Torparlivet var sannerligen ingen dans på rosor. Hårt jobb för hela familjen och till minimal avkastning. Det är något som torparen Carl Johan Olson (f. 1855) med sin hustru Maria Sofia Jansdottter (f. 1851) och barnen Josef Hilding (f. 1892) och Ester Maria (f. 1890) säkert skulle ha intygat. Deras torp låg under gården Melltorp, Hova socken i Västergötland. Bilden kan dateras till någon gång mellan 1903 och 1906.
Det slitsamma arbetet som torpare genom tiderna
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 50 – 2023.
Deras timrade hus var gråa, sedermera röda, och låg oftast i utkanten av byarna. Husens besittare kom att kallas för ”torpare” och var mindre ­bemedlade landsbygdsbor som i äldre tider arrenderade mindre jordbruks­enheter eller var självägande jordbrukare.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det kunde också vara statlig upplåtelse mot arrende, skogstorp och kronotorp, på platser som sökanden själva hade valt ut. Arrenden skrevs oftast på tio till femtio års tid men kunde också, när det gäller kronotorp, finnas en rätt till ärftligt arrende. Det förekom tidigare i historien dagsverkstorp och skattetorp där arrendet betalades i dagsverken på något storjordbruk eller i form av naturaprodukter eller kontanta belopp. 

Under indelningsverkets tid i vårt land fanns olika typer av soldattorp som skulle försörja den indelte soldaten under fredstid. Skillnaden mellan en torpare och en statare var att torparen hade egen bostad, boskap och tillhörande åkermark som arrenderades. Statare var egendomslösa, jord- och djurlösa, huvudsakligen gifta lantarbetare. 

Torparepoken är en viktig del av svensk historia. Det är dock inget att längta tillbaka till, men för den sakens skull får inte torparen falla i glömska. De olika torparnas insatser under flera sekler har haft en avgörande betydelse för uppbyggnaden av vårt samhälle. Tyvärr har ofta torparlivet romantiserats. Orden torp och torpare är för många nutidsmänniskor förknippat enbart med positiva saker. Under århundraden har det i verkligheten varit annorlunda. 

De flesta torparna har långt in på 1900-talet levt ett hårt liv och inte alltid behandlats så väl av godsherrar och myndigheter. Generationer av torpare har slitit ut sig utan att deras arbete värdesatts. 

Backstugusittare

De allra fattigaste torparna kallades ofta för backstugusittare, detta då deras hus oftast var mycket enkla; det var vanligt att backstugan bara hade tre riktiga väggar. Den fjärde var en jordvägg i dessa hus som låg i en backe. Backstugusittarna var en brokig skara utfattiga människor som tillhörde de obesuttna i det gamla bondesamhället.  

Slutledet -torp i nordiska ortnamn betydde ursprungligen utflyttargård och beteckningen har funnits sedan medeltiden. Det är svårt att ge en enda definition av ordet ”torp” då det på olika håll i landet har haft skiftande innebörd. Den vanligaste betydelsen av torp har varit hus med odlingar i utmarkerna, det vill säga små hus med odlingar och som inte klassats som gårdar. 

Torpet var ofta ett nybygge på enskild mark och kom senare att beteckna en lägenhet upplåten till torparen mot dennes dagsverksskyldighet åt markägaren. Under århundradens lopp har antalet små jord- och skogsbrukslägenheter med beteckningen torp och lagstiftning förändrats. Ofta har storgodsägare och staten utnyttjat torparna som har levt med dålig ekonomi. 

Högt beskattade

Torparinstitutionen spänner över flera hundra år och det är omöjligt att ange ett visst årtal när den startade. Kanske kan man påstå att torpartiden började ett par årtionden in på 1500-talet, då Gustav Vasa styrde och ställde i Sverige. Den inrättade nationalstaten kom med ständiga skattehöjningar som tvingade de fattigaste att flytta och bosätta sig på kronans (statens) ödetomter. Där bodde många och de betalade ingen skatt men det skulle inte få pågå så länge till. Från och med 1537 krävdes tillstånd att anlägga nybyggen och kungen proklamerade ”att sådana ägor som obyggda ligga, höra Gud, oss och Sveriges krona till och ingen annan”. 

Under det krigiska 1600-talet kuvade och sög staten ut bondebefolkningen. Statens ekonomi under stormaktsväldet inriktades på att betala soldater och vapen för alla krigståg. 

Trots allt hårdare skatteuttag hade staten dåligt med pengar och man sålde kronans mark till adeln för att få in pengar. Staten gav även bort egendomar som ersättning för adelns insatser i de olika krigen och på så sätt kom många av statens gårdar i adelns händer. 

