Hydnora africana har kallats världens konstigaste växt. Men först beskrevs den som en svamp av Carl Peter Thunberg 1774. Han träffade på växten i södra Afrika där han tillbringade tre år innan han fortsatte sin resa mot Japan.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Fortfarande är Hydnora ett dåligt känt släkte av parasitiska växter som finns i de halvtorra regionerna i Afrika, Madagaskar och södra Arabien. 2018 hade man identifierat åtta olika arter av Hydnora, men med mer intensifierad forskning blir det fler.
Hydnora africana parasiterar på rötterna på växter av törelsläktet Euphorbia. Släktnamnet Hydnora kommer från det grekiska ordet hydnon, som betyder svampliknande. Lokalt går växten också under namnet jackal food (schakalmat).
Senare tiders forskning har föreslagit att Hydnora är en ursprunglig gömfröig växt som har ”stelnat” på sin plats bland de mer primitiva blommande växterna. Hydnora är de enda gömfröiga växter som är kända för att inte ha några blad eller fjäll. De har inget klorofyll och utför ingen fotosyntes. Som parasiter får de sina näringsämnen helt och hållet från en värdväxt och är alltså beroende av sina värdar för att överleva.
Fälla för pollinerare
Hydnora africana består av tjocka saftiga rötter utan stjälkar. Den har ett enzym som gör att den kan lösa upp en del av värdväxtens rötter för att fästa sig vid dem. De växer helt under jorden förutom en köttig blomma som dyker upp ovan jord.
Till utseendet liknar den mer en svamp än en ört. Blomman är tjock och saftig och dyker upp ur jorden efter kraftigt regn. Den avger en för människor obehaglig doft som lockar till sig dyngbaggar och kadaverbaggar som är dess naturliga pollinerare.
Blomman fungerar som en tillfällig fälla för att underlätta pollineringen. Efter ett par dagar öppnar den sig och släpper ut insekterna så att de kan sprida pollen till andra blommor i området. Hydnora africana ger en frukt som växer under jorden och kan ta upp till två år för att mogna. Varje frukt ger omkring tjugo tusen frön.
Frukten äts av fåglar, apor, schakaler, piggsvin och vissa andra mindre djur som sedan sprider fröna. Vid experiment togs frön från Hydnora africana och planterades i krukor med euphorbia i Kalifornien. Den första blomman dök upp efter fem och ett halvt år. Andra försök har misslyckats varför den uppenbarligen är svår att odla.
Används vid garvning
Frukten liknar i konsistens och smak potatis. Andra beskrivningar talar om en gelatinartad massa med lätt söt och stärkelsehaltig smak. Gräddad på eld får den en läcker sötaktig smak. Fruktmassan kan blandas med grädde för att göra en delikat dessert. Förutom att växten är ätbar kan den användas vid garvning. Hydnora africana uppges vara en bra källa till tannin. Av den anledningen har man använt den som garvningsmedel för fisknät.
Mot acne
Lokalt har den också medicinsk användning. Frukten är extremt sammandragande. Diarré, njur- och blåsbesvär har behandlats med avkok av växten. Ett extrakt av den knöliga roten används vid behandling av dysenteri. Svullna körtlar och inflammerad hals är andra tillstånd som behandlas med växten. Infusioner kan brukas vid ansiktstvätt för att behandla akne. Beroendet av naturliga växter för behandling av olika sjukdomar har ökat globalt i synnerhet på landsbygden där inhemska läkare är mångdubbelt fler än sådana som praktiserar västerländsk medicin.
Ny art av Hydnora
Man tror att ungefär 25 procent av förskrivna läkemedel kommer från växter. Den ständigt ökande användningen av medicinalväxter har resulterat i överutnyttjande av dessa naturresurser och har gjort att vissa sydafrikanska inhemska växter riskerar att försvinna innan man får möjlighet att undersöka deras terapeutiska potential. Viktig information som också skulle kunna spela en roll för effektiv läkemedelsutveckling skulle då gå förlorad.
I en rapport från Oxford University i januari 2023 talar man om att forskare har identifierat en ny art av Hydnora. Vid analys hittade man avvikande exemplar som hade samlats in i Etiopien och Somalia och som man hade antagit vara Hydnora abyssinica.
Plockat åtskilliga
Linnés lärljunge, Carl Peter Thunberg, har berättat om upptäckten i brev till Sverige. Hans beskrivning finns återgiven i Kungliga Svenska vetenskapsakademiens handlingar 1777. Även om han först trodde att Hydnora var en svamp, lyckades han komma underfund med en hel del om den märkliga växten. Han skriver att han nödgas ändra och rätta något i den beskrivning av Hydnora africana som han tidigare sänt till vetenskapsakademien efter att under sina resor ha haft möjlighet att själv plocka flera exemplar i olika utvecklingsstadier. Han poängterar att ”den är ganska svår at påhitta, och finnes knapt af den, som är ovan at söka den, och deraf ej sedt redan många”.
Karl-Olof Hallman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!