en del av uppåtgående Hep Stars. En dag hade nämligen ”Spelmanslaget” en konsert en bit bort, och behövde hjälp att transportera instrument och utrustning. Den enda de kände med tillgång till rejäl bil var Svenne Hedlund. Denne hade inget att göra den dagen, och ställde upp. När han sedan lyssnade på deras spelning blev han imponerad av den unge organisten i bandet, alltså Benny Andersson. 

Lite senare hamnade Hans Östlund, Hep Stars egen organist, i gräl med övriga medlemmar och lämnade med buller och bång bandet. Då ringde Hedlund upp Andersson som tackade ja och resten är historia.

Bisarrt omslag

1964 kom Hep Stars första skiva ut. Det var singeln Kana kapila med låten med samma namn på A-sidan och en tolkning av Ray Charles I got a woman på B-sidan. Den gjorde emellertid inget större musikalisk avtryck. Det bisarra skivomslaget där Svenne Hedlund sitter i en kannibalgryta fick snarare folk att dra på smilbanden – möjligen är det ett av historiens mest pinsamma i sitt slag. I  dag är singeln kanske just därför eftertraktad av samlare.

Hep Stars skulle dock snart ta 60-talets ungdomsgeneration med storm. Spelningarna fylldes till bristningsgränsen, och våren 1965 hade de tre låtar på Tio i Topp-listan – något inget svenskt band mäktat med tidigare. De var nu dessutom musiker på heltid och gjorde bejublade folkparksturnéer 1965 och 1966. Klassiska blev inte minst deras vilda scenshower, där Hegland låtsades halshugga Svenne Hedlund och Benny Andersson hoppade runt sin elorgel.

Flitigt turnerande

Deras repertoar bestod främst av rock’n’roll influerad av Amerika och en icke oäven del av deras fans var raggare. Senare blev Beatles och Rolling Stones viktiga förebilder. Ett bejublat tv-framträdande med låten ­Cadillac våren 1965 bidrog till hysterin kring den ungdomliga gruppen. Genombrottet var ­totalt. 1966 gjorde de 150 spelningar i Sverige, och turnerade även framgångsrikt i våra grannländer. 

1965–1968 kan sägas vara Hep Stars storhetstid. Låtar som A tribute to Buddy Holly, Farmer John, Malaika och svensktoppsuccén I natt jag drömde gick varma och Hep Stars blev närmast ett fenomen. 

Motiverade Benny

Men bandet fick också kritik. Andra svenska grupper som ­Tages och Shanes, vilka väsentligen skrev sina egna låtar, anmärkte att Hep Stars till stor del gjorde succé med hjälp av covers på redan kända låtar. Detta motiverade Benny Andersson, senare framgångsrik låtskrivare i Abba, att börja skriva egna. Hans första produktion var No response, senare gjorde han även hiten Sunny girl. 

Tiden i solen blev emellertid inte långvarig för bandet. 1966 träffade Svenne Hedlund den amerikanska sångerskan Charlotte Walker, och även om Walker ett tag var med i bandet valde de två 1969 att öppna ”eget” med duon Svenne och Lotta. Samma år försvann också den kanske mest begåvade i gruppen, Benny Andersson. Han ville fokusera på samarbetet med Björn Ulvaeus, något som så småningom skulle mynna ut i världssuccén Abba. Bandet drogs också med ekonomiska problem; medlemmarna var betydligt sämre på att hantera plånboken än att spela instrument. Det största ekonomiska magplasket var utan tvekan filmprojektet Habari-Safari, som skulle göras i Kenya. 

Ekonomisk kris

I  dag låter det kanske inte så märkvärdigt, men på den tiden var det både dyrt och invecklat att ta sig till Östafrika. Än värre var att mannen som skulle göra filmen, Åke Borglund, skrev ihop ett amatörmässigt manus på planet till Kenya. Det fåtal scener som spelades in räckte inte på långt när till en långfilm, så vid hemkomsten försökte man komplettera för att om möjligt rädda projektet. 

Den unge regissören Lasse Hallström fick i uppgift att försöka knåpa ihop något av det bristfälliga materialet, men gick bet. Projektet fick läggas ner, och skar djupa sår i Hep Stars finanser. Svenne Hedlund och Christer Pettersson har i efterhand kallat det ”världens dyraste semester”. Erfarenheten lär också ha bidragit till att Benny Andersson initialt var tveksam till filmprojektet Abba The movie tio år senare …

Med ekonomisk kris och två av de främsta profilerna på annat håll var Hep Stars storhetstid över. Ett antal artister försökte under några år med varierande framgång fylla luckorna; när bandet upplöstes 1973 var Lennart Hegland ende kvarvarande originalmedlemmen. 

Flera återföreningar

De flesta legendariska band brukar återuppstå förr eller senare. Hep Stars var här inget undantag. I slutet av 1980-talet återförenades Frisk, Hegland, Pettersson, paret Hedlund samt Bernt Liljegren från Tom & Mick & Maniacs, och 1989 gav de ut skivan Hep Stars Act II. Bandet fortlevde sedan i olika konstellationer utan att vara sådär överdrivet produktivt, och åkte 2014 på en turné för att fira 50 år som band.

I  dag är bara Janne Frisk och Benny Andersson som finns kvar livet av det band som i mitten av 1960-talet tog Sverige med storm. Christer Pettersson gick bort redan 2006, Hedlund och Hegland 2022.  

Björn Schüberg

1965 släppte Hep Stars låten ”Cadillac” och succén var ett faktum. Här spelar bandet i Örebro den 21 juni 1965. Foto: Örebro museum
Lennart Hegland, Svenne Hedlund, Benny Andersson, Janne Frisk och Christer Pettersson på bushumör då Hep Stars besökte Uppsala i maj 1965. Foto: Upplands museum
Hep Stars första singel ”Kana kapila” och en av deras allra största hits ”I natt jag drömde”.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.