Landbor blir torpare

Bönderna dignade under skatter och dagsverksskyldigheter. Fattigdomen var stor och maten räckte inte till då fogdarna till och med tog utsädet som skattebetalning. 

Resultatet blev att skatteskulderna ökade för många bönder. De erbjöds då efterskänkta skatter om de lämnade över sina gårdar och blev så kallade landbor. De slog sig ner i utkanten av byarna där de bröt mark och odlade upp små åkrar. De blev torpare med andra ord. 

För de ägde inte marken utan arrenderade den på en viss tid och för att få bo där fick de göra dagsverken. Den så kallade högadeln stod på höjden av sin makt på den här tiden; de byggde stora slott och säterier. 

På dessa stora gods behövdes mycket arbetskraft och inte bara torpare utan även många bönder med egen mark arbetade där för att kunna betala de betungande skatterna.

Soldattorpen

Från mitten av 1600-talet inleddes en kamp mot högadeln. Detta då lågadeln, bland andra statliga ämbetsmän och lägre officerare, drabbades av uteblivna löner på grund av att staten var urfattig efter alla krig. Resultatet blev att bönderna, borgarna och lågadeln vid riksdagen 1680, under Karl XI:s regeringstid, tvingade högadeln att lämna ifrån sig den jord de fått av staten. 

Denna reduktion frigjorde medel till en omorganisering av armén under åren 1680–82. Försvaret skulle nu grundas på naturahushållning och det stadgades att bönderna i byarna skulle ordna med soldattorp och försörja soldaterna i fredstid. Vi fick indelningsverket med så kallade roten som existerade ända till 1901. 

Norrländska kolonier

Under 1700-talet anlades det sparsamt med torp. I slutet av århundradet och under 1800-talet första årtionden ansåg många att en uppodling av Norrland var en förutsättning för att Sveriges ekonomi skulle kunna förbättras. 

År 1827 kom lagen om laga skifte som i stort gällde ända fram till 1928. Skifteslagen innebar att byarna sprängdes, åkrarna slogs samman och husen flyttades. De allra fattigaste bönderna hade inte råd med denna reform och sålde då sina gårdar för att bli torpare i byns utkanter.

I Norrland inklusive norra Dalarna avsatte staten på 1870-talet kronoparker. Dessa inrättades på mark som inte avvittrats till enskilda ägare. För vård och bevakning av kronoparkerna beslöt riksdagen år 1891 att staten skulle upprätta skogstorp i Norrbotten och år 1904 blev det samma möjlighet i Västerbotten.  

Kronotorpare

År 1909 fick vi den nya upplåtelseformen odlingslägenheter som var till för jordlösa personer som kunde söka och få odlingshjälp av staten. Ungefär samtidigt började staten med kolonat där arbeten skulle betalas av staten. Dessa kolonat fanns i öde trakter som skulle uppodlas. 

Men redan under mitten av 1920-talet förändrades målet. Nu var staten inte längre intresserade av att etablera jordbruk då resultatet inte hade blivit enligt förväntningarna vilket medförde att många kolonister gav upp. I  stället infördes 1929 en ny upplåtelseform på kronoparkerna, så kallade kronotorp, som tilldelades duktiga skogsarbetare som skulle vara arbetskraft åt Domänverket. 

Så småningom avvecklades kronotorpen då Domänverket inte längre hade behov av skogsarbetare med arbetsplikt. 

Statare

Vid mitten av 1800-talet kom en omdaning av jordbruket
i vårt land. Godsägarna började med växelbruk och en ny organisation av arbetskraften krävdes. Många torpare vräktes då torparjorden behövdes för den nya stordriften, som kom i ett tillstånd då moderna brukningsmetoder och jordbruksmaskiner togs i bruk. 

Före detta torpare och egendomslösa, som tidigare varit bosatta utanför storgodsen, flyttade nu till dessa stora gårdar, där en ny typ av bebyggelse uppstod. 

Statareepoken började i första hand på stora gårdar i södra Sverige. 

Trots att statarna hade det besvärligt på många sätt fick de ofta det bättre än de kvarvarande torparna och småbrukarna. En statare var en gift arbetare där mannen fick lön (stat), som till största delen var i natura, av en jordägare som hade anställt honom på ett år. 

Under den så kallade slankveckan i oktober kunde stataren byta arbetsplats. Det kritiserade statarsamhället, som bland andra Ivar Lo Johansson skildrade i många böcker, avskaffades 1945. 

