Ingemar Stenmark gör ett av de mest fulländade slalomåken någonsin – andraåket i Madonna di Campiglio 1974, när han åkte upp sig från 22:a plats till seger. Foto: TT Nyhetsbyrån
Det slalomåket kan ingen göra om
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det finns många minnesvärda ögonblick i idrottens värld, men ett av de absolut mest oförglömliga utspelade sig 1974 med en viss Ingemar Stenmark i huvudrollen. Hans andraåk i Madonna di Campiglio går till historien som det mest fulländade en slalomåkare har genomfört. 

 

Efter första åket låg Stenmark på 22:a plats, men gjorde en heroisk upphämtning, dansade ner i pisten och besegrade alla. 

Det var ett genombrott som aldrig kan kopieras, Ingemar ”Stenis” Stenmark var åkaren som chockade idrottsvärlden med sitt magiska andraåk.

Innan vi berättar mer om det sagolika andraåket så ska vi förtydliga Stenmarks storhet för de som möjligen inte var med på den tiden det begav sig – när Ingemar-febern grasserade som bäst.

När Ingemar Stenmark åkte så stod Sverige stilla. ”Alla” ville se hans framfart i pisterna. Och han skämde bort oss med den ena segern efter den andra. Med tiden skulle det bli 86 world-cup-segrar, olympiska guldmedaljer och VM-guld.

 

Nummer 12 med lånad luva

Ingemar Stenmark blev den störste alpine skidåkaren genom alla tider. Han åkte smart, ägde en bländande teknik och dansade nerför pisterna. Men inte blåste han upp sig och berömde sin egen åkning. Följande är ett av många oförglömliga Stenmark-citat: 

”Får jag till ett åk så är jag inte sämre än någon annan”.

Blott fyra år gammal fick han sina första skidor, ett par röda med gula tåhättor att sticka pjäxorna i.

Åtta år gammal vann han sin första Kalle Anka-cup och klättrade sedan snabbt i idrottskarriären. Han åkte upp i den svenska eliten och förbi den.

Vi tar ett hopp framåt i tiden: Ingemar Stenmarks första start i World Cup. Det är den 7 december 1973 i Val d’Isere. Men den tävlingen vill nog inte Stenmark bli påmind om. Han kom helt fel i pisten och fick nöja sig med en 46:e plats, distanserad av vinnaren Hans Hinterseer med 13 sekunder.

Ingemar Stenmark skulle dock snart få sitt storstilade genombrott i Madonna di Campiglio den 17 december året därpå, 1974. Klockan var 09.00 då han stod beredd i backen med startnummer 12. Med toppluvan som han hade lånat av en granne på Slalomvägen hemma i Tärnaby.

 

Bytte skidorna

Efter tio sekunders åkning gjorde han sitt första misstag; han kom för tidigt mot käppen och det var nära att han föll. Ingemar Stenmark skakade uppgivet på huvudet efter loppet och förbannade självkritiskt sin insats. 22:a plats och 1,69 efter ledande Geoff Bruce betydde förstås att han skulle få finna sig i att hamna långt ner i prislistan.

Stenmark hade dock inga tankar på att åka på säkerhet, nöja sig med att ta sig ner och försöka förbättra sin 22:a plats. 

”Jag åker alltid för seger och tänker göra ett allvarligt försök den här gången också”, sa han.

Det var nog ingen som trodde på att Ingemar Stenmark skulle ha en chans att blanda sig i toppstriden.

Inför andra åket gjorde Ingemar Stenmark ett oväntat drag. Han bytte skidor, han satte höger skida på vänster fot och tvärtom.

”Jag tror på att ytterkanterna är vassare”, kommenterade han skidbytet.

”Stenis” åkte ut som tredje åkare. Han hittade linjen direkt och hade bara seger i sikte när han körde på så snön sprutade. Nu skulle det tävlas på hög nivå.

Redan tidigt i loppet hade Stenmark tagit in ordentligt på den ledande Fausto Radici, åkte starkt och närmast utklassade den italienske stjärnan. Stenmark vann med en dryg sekund – i en sport där man pratar om hundradelar.

 

Det stora genombrottet

Hur långt skulle nu hans andraåk räcka i sammandraget? 

56,12 var noteringen och den sammanlagda tiden 1.51,02. Storfräsarna avlöste varandra för att straffa Stenmarks tid, men förgäves. Frommelt fick stryk med två sekunder. Neureuther fick också stryk, liksom Gros. Och nu var det bara De Chiesa som kunde slå Ingemar. Han ”hade råd” att åka på 1,46 för att vinna. Men det var ingen som kunde besegra Ingemar Stenmark denna dag. Hans otroliga andraåk fällde alla och gav honom det stora genombrottet.

Här är topplistan från det minnesvärda loppet:

1: Ingemar Stenmark, Sverige

2: Paolo De Chiesa, Italien

3: Fausto Radici, Italien

”Madonna kommer jag aldrig att glömma”, har Ingemar Stenmark sagt vid många tillfällen. 

Det gör inte hans fans heller. Vem kan glömma när vi fick uppleva hur Sverige blev en alpin stormakt, skapad av en ung kille från Tärnaby, i lånad toppluva, i italienska Madonna di Campiglio?

 

Sten R Sundberg

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  Based on 4 reviews
  drivs av Facebook
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7