En som verkligen uppskattar en vit jul är väl tomten själv?
Var jularna verkligen vitare förr i tiden?
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 51 – 2023.
Det finns ett tillfälle på året när snön är särskilt efterlängtad – julen. Ofta pratar vi om de vita jularna ”förr i tiden”. Men stämmer det att jularna var vitare förr? Kvällsstunden har dykt ner i SMHI:s meteorologiska väderdagbok för att ta reda på hur det ligger till med den saken.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det är långtifrån alltid som den svenska julen bjuder på snö likt ett klassiskt julkort. Vårt långa land bjuder på stora variationer i vädret och ofta kommer snön först efter jul då vintern stabiliserat sig ordentligt. 

Det finns också andra faktorer som påverkar chanserna till en vit jul, främst platsens höjd över havet och dess avstånd från kusten eller en större insjö. Havens och de stora insjöarnas vatten är fortfarande relativt varmt runt jultiden och oftast har isen inte hunnit lägga sig. Därför höjer vattnet lufttemperaturen i omgivningarna och chansen för snö blir mindre. På grund av detta blir den geografiska variationen ganska stor i vissa områden, till exempel kring Sydsvenska höglandet och runt Vänern.

En mycket kall jul kan följas av en mycket mild sådan året därpå, eller omvänt, men både milda och kalla jular uppträder ofta i sviter om två, tre eller till och med fyra år i rad. Det är inte heller så att en mild jul nödvändigtvis är snöfattig eller att en riktigt kall vinter alltid bjuder på mycket snö. Normalt tempererade jular kan vara både snörika och snöfattiga.

Legendariska vargavintrar 

Historiskt sett har vi haft en hel del riktiga vargavintrar. En riktigt kall julafton fick man uppleva i delar av mellersta Sverige år 1876. Då hade Stockholm minus 22,5 grader på julaftonskvällen, köldrekord för december. Falun hade 34 minusgrader och Östersund 37 minusgrader. Krigsvintrarna 1940–1942 var legendariskt kalla, 1940 rapporterades 37,9 minusgrader från Norrköpings flygplats. Rejäl kyla var det också vintern 1965–1966, med lägstatemperaturer utöver det vanliga i Kiruna, Karlstad, Norrköping, Jönköping, Borås och Visby. I februari 1966 mättes 25,5 minusgrader i Stockholm och 52,6 minusgrader i Vuoggatjålme i Lappland, enligt SMHI. 

Bitande kyla var det också julen 2015, i större delen av Sverige. På julafton uppmättes minus 30 grader på flera håll i landet, vilket är ganska ovanligt. 

Milda jular

Genom åren har Sverige också haft ett antal milda och gröna vintrar. I SMHI:s arkiv kan man läsa notiser från så långt tillbaka i tiden som 1100-talet. Det finns bland annat dokumenterat att vintern 1172 var så mild att träden blev gröna i slutet av januari och att fåglarna byggde bon och ruggade i februari. 1241 ska träden ha stått i full blom i mars månad och 1421 mognade krusbären i april. 

1500-talet tycks ha varit ett milt sekel, att döma av SMHI:s arkiv. 1538 stod träden i trädgårdarna i ”fullt flor” i december, 1572 och 1588 bar träden blad i februari och 1585 stod säden i ax vid påsktiden. Vid flera tillfällen under 1600-talet uppges att det varken fanns snö eller frost och 1836 lär skåningarna ha kunnat plocka utslagna tusenskönor i februari.

I modern tid har bland annat jularna 1924, 1932 och 1953 stuckit ut. En riktigt mild jul var det också 1977 i Götaland då man i Simrishamn i Skåne på julaftons förmiddag uppmätte 13,7 grader, ett svenskt värmerekord för december. Julen 2013 var också mild, dessutom med nederbörd huvudsakligen som regn upp till södra Norrland. I Borås föll 30 millimeter regn under julafton, vilket innebar den regnigaste julaftonen där sedan mätningarna började 1884. 

Julstormen 1902

Det är inte bara snö och kyla som kan skapa minnesvärt julväder, utan i vissa fall även blåst och storm. Julen 1902 drog två intensiva oväder fram över landet med bara ett dygns mellanrum. Södra Norrland upplevde orkanvindar natten mellan julafton och juldagen och observatören i Östersund skrev den 25 december: ”Skador på tak, skorsten nedblåst å ångbageriet m m”. 

Redan natten därpå kom en lika omfattande stormcyklon in över södra Sverige. Från flera platser i landet rapporterades om åska och en nederbörd som övergick i snöfall. I skriften Månadsöfversikt af Väderleken i Sverige till landtbrukets tjänst kan man läsa följande:

”Häckeberga Skåne: Den orkanlika NW-storm som rasade har från kl 11 em den 25 till kl 3 fm den 26, kullvräkte 2 000 träd i härvarande skogar samt förorsakade stor skada på hustaken samt hö- och halm stackar, hvilka på flera ställen totalt jämnades med marken. Det var den starkaste storm, som här observerats sedan Novemberstormen 1872”.

Från Vadebäck i Skåne rapporterades om hus som jämnats med marken, tak som flugit bort, översvämning en kilometer från strandbädden och fiskar som slungats upp på land av de höga vågorna. 

Julkorts-jular

Rejält mycket snö var det julen 1912. I Östersund var det då 108 centimeters snödjup. Tre år senare, 1915, blev det också en vit jul med över 65 centimeter snö i Stockholm. Inte förrän nära 100 år senare, 2012, fick huvudstaden se en lika snörik jul. 

1955 bjöd också på en riktig ”julkorts­jul”. Då var det 30–50 centimeter snö i flera av Götalands och Svealands större städer, till exempel Göteborg, Växjö, Linköping, Karlstad och Stockholm. Även 1981 var en vit jul, med gott om snö i hela landet, från norr till söder.

Den kanske allra vitaste julen såg vi, enligt SMHI, 2010. Då rapporterade samtliga SMHI-stationer minst en decimeter snö och i Lund, där man annars brukar få en vit jul ungefär vart tionde år, var snödjupet 32 centimeter. Enligt SMHI tillhör året även ett av de kallaste på 100 år.

Julafton 2021 bjöd också på en vit jul, då största delen av landet var täckt av snö. Snötäcket var dock mycket tunt på sina håll söder om Mälardalen. Det var också kallt denna jul, minusgrader på de flesta håll i landet. I Hagshult i Småland mättes hela 22 minusgrader på julnatten.

Bitte Melin 

Snö på Linköpings golfbana år 1954. Urban Örtgren slår iväg bollen på annandag jul. De senaste 100 åren har bjudit på både vita och gröna jular i Sverige. Foto: Bild Linköping
Tidningen ”Idun” publicerade detta bildreportage som visar förödelsen i Helsingborg efter julorkanen 1902.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.