På bilden, tagen utanför Mjölkcentralens lokaler på Torsgatan i Stockholm runt 1920, sitter en man med tömmarna i hand och vagnen fylld av kannor, redo att leverera färsk mjölk till stadens många mjölkbutiker. Så gick det till, fram till dess att mejerierna från slutet av 1930-talet började ”paketera” mjölk i glasflaskor. Då hade även häst och vagn ersatts av lastbil. Foto: Stadsmuseet i Stockholm
En kobent tidsresa i mellanmjölkens land
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 6 – 2024.
Arla är i dag det största kooperativt ägda mjölkföretaget i Sverige och en självklar del av många svenskars kylskåp. Men historien om Arla tog sin början redan på 1800-talet. Kvällsstunden tar dig med på en resa från “ko till bord” och hur det bondeägda Arla gick från småskalig gårdsverksamhet till att bli ett av världens största mejeriföretag.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Den moderna mejerinäringen har väldigt lite gemensamt med den som bedrevs på 1800-talet, innan mekaniseringen. Det var kvinnornas uppgift att tillverka mejeriprodukter, så som ost, smör och grädde, och det skedde från hemmet. 

Det som inte användes av hushållet såldes på lokala marknader. Mjölken hade varit kvinnans ansvar på gården, men i takt med den industriella revolutionen och de många vetenskapliga upptäckter man gjorde började lantbruket sakta att förändras. 

En viktig teknisk innovation var mjölkseparatorn som gjorde det möjligt att ­effektivisera mejerihanteringen i hemmen och på så vis också öka lönsamheten. När mejerinäringen fick allt fler tekniska lösningar började männen ta över produktionen. 

Mot slutet av 1800-talet började hushållsproduktionen att ersättas av mejerier. Den vanligaste typen var herrgårdsmejeriet, och var precis som det hörs på namnet ett mejeri i anslutning till en herrgård eller större gård. 

Det blev också allt mer vanligt att aktiebolagsmejerier bildades och dessa köpte upp mjölk från bönderna i området. 

Mejeribröderna

Den kooperativa ideologin inom jordbruket fick sitt fäste på 1890-talet, vilken är rådande än i  dag. Mejerier var särskilt gynnade av detta sätt att tänka och med tiden skulle de kooperativa mejerierna komma att konkurrera ut alla andra typer av mejerier.

Grunden för den moderna och rationella försäljningen kan sägas läggas av bröderna Hildemar Albin (kallad H.A.) och Wilhelm Lidholm. Den förstnämnde startade sitt första mejeri 1869 och bildade året efter Mälareprovinsernas Mejeri AB i Stockholm för att kunna expandera. 

Under åren som kom etablerade H.A. ett flertal mejerier i Mellansverige. Men mjölkhandeln vid den här tiden var en aning komplicerad. Priserna var godtyckliga och leveranskedjorna krånglade. Dessutom var hygienen inom mjölkhanteringen undermålig. 

Expanderade verksamheten

Bröderna Lidholm såg behovet av ett strukturerat system och bildade därför 1880 Stockholms Mjölkförsäljnings AB, kallat Mjölkbolaget. Företaget bildades genom att slå ihop de mjölkhandelsaffärer som Mälareprovinsernas Mejeri AB drev. Efter ett par år bildade man ett dotterbolag för att kunna expandera utanför Stockholm, i städer som Eskilstuna och Västerås. 

Mjölkbolaget, som tidigare endast levererat mjölk, började nu att producera smör och ost. Den främsta mjölkhandeln skedde via mindre återförsäljare, även om Mjölkbolaget hade ett antal egna butiker. Att hålla en hög kvalitet på mjölken var av största vikt, och man utförde därför täta kontroller av den mjölk som hanterades på mejerierna. 

Det hade länge funnits ett behov av att organisera mjölkhandeln på en högre nivå. För att försöka lösa problemet tillsatte Stockholm stad en livsmedelskommitté som skulle utreda frågan. 

Mjölkcentralen

1915 bildades så Lantmännens Mjölkförsäljningsförening u.p.a av ett 30-tal jordbruksrepresentanter från Mellansverige, där bland annat Mjölkbolaget ingick. Organisationen, som använde sig av namnet Mjölkcentralen eller MC, hade som syfte att få kontroll över den mjölk som såldes och distribuerades i Stockholm. På så vis kunde man stärka de gemensamma ekonomiska intressena. 

