Äntligen framme! Spiaggia dei Maronti – Marontistranden – den största stranden på vulkanön Ischia utanför Neapel. Stranden är en av de mest populära.
Tågluff för seniorer mot Medelhavet
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Ungdomar åker åter på Interrail, som på 70-talet. Men fungerar det verkligen för ett pensionärspar att ta tåget till Medelhavet? Kvällsstundens Gustaf Berglund och hans fru Solveig Halvorsen Kåven har testat. 

 

Den ökande klimatmedvetenheten har också ökat intresset för tågresor inom Europa dramatiskt, samtidigt som resebyråerna rapporterar en minskning av bokade flygresor med 10 till 13 procent.

Med Greta Thunberg och Björn Ferry som inspiratörer bestämmer vi oss för att ta tåget i stället för att flyga till Medelhavet. Resmålet blir Ischia, den vulkanö utanför Neapel som vi läst om i Elena Ferrantes böcker. Vi bokar in oss på ett lägenhetshotell i Casamicciola Terme, en liten stad på öns norra kust. 

På sätt och vis är tåget krångligare än flyget, så är det bara. SJ säljer inte biljetter till mer avlägsna sydliga destinationer än Köpenhamn. Och de nattåg som för några decennier sedan genomkorsade Europa har i lågprisflygets tidevarv blivit allt färre. För att nu inte tala om att olika signalsystem i olika länder och andra teknikaliteter försvårar genomgående tågförbindelser. Men omöjligt är det inte. 

Det finns numera företag som specialiserat sig på tågbokning, och som har kompetent personal med god serviceanda. Vi köper Interrailkort för seniorer och bokar platsbiljetter hela vägen från Stockholm till Neapel. Någorlunda snabbt och bekvämt vill vi åka, inga skumpande och stinkande, överfyllda lokaltåg. 

Båda underslafarna i liggvagnskupén mellan Hamburg och Zürich och gott om tid vid tågbytena är en förutsättning för att resan ska fungera. 

 

I tid trots krångel

Juni månad är bara några timmar gammal, när X2000 rullar ut från spår 10 på Stockholms Central. Trots tidig lördagsmorgon är det rätt gott om folk på tåget. Vi konstaterar genast, att benutrymmet och rörelsefriheten är avsevärt bättre än på flyget. Eftersom vi av någon anledning blivit ombokade till förstaklassvagnen får vi till och med en liten frukostlåda av konduktören. 

Efter några signalfel har vi blivit 15 minuter försenade när vi kommer till Hovedbangården i Köpenhamn. Men det gör ingenting, vi har flera timmar på oss för bytet. 

På grund av det planerade tunnelbygget under Fehmarn Bält bygger man om järnvägen på den danska sidan, och fram till färjan i Rödby får vi åka ersättningsbuss. Ytterligare tågkrångel på den tyska sidan gör att tåget mot Hamburg avgår 25 minuter försenat. Ska vi hinna med nattåget till Zürich? 

”Ingen fara,” försäkrar konduktören. ”Om vi blir mer försenade, tar ni bara snabbtåget till Hannover. Det kommer dit före nattåget, ni kan hoppa på där.” 

Tåget rullar dock på, och vi får faktiskt 20 minuter på oss att köpa varsin hamburgare (!) och en flaska rödvin innan vi kliver på nattåget. 

Liggvagnarna i det österrikiska Nightjet-tåget är rena och propra, men verkar vara från en tid när det fanns resgodsvagnar och man kunde pollettera stora väskor från varje järnvägsstation med självaktning. 

Vi får dela sexbäddskupé med en barnfamilj (fem personer, inklusive lillflickan på åtta månader) och deras voluminösa bagage. Som genom ett under sover både lillflickan, hos sin mamma i mellanslafen, och storasystrarna däruppe under vagnstaket hela natten. Vi vänder oss lite då och då på de smala och hårda britsarna, men sover i övrigt hyfsat. 