Jordtorparna

I Norrland fanns de så kallade odelstorparna eller jordtorparna som de också kallades. Deras torp hade ofta uppstått i samband med arv, där klyvningar av hemman inte ansågs vara lämpligt eller möjligt. 

Runt om i skogsbygderna fanns skogstorpen. Speciellt i bruksbygder, på bolagsskogar och statliga skogsmarker. Där hade dessa torpare sin sysselsättning med olika typer av skogsarbete. Vid sidan av dessa jord- och skogstorpare tillkom kronotorparen. 

I början av 1900-talet ansågs det åter igen att en inre kolonisation av Norrland var viktig bland annat för att minska emigrationen till Amerika. Upplåtelse av nybyggen på statens skogar riktade sig till fattiga och obesuttna människor  –  den ”lösa delen av befolkningen” som de kallades. 

Företräde skulle lämnas till skogsarbetare bland ortens befolkning som gjort sig kända för ”sparsamhet, nykterhet och hederlig vandel”. 

Enligt lag 1891 inrättades kronotorp på kronoparkerna i Norrbotten och Västerbottens län och så småningom utökades det hela till att gälla ned till Dalarna. Samtidigt som staten började med kolonisation i Norrland började torpinstitutionen att upplösas i södra och mellersta Sverige. Genom 1907 och 1909 års arrendelagstiftning blev torpupplåtelser mot arbetsskyldighet likställt med arrende. 

Staten svek torparna

År 1943 kom en lag som helt tog bort dagsverksskyldigheten. Statens intresse för kronotorpen minskade några årtionden in på 1900-talet då det visade sig vara en felsatsning. Dåliga markförhållanden och isolerade lägen gjorde det mer eller mindre omöjligt för torparen att försörja sig och sin familj. 

En successiv nedläggning skedde. Debatten om avträdesersättning och friköp blev hård mellan staten och kronotorpens människor. Många reagerade med besvikelse och bitterhet och menade att staten först utnyttjade och sedan svek dem. 

Per Albin-torp

År 1932 blev Per Albin Hansson statsminister. Året därpå kom den statliga arbetarsmåbrukslåneformen och med det startade en era med Per Albin-torp. Det var en av flera sociala reformer som genomfördes i Sverige i samband med den stora depressionen. Samhällets sociala ansvarstagande, det svenska folkhemmet, fick här sin grogrund. 

Idén med Per Albin-torpen var att skogsarbetare och andra egendomslösa med dålig ekonomi skulle få en möjlighet att dryga ut sina små inkomster genom jordbruk på egen mark. Lånefonden för arbetarsmåbruk delade ut pengar till kommuner, främst i Norrland, i synnerhet i Västerbotten och Jämtland. 

Efter ansökan kunde ett småbrukslån på cirka 5 000 kronor beviljas intresserade personer. Detta lån räckte till tomt, bostadshus och ladugård som högst rymde några fjällkor och eventuellt en gris. 

Husen målades med klassisk Falu rödfärg. Torpen skulle byggas efter en särskild statlig typritning på kök, ett sovrum och en alkov. Övervåningen var oinredd och kunde inredas senare för den som fick råd. ­Husen var mycket enkla och saknade badrum och wc. Det var utedass som gällde. 

I  dag finns ytterst få torp kvar i ursprungligt skick. De flesta torpen har byggts om under årens gång och många har blivit till fritidshus. I  dag är Per Albin-torpet norrländsk folkhemshistoria.

Sven-Åke Henriksson

Det var vanligt att backstugan bara hade tre riktiga väggar. De allra fattigaste torparna kallades ofta för backstugusittare, då deras hus oftast var mycket enkla.
Soldaten Johan Eklund och hustrun Maria Kristina Svensdotter framför soldattorpet Berghem Västergård i Siringe, boställe under Jönköpings indelta infanteriregemente.
Ett vykort från 1907 från Västervåla socken i Västmanland. På detta står det tryckt: ”Patron Timm å Engelsberg vräker sina statkarlar med familjer den 19 Aug 1907.”
Med ”Per Albin-torp” menas ett torp som byggdes för arbetare på landsbygden med hjälp av en statlig fond mellan 1933 och 1948.
Kronolägenheter, eller kronotorp, är i Sverige ett samlingsnamn för olika upplåtelseformer av statlig mark åt enskilda. Ordet förknippas särskilt med de upplåtelser som under 1900-talet skedde på kronoparker och kronoöverloppsmarker i Norrland och Dalarna. Foto: Kulturarv Västernorrland

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.