Väninnorna amerikanska Dianna Dar (till vänster) och svenska Birgitta Durell har framgång i USA med sitt något amerikaniserade knäckebröd.
”Svenskt” knäckebröd en hit i USA
Dela på Facebook

Birgitta Durell kom till USA på 1990-talet. Där har hon bakat en framgångssaga genom att sälja ett svenskt, men lite amerikaniserat, knäckebröd.

 

Birgitta är född och uppvuxen i Höllviken söder om Malmö. I Sverige bar hon efternamnet Holma.

Birgitta, hennes man Mitch och tonåriga dotter far hem till Sverige varje sommar. Då far de till Gotland där Birgitta ofta var som barn med familjen. Anledningen till att hon kom till universitetsstaden Berkeley i storstadsområdet San Fransisco Bay Area var att hon hade studerat socialantropologi hemma i Lund.

Nu ville hon till Amerika för att kunna skriva en avhandling om koreanen Sun Myung Moon och hans så kallade Enhetskyrka. Det är en religiös rörelse, mycket känd i USA under slutet mot 1900-talet. Att hon studerade en sekt visade sig senare också ha betydelse för framgången med att sälja knäckebröd i USA – mer om detta avslöjas längre ned i artikeln.

I USA träffade Birgitta en man från New York och paret har nu tonåriga dottern Johanna.

 

Bröd som provsmak

Väl i USA blev Birgitta också ombedd hjälpa sin svåger Christer Forsström och dennes broder Stefan Forsström att sälja köksutrustning från finspångsföretaget Ipinium. Företaget tillverkar köksutrustning gjord av en aluminiumlegering. Hemligheten med legeringen är att kocken då inte behöver använda matfett vid tillagning. Utrustningen används bland annat på restauranger och i storkök.

Nu ville bröderna testa om det fanns en marknad i USA. Birgitta Durell ombads fara runt till olika mässor. Med sig brukade hon ha knäckebröd bakat enligt ett recept hemifrån och bakat på Ipiniums ugnsplåtar.

Köksutrustningen visade sig tyvärr vara svårsåld, men många av kunderna blev förtjusta i knäckebrödet. De föreslog att hon skulle satsa på det, i stället för utrustningen. 

Nu kanske vi i Sverige mest äter knäckebröd vi köpt i affären. Men förr i tiden bakade varje gård sin egen variant av knäckebröd, traditionellt på råg. Eftersom knäckebröd efter gräddning innehåller mindre än tio procent vatten är dess hållbarhet efter torkning mycket god. Detta var viktigt i äldre tider då andra konserveringsmöjligheter saknades.

Men när knäckebrödet för drygt 100 år sedan började tillverkas industriellt i stora knäcke­brödsbagerier försvann många lokala varianter.

Efter några år i USA träffade Birgitta Durell, via sin dotter, amerikanskan Dianna Dar som hade dotter i samma skola. Vid ett tillfälle då det var knytkalas på skolan hade Birgitta med sig sitt svenska knäckebröd. Dianna fick receptet och klarade av att baka brödet, det var ett slags fröknäcke. 

De blev väninnor och hembjudna till Durells bjöds paret Dar på fröknäckebrödet. Det lovprisades!

 

Experimenterade

Där sa Birgittas make Mitch att han flera gånger försökt övertala sin fru att börja baka och sälja detta bröd.

– Bra idé! Jag hjälper till, utbrast Dianna, som hade viss erfarenhet från det köksliga genom att ha studerat kokkonst vid California Culinary Academy.

Sagt och gjort. De hyrde lokaler och provade sig fram till hur deras knäckbröd skulle bakas och se ut. Man avstod från att baka de stora runda – men något ohanterliga – knäckebrödskakor vi är vana vid i Sverige. Inte heller fastnade de vid den rektangulära formen. Kvinnorna valde en kvadratisk kexstorlek på fyra gånger fyra centimeter.

Och vad skulle kexknäckebröden innehålla? 

Birgitta och Dianna experimenterade och kom fram till två kanske något amerikaniserade varianter. Den ena heter Classic Corn Crackers och innehåller majsmjöl, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön, chiafrön, hampafrön, kokosolja och himalyasalt. Alla ingredienserna är ekologiska. Den andra varianten heter Cassava Crunch och innehåller cassavamjöl, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön, chiafrön, hampafrön, kokosolja och himalayasalt. Också ekologiskt. Båda sorterna är glutenfria. 

År 2017 var de beredda att lansera sitt knäckbröd. Men under vilket varumärke? 

Varför inte som Cult Crackers? På svenska blir det “kultkex”. Birgitta och Dianna knöt an till att alla som fick pröva knäckebrödet ville veta mer om det svenska ursprunget och vilken stor betydelse knäckebrödet har i vår kultur. 

 

60-tal butiker

Kunde det kanske liknas vid att vi svenskar i utlandet nästan beter oss som en ”sekt” i vår dyrkan av knäcke­brödet? Jo, det tyckte nog Birgitta som alltså studerat sekter. Bra namn, tyckte de som fick smaka på brödet. De sa att skulle de gå med i någon sekt så skulle det i så fall vara en sådan sekt som dyrkade knäckebröd!

Nu säljs kexen i boxar om 30–33 kex i vardera. De finns för närvarande i ett 60-tal butiker i San Francisco-området, fyra butiker i Los Angeles, några fler norrut på västkusten samt ett fåtal på ostkusten. 

Priset i butik varierar från 7,99 dollar till 12 dollar. Alltså när detta skrivs ungefär från cirka 74 till 111 svenska kronor. Det är väl ett bra pris jämfört med vad vi betalar hemma i Sverige för vårt knäckebröd?

Birgitta och Dianna funderar på ytterligare en variant med huvudingrediens bovete.

Hela San Fransisco Bay Area består av drygt sju miljoner invånare och i universitetsstaden Berkeley bor 110 000 personer. Så det finns marknad att expandera i. 

 

Siktar på New York

Men Birgitta och Dianna riktar ytterligare blickar mot New York och Los Angeles och delstaten Oregon längre norrut på amerikanska västkusten. I dessa områden vill man nämligen gärna följa vad som händer i innestaden San Fransisco. 

De båda framgångsrika kvinnorna har nu en heltids- och tre deltidsanställda. 

Cult Crackers har visat sig perfekta som små tilltugg med ost, hummus, en liten bit avokado eller lite sylt.

I och med att Birgitta och Dianna blivit mer bekanta har de funnit likheter i sina släkter. Båda deras pappor jobbade inom lantbruket. Birgittas pappa var agronom och jobbade i Malmö för företaget Bayer.

Diannas farfar hade en svensk partner i sin firma. Han hette Frank W Heggblade. Firman fanns i San Francisco och var grossist i frukt- och grönsaksbranschen. Den hette Heggblade-Marguleas. Firman gick i arv till son respektive brorson.

 

Lars Sönnergren

I dag har de båda driftiga kvinnorna fyra anställda i företaget som bakar fröknäcke.
Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.