Åkes stuga står fortfarande kvar, med dörren inbjudande öppen…
En gömd viloplats för gamla kärror
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Någon kilometer i rak västlig rikning om Ryd i Tingsryds kommun, i kanten av väg 119 på Kyrkö mosse, finns en märklig bilskrot. Den har gått från att vara en aktiv skrot till en kulturminnesplats – med en dubbel roll.

 

Sakta växer träd och sly in över bilarna, däcken, motorcyklarna och till och med det hus där ägaren en gång drev vad i dag skulle kallas ett återvinningsföretag.

När verksamheten en gång upphörde fanns det de som ville bevara Kyrkö mosse som en slags tidskapsel över en svunnen tid. Detta skulle innebära en praktisk utmaning. Hur bevarar man det som rostar sönder?

Tanken var nog god, men kommunen beslutade efter en del vånda att låta allt vara som det var, att inte göra något alls.

Därmed kom Kyrkö mosse att få en dubbel roll. Dels som en sorts exempelsamling över en fordonspark som inte längre rullar på våra vägar, dels som en studie över hur snabbt, eller snarare långsamt, naturen kan återta det som en gång var en vanlig mosse.

Då jag i gryningen en vacker sommardag hade vägarna förbi var ett besök en självklarhet. 

 

En sällsam vandring

Precis i kanten av länsväg 119, eller Värendsgatan som den heter, finns en liten grusbelagd dunge där det går att parkera. Förutom handmålade träskyltar och några cykeldäck i ett träd finns inte mycket mer som vittnar om att man här står i kanten av ett unikt område med gamla bilvrak.

En smal stig leder vidare in mellan träden. Stigen kantas av ett dike med mossbrunt vatten som skimrar i regnbågens alla färger där bensin och diesel läckt ut. Längs stigen ligger rader med bildäck som en sorts vägledning in mot skrotens kärna. 

Så dyker plötsligt det första bilvraket upp. Trots att jag vet vad som ska komma blir det ändå lite av en chock. Bilskrotar har jag sett förr, men aldrig på detta sätt. Naturen har börjat ta ut sin rätt, det är inte längre bara ett stycke förbrukat fordon jag ser. 

Nej, det är mer än så. Förvandlingen är påtaglig. Vraket består av en blanding av mossa, sly och rostig bilplåt som tillsammans ingått någon sorts förening. Som nu transformerats till ett helt eget, främmande och odefinierbart föremål. Fler och fler liknande tingestar dyker upp ju längre in på mossen man kommer. 

Synen är smått skrämmande. Det känns nästan lite kusligt där jag tyst vandrar fram i den lite råkalla morgontimmen.

En unken lukt av gammal olja fyller mina näsborrar. Samtidigt hör jag oväntat ljud. Det smäller till i en plåt. Kanske en kotte som ramlat ner. Men så hörs fler underliga ljud lite här och var. Det knäpper, bonkar och bluppar. Som om någon stökar omkring bland bilvraken. 

Ändå vet jag att jag är helt solokvist. Kan det vara den forna ägaren som går igen och pysslar bland sina kära bildelar?

 

Åke och hans värld

Ägaren, ja. Vem var han?

Han hette Åke Danielsson och hade egentligen inte alls tänkt sig syssla med bildemontering. Bilskrotare blev han av en tillfällighet och en utsliten rygg.

Åke föddes 8 maj 1914 i Tröjemåla, som ligger strax norr om bilskroten. Fadern var stenarbetare och modern var, som brukligt på den tiden, hemmafru. 

Efter folkskolan fick Åke plats som dräng på en gård i Skåne. Där fick han lära sig att arbeta hårt. Det var långa arbetsdagar som började vid femtiden och slutade först vid sju på kvällen. 

Men Åke hade visioner. Han gnetade och sparade och hade till sist fått ihop ett litet kapital som han ville använda som grundplåt i ett eget företag. Av Hugo och Signe Svensson, som ägde gården Kyrkö, fick han köpa en mosse som paret inte kunde nyttja i sin jordbruksverksamhet. Båda parter var nöjda med affärsuppgörelsen.

Året var 1935 och efterfrågan på torv var stigande. Med iver och framåtanda började Åke gräva upp torv som han torkade och sålde till bönder i trakten. De rev och strösslade hos kor och grisar med den. Uppblandad med djurens avföring och urin blev den utmärkt gödning på åkrarna.

 

Vraken blev födkrok

Som sann entreprenör stannade inte Åke enbart vid detta. Han insåg att han kunde få mer för torven om han själv bearbetade den. Däremot hade han inte pengar nog att köpa maskiner för. I stället tillverkade han en egen rivmaskin av en gammal bilmotor. Samtidigt byggde han ett litet hus åt sig att bo i. Som isolering användes – torv.