På morgonen, någon timme innan vi når Zürich, kommer konduktören med ett par frukostbröd och en mugg rykande het choklad, som vi intar dubbelvikta sittande på underslafarna. Vill man sova lite bekvämare, finns en-, två- och trebädds sovvagnskupéer som ett alternativ, men de är dyrare. 

Två timmars tågbyte i Zürich. Vi hittar en rökfri vinterträdgård, en närmast stressfri miljö, där vi njuter av nypressad juice och sanslöst goda laxsandwichar. 

 

Dramatiskt landskap

Det långnosiga Frecciarossa-snabbtåget är riktigt långt, två tågsätt med vardera ett tiotal vagnar. Det tar tre och en halv timme genom tunnlarna till Milano. Mestadels får vi se Alpernas undersida, men här och där dyker tåget upp ur tunnlarna och bjuder på vidunderliga utsikter över ett dramatiskt landskap. Man får säkert se ännu mer av Schweiz om man tar lokaltågen som går ovan jord. 

I Milano byter vi till ett annat Frecciarossa-tåg, som verkligen gör skäl för namnet. Frecciarossa betyder Röda pilen, och tåget är ibland uppe i nära 300 kilometer i timmen. Efter stopp i Bologna och Rom kommer vi till Neapel på utsatt tid. 

Här blir det bråttom, färjan går om en halvtimme. Ut genom stationshallen och in i en taxi. Chauffören rattar genom den kaotiska Neapeltrafiken med största artisteri, använder flitigt signalhornet, tränger sig med skrikande däck in mellan korsande bilar och stannar för rött ljus bara om det är absolut nödvändigt. I skymningen blir vi avsläppta utanför färjans huvudkontor. Med några minuter tillgodo kan vi gå ombord. Och efter en knapp timmes båtfärd på den regndisiga Neapelbukten stiger vi i land på Ischia, knappt 40 timmar efter det vi lämnade Stockholm. 

Vår värd möter på kajen och kör oss till vårt boende. Visst är vi trötta när vi kommer fram, men inte värre än vad vi brukar vara efter en flygresa. Vi orkar till och med gå till kvarterskrogen och avnjuta en musselsoppa med en karaff lokalt vitvin. 

Resan tillbaka går till på ungefär samma sätt. Vi kommer med morgonfärjan till Neapel och haffar en taxi till centralstationen. Det blir lite ordväxling med taxichauffören, som vill ha 15 euro för den dryga kilometern, trots att taxametern stannar på tio. Dessutom saknar chauffören kortläsare för betalning med plastkort. Han får vackert vänta tills jag återkommer från bankomaten på andra sidan gatan, medan Solveig vaktar bagaget. Under tiden muttrar chauffören napolitanska grovheter om att han missar körningar för att vi inte haft vett att ta ut kontanter i förväg. Han får sina 15 euro i handen.

 

Plats för möten

Sedan är det raka spåret till Milano där vi hinner med en sista italiensk pizza på stationen, och vidare till Zürich. Britsarna i liggvagnen känns lite hårdare den här gången, sömnen blir inte riktigt fullgod, men det går att slumra på förmiddagståget till Puttgarden. Efter färjeöverfarten blir det buss till Köpenhamn. 

På tåget finns det utrymme för trevliga möten. Mellan Rom och Bologna pratar vi med Carola, en italiensk journalist som skriver om film och litteratur, och som bland annat gjorde en intervju med Henning Mankell ett par veckor före hans död. Och på nattåget mellan Zürich och Hamburg delar vi kupé med Heinz från Berlin, som cyklat i Alperna med en kompis. Även han talar om Mankell, han har just börjat läsa Brandvägg, som han köpte på tågstationen. Det blir helt andra samtal på tåget än de som ryms i ett flygplanssäte. 

 

Text och foto:
Gustaf Berglund

Mellan tågtunnlarna ser man en skymt av Alperna under resan med Frecciarossa-tåget mot Milano.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 26 reviews
drivs av Facebook
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7