Sverige har en rik vistradition, allt från Carl Michael Bellman, Dan Andersson och Evert Taube till dagens aktuella artister. På 1960-talet uppstod en viskult kring pråmen Storken, som låg förankrad vid Västerbron i Stockholm. En färgstark duo där var paret Hai och Topsy som hade en rik visskatt att ösa ur.
Hai (Heinrich Frankl) var av judisk börd och växte upp i Wiesbaden. Hans far, som kom från Wien, hade kontakt med kväkaren Emilia Fogelklou. Vänskapen till Fogelklou bidrog till att Hai och hans syster i sista minuten 1939 kunde få utresevisum. Med hjälp av visumet och en inbjudan att komma och arbeta på en handelsträdgård i Gnesta lyckades Hai fly till Sverige tre dagar före andra världskrigets utbrott. Systern kom via kväkarnas Kindertransport till England. Deras föräldrar mördades i Auschwitz.
Hai kom till Stockholm och började jobba på handelsträdgården. Men snart kom han i kontakt med andra flyktingar, bland dem Heinz Goldstein från Hamburg samt systrarna Ida och Ljuba Farberoff, som hade kommit till Stockholm i samband med den judiska flykten från Danmark. De utbytte sånger på jiddisch och uppträdde på olika krogar i Stockholm.
Uppträdde med Lulu Ziegler
Hai och Heinz uppträdde även några gånger på Stockholms konserthus tillsammans med Lulu Ziegler, som var kabarésångerska och som också var på flykt undan nazismen. När systrarna Farberoff återvände till Danmark efter kriget bildade Heinrich och Heinz tillsammans med Dan Grenholm (senare Herbert Liedke) trion Las Guitarras. De uppträdde i folkparkerna och på restaurang Minerva i Stockholm.
I slutet av 1940-talet studerade Hai måleri på Konstfack. Där träffade han Gunnel Wahlström som studerade grafik. Gunnel kallades ofta Topsy. De blev ett par och gifte sig. Topsys mor sjöng och spelade fiol, så båda hade en god musikalisk bakgrund. Genom Topsy blev även Hai intresserad av svenska visor, och de sjöng in en lp med Bellmansvisor.
Ett känt begrepp
Som par började de snart uppträda, bland annat på restaurang Minerva och på Skansen. Duon Hai och Topsy blev ett känt begrepp. 1964 började de turnera med svensk och internationell folklore, ofta tillsammans med Kjell Westling (flera instrument) och Björn Ståbi (fiol). Även Miriam Oldenburg (dragspel) deltog i turnéer till Tyskland under senare år.
Under 1950- och 60-talen bodde Hai & Topsy i en stuga i Vitabergsparken, där stadens vissångare ofta samlades på kvällarna efter sina spelningar. De flyttade senare till ett rödmålat hus i Stocksund utanför Stockholm.
Från resor till Israel tog Hai med sig judiska sånger till Sverige och duon översatte dem till svenska och tyska. Sångerna gavs sedan ut både i bokform och på skiva. De spelade även in många andra skivor.
1956 fick Hai anställning som sångare och musiker av Stockholms läns bildningsförbund, och det gav en fast inkomst.
I början av 1960-talet kunde jag själv lyssna till dem när de hade en visafton på dåvarande Södermalms Arbetarinstitut. De var ett välsjungande par och de sjöng på både svenska och jiddisch. Förutom musiken ägnade sig Hai även åt konst. Han hade separatutställningar på Hornsgatspuckeln och ställde under flera år ut på Konsthallen i Gamla stan.
Musik på pråmen
På 1960-talet blev en rätt udda lokal en samlingsplats för vissångare. Det var vispråmen Storken som låg förankrad strax under Västerbron. Den drevs av entusiaster som Skepparn Cervin, Sid Jansson och Git Magnusson. Där uppträdde Cornelis Vreeswijk, Alf Hambe, Stefan Demert, Jeja Sundström och många andra, och de utvecklade nog sin sångstil genom kontakten med andra. Duon Hai och Topsy hörde till de mycket uppskattade sångarna där.
Från början av 1980-talet sjöng Hai och Topsy mest på jiddisch, där det fanns en rik folklore.
De sjöng även motstånds- och arbetarsånger. Därmed var de bland de första som kom att sprida den judiska musiken till allmänheten i Sverige. Jiddischsång och östeuropeisk folkmusik (klezmer) fick större genomslag ute i Europa än i Sverige.
De deltog därför ofta i festivaler i Tyskland. 2004 uppträdde de på den internationella Burg-Waldeckfestivalen som de hade gästat 1964–66. De gav också ut flera grammofonskivor i Tyskland.
Båda var länge aktiva och nådde en hög ålder. Hai levde 1920–2016. Topsy var född 1926 och levde till häromåret, 2020.
Arne Stråby
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!