I stugan fanns allt, trots att den bara var på tolv kvadratmeter. Det enda rummet användes som kök, sovrum, vardagsrum och kontor. Stugan finns fortfarande kvar och dörren står på vid gavel för den som vill göra ett besök.

Det gick bra för Åke och hans torvströframställning. Kanske hade han kunnat fortsatt med detta resten av sitt liv, om det inte hade varit för ryggen. Allt grävande tog ut sin rätt. 

Dessutom började efterfrågan på torv minska. Samtidigt hade bilismen tagit fart. Efter de destruktiva krigsåren började samhällsbyggandet blomstra. Folk fick det bättre än någonsin och i takt med att välståndet ökade hade fler och fler råd att skaffa sig bil.

Avigsidan blev dumpandet av bilarna då de tjänat ut. Enklast för att bli av med dem var att helt enkelt köra ut den gamla trotjänaren i skogen och lämna den åt sitt öde.

Den finurlige Åke såg bilvraken som en födkrok. Han började köra omkring och samla in dem. Han hade gott om plats på sin mosse och där kunde han i lugn och ro skruva bort användbara delar som han sedan sålde.

 

Dråpslag från kommunen

Främst var däcken eftertraktade. Bönderna behövde dem för att göra kärror och vagnar som de kunde dra med sina traktorer. Men det fanns mycket annat som kunde återanvändas. Många reservdelar var dyra och svåra att få tag på. Hos Åke på myren, som han kallades, fanns delar till ett rimligt pris.

Men i mitten av 1970-talet började orken tryta. Åren av hårt slit, först med torven och sedan med bilarna, började märkas. 

Åke började avveckla sin verksamhet. 1974 köpte han in sin sista skrotbil. Affärerna fortsatte dock några år till. Det fanns över 150 bilar och åtskilliga andra skrotföremål spridda på hans domäner och hans reservdelslager var välfyllt. Så efterfrågan på delar fortsatte. 

Till sist orkade Åke inte ens med detta. Han drabbades av diabetes och att bo ensam i den lilla stugan på mossen blev för besvärligt. Åke hamnade på Ryds servicehem efter att under så lång tid tagit hand om gamla bilvrak. 

Hans livsverk var i det närmaste att betrakta som en god miljögärning. Något som borde ha uppmärksammats. Och det gjorde det också. Men inte på något positivt sätt. 

På sitt rum på servicehuset fick Åke ett brev från kommunen. Ett vitesföreläggande. Han hotas med ett vite på 10 000 kronor om han inte före den 30 november 1998 forslar bort samtliga bilvrak och sanerar området.

För den sjuklige Åke blev detta ett dråpslag. Det var en omöjlighet för honom att efterleva kommunens beslut. 

Som tur var reagerade många med ilska över kommunens agerande. Många av Ryds innevånare tog avstånd från beslutet, en av dem var dåvarande chefen för Smålands Museum, Karl-Johan Krantz. Han menade att Kyrkö mosse inte var något annat än en enda stor kulturminnesplats och som sådan skulle den bevaras – och Åkes stuga byggnadsminnesförklaras.

Kommunen stod dock på sig och menade att det inte var något annat än en skamfläck som måste bort. Frågan gick vidare till Länsstyrelsen som stod på kommunens sida i frågan. Krantz överklagade till Regeringsrätten, det som i dag heter Högsta förvaltningsdomstolen. Även de gick på kommunens linje.

 

Ändrade beslutet!

Vid det laget gick diskussionens vågor höga inte bara i lilla Ryd utan nådde även övriga Småland och delar av Sverige. 

Fler personer engagerade sig i frågan. Många var upprörda över kommunens beslut som de tyckte kom alldeles för sent. Verksamheten hade ju per definition upphört redan 1974 då den sista skrotbilen köptes in.

Det slutade med att representanter för kommunen, länsstyrelsen och sakkunniga samlades på mossen för att på ort och ställe besiktiga skroten, vid det laget förvandlad till  bilkyrkogård. 

Vem vet, kanske tjusades kommunpamparna trots allt av platsens unika särprägel. Resultatet blev i alla fall att de plötsligt ändrade sitt gamla beslut. Nu gällde i stället att låta allt vara som det var. Att låta platsen så att säga sköta sig själv. Låta lämna naturen och bilvraken i fred.

Så blev det emellertid inte. 

För Kyrkö mosse hade nu blivit en rikskändis. Folk vallfärdade dit för att med egna ögon se den märkliga platsen. Mossen där en företagsam man skapat sin egen värld och i 30 år levt i harmoni med natur och skrot.

Kyrkö mosse har gått från torvtäkt och bilskrot till att bli ett kärt turistmål.

 

Rolf Larsson Henriksen

Ej i trafik! Ytterligare ett fordon som kämpar mot naturens krafter hos ”Åke på myren”.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7