Maj-Briht Bergström-Walan (1924–2014) blev Sveriges första auktoriserade sexolog, sexualundervisare och sexualforskare. 1975 öppnade hon upp sig om sin egen bisexualitet i en intervjubok som gavs ut på tyska. Då hade hon ingen aning om att den också skulle översättas  –  än mindre att tidningen Aftonbladet skulle slå upp det med stora rubriker.
Maj-Briht blev Sveriges första sexolog
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 10 – 2024.
Hon var pionjär i svensk sexualundervisning med sina läroböcker, filmer och som sexrådgivare i tidningar. Hon blev också Sveriges första auktoriserade sexolog. I år är det 100 år sedan Maj-Briht Bergström-Walan föddes.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Maj-Briht Bergström-Walan föddes i Stockholm den 17 november 1924. Hennes mor var för ung för att kunna ta hand om sin dotter, och från tre års ålder kom hon därför att växa upp hos sin moster Hanna och dennas make Arvid Bergström, något hon själv berättade när hon var sommarvärd i Sveriges Radio P1 2008. 

När Arvid dog 1935 började Hanna söka tröst i religionen, något som inspirerade Maj-Briht. Hon utbildade sig till missionär inom Svenska Missionsförbundet och blev kvar i förbundet ända fram till 1961. 

Hon utbildade sig också till barnmorska och tillsammans med maken Bror Walan hade hon planer på att bli missionär i Kina. På grund av den kinesiska revolutionen fick de skrinlägga planerna. Bror utbildade sig då till kyrkohistoriker medan Maj-Briht satsade på läraryrket. 1952 föddes deras son Gustav. 

Lärare i sexualkunskap

Under åren 1957 till 1965 arbetade Maj-Briht som lärare på olika läroverk i Stockholmsområdet. I slutet av 1950-talet började hon anlitas av Stockholms skoldirektion, och även av Skolöverstyrelsen, som kursledare och lärare i sexualkunskap. Hon skrev läromedel i sexualkunskap och undervisade på universitetet i sexualkunskapens metodik. 

Samtidigt forskade hon i psykologi och pedagogik och avlade 1963 sin filosofie licentiatexamen med en avhandling om mödraundervisning. Hennes kunskaper om ämnet gjorde att hon började uppmärksammas stort i medierna när det gällde frågor om mödrar och barn. 

Flitigt anlitad sex-expert

Mellan 1964 och 1974 var hon sakkunnig i ”Utredningen rörande sexual- och samlevnadsfrågor i undervisnings- och upplysningsarbetet (USSU)” och var under flera år dess huvudsekreterare. 

På grund av sin väldokumenterade kompetens anlitades hon ofta som föreläsare utomlands och med åren kom hon att skaffa ett brett nätverk av forskare, organisationer och institutioner för sexologi och sexualundervisning, inte minst i USA. 

Snart blev Maj-Briht känd för allmänheten och i Aftonbladet kallades hon för ”vår sexprofet”. 

Upprörda känslor

Stor uppmärksamhet fick hon också för sin roll som en av experterna i filmerna Ur kärlekens språk (1969), Mera ur kärlekens språk (1970) och Kärlekens XYZ (1971). Här medverkade även det kända danska paret Inge och Sten Hegeler. 

Filmerna, som regisserades av Torgny Wickman, var tänkta att vara upplysande och innehöll långa och autentiska sexscener, vilket gjorde dem till stora succéer världen över. Inte helt oväntat orsakade filmerna också folkstorm i många länder  –  när den första hade premiär i London demonstrerade omkring 30 000 människor på Trafalgar Square i protest.

Med berömmelsen fick Maj-Briht allt fler plattformar till sitt förfogande. Hon anlitades av en rad tidningar, både kvällstidningar och tidningar som Kamratposten, Mitt livs novell och herrtidningen Se, där hon svarade på läsarnas frågor om sex och samlevnad.

Hjälpte ”sexuella minoriteter” 

I början av 1970-talet grundade Maj-Briht Svenska Sexualforskningsinstitutet som, i privat ägo, erbjöd terapi i sex och samlevnad. Man erbjöd terapi för bland annat personer med potensbesvär och till dem med annan sexuell läggning, som vid den tiden brukade benämnas ”sexuella minoriteter”. Hon kom senare även att erbjuda terapi och primalterapi för sexmissbrukare. 

Maj-Briht var föreståndare för institutet och utbildade sig till både psykolog och sexualterapeut, den senare utbildningen i USA.

Institutet producerade också undersökningar, läromedel och upplysningsfilmer för skolor. Det sistnämnda föll dock inte alltid i god jord eftersom upplysningsfilmerna innehöll scener från Kärlekens språk-filmerna och av många ansågs vara alltför explicita för att visas för barn och tonåringar.

”Avslöjad” av Aftonbladet

Med åren blev Maj-Brihts engagemang för sexuella minoriteter allt djupare och hon hävdade att alla människor var bisexuella i någon form, om än på en glidande skala. 1975, bara ett par år efter att hon skilt sig från sin make, öppnade hon sig om sin egen bisexualitet i en intervjubok som gavs ut på tyska. 

Då hade hon ingen aning om att den också skulle översättas  –  än mindre att tidningen Aftonbladet skulle slå upp det med stora rubriker. Men så blev det. 

I en intervju med Mian Lodalen, för tidningen Ottar, berättade hon att hon en dag, helt oförberedd, fick se feta rubriker om sig själv och sin sexuella läggning på tidningens löpsedlar.

Det var ett, för sin tid, sensationellt avslöjande men Maj-Briht tog det med ro, berättade hon för Ottar:

– Jag har aldrig fått några negativa reaktioner. Snarare tvärtom. Många tyckte att jag var modig. Dessutom var det ju sant, konstaterade hon i intervjun. 

Året innan hade hon bevistat en psykologikongress i Oxford, England, och där hade hon blivit blixtförälskad i den danska psykologen Helle Høpfner Nielsen:

– Det klickade mellan oss direkt. Vi började tala om Kärlekens språk, faktiskt. Och sen fortsatte vi att prata och dricka rödvin och prata och dricka rödvin hela natten. Det var riktigt romantiskt. Jag föll för hennes rakhet, öppenhet och värme. Du förstår, vi har en sådan fin ­gemenskap, vi har skrivit tre böcker ihop och vi talar psykologi med varandra varje dag.

Livslång kärlek

Relationen mellan Maj-Briht och Helle kom att bli livslång och 2007 gifte de sig. De arbetade sida vid sida på sexualforskningsinstutet och publicerade en mängd undersökningar, böcker och artiklar, om kvinnors upplevelser av sex men också om sexualitet och ålderdom. Sammanlagt skrev Maj-Briht ett femtiotal böcker, många av dem översatta till flera olika språk. 

Maj-Briht var engagerad i den internationella sexologföreningen, World Association for Sexual Health. Från 1991 blev hon den europeiska grenens vice ordförande. 

1996 blev hon hedersdoktor vid Uppsala universitet och 2013, ett år före sin död, fick hon pris av RFSL i samband med Pridefestivalen. 

Maj-Briht dog 2014, 89 år gammal, och är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm. 

Bitte Melin

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.