Reklamfilm från 1977 för Kelloggs med tennisstjärnan Björn Borg. Klicka på bilden för att se filmen.
Flingorna gav stärkt moral och minskad sexlust
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 7 – 2024.
Flingor av majs och spannmål är i dag för många ett självklart inslag på våra frukostbord, men få vet kanske om att frukostflingans första syfte var att stärka hälsa och moral. Dessutom trodde man att de skulle kunna hålla sexlusten i schack.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

När man tänker på frukostflingor tänker nog de flesta på cornflakes, det vill säga tunna, spröda flingor av rostad majsdeg. Men föregångaren till den moderna frukostflingan har en mycket hårdare och smaklösare historia. Den amerikanska renlevnadsmänniskan James Caleb Jackson (1811–1895) hade under hela sitt liv lidit av dålig hälsa. Han testade allt möjligt som han trodde skulle kunna stärka hälsan och kroppen. 

Efter att ha genomgått en vattenkur på ett spa 1847 upplevde han en märkbar förbättring och blev intresserad av kostens påverkan på kroppen. Efter spavistelsen bestämde han sig för att själv ge sig in i hälsobranschen och startade samma år ett behandlingshem som erbjöd hydroterapi, det vill säga behandlingar med kallt vatten som man trodde kunde bota en rad olika sjukdomar. 

Förutom att han trodde på vattnets renande kraft var han av den övertygelsen att en hälsosam frukost var avgörande för en välfungerande matsmältning och allmänt välbefinnande. Särskilt fiberrikt spannmål trodde han gjorde gott för både kropp och själ. 

Störst i världen

Några år senare övertog han ett annat hälsocenter i delstaten New York som också varit inriktat på hydroterapi, men tillsammans med sin hustru utvecklade han verksamheten till att erbjuda fler alternativa behandlingar, där kosten spelade en särskilt stor roll. Hälsocentret, som vi i  dag skulle kalla ett slags spa, var under en period det största i världen och behandlade över 20 000 patienter. Jackson var djupt troende och mycket konservativ. 

Blev aldrig någon succé

Representanten för den frireligiösa kyrkan sjundedagsadventisterna, Ellen G. White, anlitade Jackson för att ta fram hälsorekommendationer för sin församling. På hälsocentret i New York ordinerades patienterna motion och en strikt, fiberrik vegetarisk diet. 

År 1863 framställde Jackson ett slags frukostmat till sina patienter, gjord på en tjock deg bestående av fiberrikt grahamsmjöl och vatten som kavlades ut och rostades i ugn. Den hårda, torra kakan smulades sedan sönder i mindre bitar och rostades igen. För att sen kunna äta flingorna måste man låta dem ligga i vatten eller mjölk över natten. Han kallade produkten för granula, och var så övertygad om dess förträfflighet att han försökte att sälja produkten i en större skala. Men flingorna blev aldrig någon säljsuccé, föga förvånande.

I slutet av 1800-talet var John Harvey Kellogg (1852–1943) ­läkare vid ett sanatorium i Battle Creek, Michigan, USA. Precis som Jackson var han frireligiös och hade tydliga visioner för hur människan kunde leva mest hälsosamt. Han var övertygad om att en näringsrik och lättsmält diet var den bästa boten på många åkommor, psykiska som fysiska. 

Hålla sexlust i schack

Särskilt sexuell aktivitet ansåg han vara farligt och det var av största vikt att hålla sexlusten i schack. Detta trodde han att man bäst kunde uppnå genom att äta en så fiberrik och smaklös diet som möjligt. 

Inspirerad av Jacksons granula, experimenterade han tillsammans med sin bror Will Keith Kellogg (1860–1951), som också arbetade på sanatoriet, fram olika recept på frukostflingor. Bland annat en variant av granula som han döpte till granola, för att inte hamna i rättstvist med Jackson. 

Men det var med receptet med majsdeg som världen skulle komma att förknippa namnet Kellogg med. År 1894 kom den spröda majsflingan till, lite av en slump. Bröderna, som arbetat på ett nytt recept, glömde den kokta degen över natten och när de kom tillbaka dagen efter beslöt de sig för att valsa den torkade degklumpen och rosta den ändå. Resultatet blev små, spröda flingor och bröderna blev så nöjda med resultatet att man började servera flingorna till patienterna. 

Patienter ville köpa hem

Flingorna blev en succé och när utskrivna patienter började höra av sig för att få köpa frukostmaten föll det sig naturligt att Kellogg började producera flingorna i en större skala. Så lanserades Kelloggs Corn Flakes 1906 och framgången lät inte vänta på sig. Efter att ha annonserat i en stor veckotidning för hemmafruar sköt försäljningen i höjden. I annonsen uppmanades husmödrar att fråga efter Kelloggs produkter i den lokala butiken, och de gjorde de verkligen! Försäljningen ökade från 33 paket om dagen till hela 2 900 om dagen, och 1909 sålde Kelloggs en miljon paket flingor om året. 

Frukostflingorna blev snabbt en populär frukosträtt i hela USA och flera varumärken dök upp på marknaden. Flingorna var enkla att tillaga – det var ju bara att tillsätta mjölk – och var dessutom näringsrika och billiga. 

När den yngre brodern Will Kellogg bestämde sig för att tillsätta socker och salt till flingorna för att öka försäljningen blev storebror rasande. Han vägrade att tillsätta något till flingorna och menade att det kunde leda till ett moraliskt förfall, men Will stod på sig. Så splittrade bröderna Kellogg på verksamheten och det sägs att de aldrig talade med varandra igen. Men den sockrade varianten blev en succé och är den flinga vi känner i  dag. 

Samtidigt dök det upp ett flertal konkurrenter i USA. Frukostflingor visade sig vara en gynnsam marknad att ge sig in på, och förutom att tillverkas av majs gjordes frukostflingor på ris, havre, vete och annat spannmål. Men även om aktörerna var flera så höll Kelloggs sig kvar som ledande flingföretag i USA.

Kuddformade flingor

Till Norden kom Kelloggs i slutet av 1920-talet och blev med åren den största tillverkaren av frukostflingor i Skandinavien. Här i Sverige dröjde det några år innan flingor blev en självklar del av våra frukostbord. Även om det fanns flingor att köpa var de ganska dyra och lite svåra att få tag på. Men så lanserade det amerikanska spannmålsföretaget Quaker Oats Company i Sverige en nyhet som kom att bli en mycket populär produkt – fraskuddar, eller Havrefras som vi känner dem i dag. Den nya frasiga frukostflingan bestod av kuddformade flingor av rostad havredeg som skulle ätas med mjölk eller fil. 

Med åren har sortimentet av frukostflingor ökat och numera finns det flingor i alla sorters möjliga varianter i våra mat­affärer. 

Kelloggs, som även de har utökat sitt sortiment till att inte enbart innehålla majsflingor, har fortfarande en ledande position på marknaden. 

Renée Nilsson

Från paketeringen i Kelloggs fabrik.
James Caleb Jackson (till vänster) och John Harvey Kellogg (till höger) var båda pionjärer inom hälso- och kostområdet under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Jackson är känd för att ha uppfunnit det första kommersiella frukostflingorna, "Granula", medan Kellogg utvecklade sitt eget märke av frukostflingor som en del av sin bredare filosofi om hälsosam kost och levnadssätt. Båda männen var djupt engagerade i idén om att förbättra människors hälsa genom diet och andra livsstilsförändringar, även om deras specifika metoder och filosofier skilde sig åt.
Cornflakes och Havrefras var de första flingorna som åts i Sverige.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.