Konsumenterna kunde få en bättre och ordnad mjölkhandel, men också bättre hygien och kvalitet på mjölken. Mjölkcentralen förvärvade både stora och små mjölkhandelsfirmor i Mellansverige och nu när konkurrensen var borta kunde en gemensam och mer rättvis handel ta sin form. 

Mjölk i glasflaskor

1921 flyttade Mjölkcentralens nya huvudmejeri in på Torsgatan i Stockholm och var då den största och modernaste anläggningen av sitt slag i Europa. Under de kommande 20 åren ökade antalet medlemmar i föreningen. Men även om medlemmarna blev fler så blev mejerierna färre. 

Efter en storbrand på huvudmejeriet på Torsgatan år 1937, moderniserades lokalerna ytterligare. Mjölken förpackades huvudsakligen i glasflaskor, i stället för i tunnor, och kördes ut med lastbil i stället för med häst och vagn. 

MC fortsatte att förvärva mejerier och 1944 invigdes Södermejeriet i Enskede. Mejeriet, som var toppmodernt, kunde ta emot 200 000 liter mjölk per dag. 

Många moderniseringar skedde inom mejerinäringen under mitten av 1900-talet. MC var bland annat först i Sverige med att förse butikerna med kylrum ­eller kylskåp för att göra distributionen smidigare och för att mjölken skulle hålla längre. 

En ny förpackning

Och så kom den innovation som kanske skulle visa sig bli den viktigaste för företagets framgång: förpackningsföretaget Åkerlund & Rausings nya Tetra-Pak. Den moderna pyramidformade pappersförpackningen för mjölk och grädde slog igenom stort på 1950-talet, även om mjölk fortfarande kunde köpas på lösvikt i MC:s butiker. Några år senare introducerades den tegelstensformade förpackningen som blivit standard för all mjölk.

Arlakossan

Under de kommande 20 åren arbetade MC för att förvärva fler mejerier och bredda sin kundkrets. 1972 gjorde man en stor multifusion där flera företag gick samman, med mejerier från sydöstra Sverige, Gotland, västkusten och Örebro. 

För att markera att MC inte längre var koncentrerat till Stockholm och Mälardalen döptes företaget om till Mjölkcentralen Arla år 1975. Namnet Arla hade dock redan använts i mjölksammanhang i Göteborg sedan början av 1900-talet. 

I samband med lanseringen av nya Arla satte man upp en stor marknadsföringskampanj, där också den nya logotypen presenterades. Arlakossan, som var en modifierad variant av den ko som prytt de äldre MC-förpackningarna, gjorde entré och blev snabbt en av landets mest igenkända logotyper. 

1980 tog man bort namnet Mjölkcentralen och hette endast Arla fram till år 2000 då Arla gick samman med det danska mejeriföretaget MD Foods och bytte namn till Arla Foods.

Hamnade i blåsväder

Arla har med åren förvärvat mejerier runt om i Sverige och numera kan man köpa Arlas produkter i hela landet. Med kända varumärken som Bregott, Kelda och Lätt & Lagom, för att bara nämna några, har Arla fortfarande en ledande position på mejerimarknaden. 

Företaget ägs i dag av 2 100 mjölkbönder och har elva mejerier i Sverige. År 2022 hanterade Arla 1 800 miljoner kilo mjölk. Men under de senaste åren har det stormat runt företaget. För ett par år sedan stämdes företaget av Konsumentverket för att ha vilselett med sin marknadsföring om att man klimatkompenserar sina produkter. 

Under senare tid har också många ­Arla-bönder riktat kritik mot den betalningsfördelning som råder. Dessutom framkom det uppgifter om vanskötsel på flera Arla-gårdar, vilket gjorde att företaget hamnade i blåsväder. 

Nya mejeriföretag dyker ständigt upp på marknaden och utmanar mejeri­jätten. Särskilt växtbaserade alternativ och mejerier med lokal förankring vinner popularitet bland de svenska konsumenterna. 

Renée Nilsson
De flesta bilderna är hämtade från Digitaltmuseum.se

Boskapsskötsel. En kvinna sitter och mjölkar en mager ko medan en barfota flicka mockar. Mangskogs socken, Värmland, 1911.
Mjölkbolaget vid Torsgatan 12–20 i Stockholm 1916. Några år senare flyttar Mjölkcentralen in i lokalerna.
Kvarnbolets mejeri 1907.
Interiör från Klockrike Andelsmejeri 1932.
En av mjölkcentralens eldrivna lastbilar i kvarteret Tor i Uppsala 1941.
Mjölkcentralen i Västerås 1950.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får prova 5 nummer – för bara 95 kronor!
(Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.